14. syyskuuta 2009

Suomen päättäjät eivät tajua internetistä ja tietokoneista yhtään mitään

On esitetty, että tulossa olevalta mediamaksulta voisi välttyä, jos kirjallisesti vakuuttaa, ettei käytä Yleisradion palveluita. Mikäs sen hassumpaa ja byrokraattisempaa. Moiseen päätökseen voi vain byrokratiaan uppoutunut valtiovalta päätyä. Jokainen järkevä taho, kuten yksityinen tv-kanava, tietysti vain laittaisi palvelunsa maksukortin taakse, mutta ei, valtiohan nyt ei voi yhtä helppoa ja oikeudenmukaista ratkaisua tietenkään tehdä. Pitäähän tarkastajille, valvojille ja byrokraateille saada suojatyöpaikkoja paperien pyörittämiseen ja tarkistamiseen.

Huvittavinta jutussa on, että välttyäkseen mediamaksulta, pitäisi myöskin kirjallisesti vakuuttaa, ettei käytä Yleisradion nettisivuja.

Siis ihan oikeasti, miten päättäjät ja viranomaiset voivat olla noin pihalla koko internetin luonteesta? En tiedä pitäisikö itkeä vaiko nauraa.

Ihan kysymyksenä, että peritäänkö mediamaksu myös kaikilta ulkomaisilta ihmisiltä, jotka käyttävät Yleisradion nettisivuja? Häh? Peritäänkö? No ei. Onko olemassa mitään lakia tai oikeutta siihen, että ihmiseltä voi periä pakolla maksuja, jos hän surffaa nettisivulle X? No ei takuulla ole.

Voisinko minäkin periä pakolla kaikilta suomalaisilta joka vuosi vaikka vain euron rahaa sillä perusteella, että he voivat käyttää minun nettisivujani ja blogiani netissä? Jokaisen suomalaisen pitäisi sitten kirjallisesti vakuuttaa, ettei hän käytä nettisivujani, jotta hän vapautuisi tuosta maksusta. Kyllä se minulle sopisi oikein hyvin. Suurinosa suomalaisista ei tietenkään viitsisi yhden euron takia moista rumbaa tehdä, joten minä olisin pian miljonääri.

Jos Yleisradio ei halua, että heidän nettisivujaan käyttää ihminen, joka ei ole maksanut televisiolupamaksua tai mediamaksua, niin Yleisradion pitäisi pistää nettisivunsa jonkinlaisen suojauksen taakse, vaikkapa vain rekisteröityjen käyttäjien käyttöön. Tätä ei tietenkään haluta tehdä, koska ilmeisestikään päättäjät eivät ymmärrä, miten moisen voisi tehdä, koska eiväthän he ymmärrä muutenkaan mitään internetistä. Toisaalta, kuten jo sanoin, paljon "hauskempaa" on poliitikkojen ja virkamiesten mielestä pyörittää valtavaa byrokratiarumbaa kuin tehdä yksinkertaisia toimenpiteitä.

Jo lapsipornosuodatus-fiasko, kirjastojen netinkäytön sensurointi, tämä ja tämä ja tämä oikeustapaus osoittavat, että Suomen viranomaiset, virkamiehet ja poliitikot eivät ihan oikeasti ymmärrä tietokoneista ja internetistä yhtään mitään. Ala-asteikäinen lapsikin tajuaa paremmin, miten tietokoneet ja internet toimii, kuin ukkoontuneet keski-ikäiset byrokraatit, virkamiehet ja poliitikot tajuavat.

Ehdotankin kaikille Suomen päättäjille, että aina, kun on kyse mistä tahansa internettiin tai tietokoneisiin liittyvästä asiasta, he konsultoivat omia lapsiaan ennen kuin menevät julkisuuteen munaamaan itsensä.

2 kommenttia:

  1. Ideologisella tasolla pahinta ehkä on, että käänteisen todistustaakan periaatetta ollaan jälleen soveltamassa uudelle lain osa-alueelle. Toistaiseksihan periaate on tullut vastaan lähinnä kansanryhmää vastaan kiihottamista koskevan lain kohdalla.

    VastaaPoista
  2. Pahkasika ei ilmesty enää nykyään. Miksi pitäisikään, kun Matti Vanhasen suusta tulee ihan yhtä hassuja juttuja ja vieläpä ilmaiseksi! Säästyy kioskireissunkin vaiva.

    VastaaPoista