13. syyskuuta 2009

Opera 10 - uusi, uljas selain

Opera on julkaissut uuden version suositusta selaimestaan, nyt on päästy jo versioon 10. Itse asiassa vaihtoehtoina on perusselaimen lisäksi myöskin muita ohjelmia, joista voi valita, minkä tarkemmin ottaen haluaa. Etenkin Opera Mini on hyvä valinta älypuhelimen selaimeksi ja tietokoneelle kannattaa tietysti valita Opera 10 selain.

Opera on vaihtoehto Mozilla Firefoxille ja Internet Explorerille. Opera on turvallisuutta ajatellen luultavasti molempia näistä parempi vaihtoehto sikäli, ettei sitä vastaan ole liikkeellä kovin paljon hyökkäyksiä. Tietoturva-aukkojen lukumäärässä ja vakavuudessa mitattuna ainakin aikaisemmat Operan versiot ovat kutakuin samaa luokkaa Firefoxin ja Internet Explorerin kanssa, ainakin Secunian mukaan.

Operan selain on Firefoxia ja IE:tä nopeampi käytössä. Etenkin käytettäessä hidasta mobiililaajakaistaa, ero on todellakin silmin havaitavissa, kun käyttää Operan "Turbo" ominaisuutta hyväkseen. Turbossa tiedot haetaan Operan servereille, pakataan ja lähetetään vasta sitten pakattuna selaimelle tietokoneellesi. Turbo ei kuitenkaan hae SSL/TLS salattuja sivuja, joten tietoturva on tältä osin kunnossa, vaikka tietysti paranoidia käyttäjää voi arveluttaa sivujen hakeminen Operan palvelinten välimuistiin...

Operassa minua kiehtoo sen erittäin helposti muokattava käyttöliittymä, jonka saa omanlaisekseen ja hyvin pelkistetyksi halutessaan. Ei ylimääräisiä klikkeja ja valikoita sun muita tiellä. Selaaminen on selkeää ja nopeaa. Jos vielä haluaa opetella "mouse gestures" (Hiirieleet? Mikähän lienee suomennos...), niin saa tehtyä kaikenlaista näppärää selatessaan netissä.


Operassa asetuksiin pääsee helposti käsiksi ja todellakin ne kaikki asetukset ovat siellä muokattavina, toisin kuten vaikkapa Firefoxissa, missä osoiteriville pitää kirjoittaa about:config, jotta pääsee piilotettuihin asetuksiin käsiksi. Operassa on myös helppo määritellä sivustokohtaiset asetukset vaikkapa evästeiden ja http referrer asetuksen osalta, näin voi maksimoida yksityisyyden suojan ja toisaalta huolehtia, että nekin sivustot toimivat hyvin, jotka moisia ominaisuuksia tarvitsevat.

Opera Wand, joka tallentaa (halutessa salattuna) käyttäjän salasanat, on erinomainen. Voittaa Firefoxin oletustyökalun mennentullen. Salasanoja ja käyttäjätunnuksia ei syötetä väkisin heti sisään niitä pyytäville nettisivuille, vaan käyttäjän on aina painettava avaimen kuvaa selaimen palkissa, mikä parantaa turvallisuutta. Helppoa ja kätevää. Salasanat voi myös salata vahvalla salauksella halutessaan (tai tarkemmin sanottuna ne ovat aina salattuina, mutta mikäli käyttäjä määrittelee salasanan niille, salausta ei voi purkaa ilman, että tietää tuon salasanan).

Pääsalasanan käyttö on Firefoxissa ärsyttävää, koska Firefox ei päästä yhdellekään salatulle nettisivustolle ilman, että pääsalasanan kirjoittaa. Opera ei moista vaadi kuin siinä tapauksessa, että todellakin haluaa käyttää Operan Wandiin tallennettuja salasanoja tai omia sertifikaatteja tunnistautumiseen. Pienet ovat murheet, sanotaan, mutta ainakin minua tämä Firefoxin ominaisuus ärsyttää melkoisesti.

Opera Mini tarjoaa älypuhelimen selaimeen vaihtoehdon. Se vaatii totuttelua, mutta voittaa ainakin omassa puhelimessani olevan oletusselaimen kirkkaasti niin käytettävyydessä kuin nopeudessakin Mikäli käyttää järeämpää älypuhelinta ja on valmis vaikka hieman maksamaan, niin Opera Mobile tarjoaa enemmän ominaisuuksia.

Opera Unite mahdollistaa selaamisen lisäksi myös tiedostojen jakamisen suoraan selaimen kautta, omien keskustelupalstojen ja muiden ylläpitämisen - suoraan selaimesta käsin! Hieno ominaisuus helposti käsiteltävänä, mutta tietysti tietoturvasta kannattaa pitää huolta. Jos tarvetta moiselle ominaisuudelle on, niin kannattaa varmasti kokeilla.

Löytyykö Operasta jotain huonoa tai huomautettavaa? En ole vielä löytänyt mitään merkittävää, josta pitäisi purnata. Ehkä kaikenlaisten lisäosien puute (vrt. Firefoxin add-ons) voi muodostua joskus haitaksi, jos sellaisia kaipaa. Lisäksi Opera(kaan) ei salaa tallentamiaan käyttäjätunnuksia, sivustojen asetuksia eikä muutenkaan välimuistia, joten arkaluontoisia tietoja voi jäädä salaamattomina tietokoneelle. Joillakin sivuilla on lisäksi ongelmia käsitellä Operaa kunnolla ja toisinaan sivujen latautuminen kestää oudon kauan, kun Opera jää ihmettelemään ilmeisesti muutamaa bittiä, eikä näytä koko sivua ennen kuin kaikki sivun sisältö on latautunut.

Jos Google Chrome on kokeilemisen arvoinen selain, niin vähintään yhtä kokeilemisen arvoinen on myös Operan uusin selain. Operastakin on saatavilla "portable" versio, eli sellainen, jonka voi tallentaa ja jota voi käyttää vaikkapa suoraan usb-muistitikulta kaikissa tietokoneissa, jolloin oma selain asetuksineen, kirjainmerkkeineen ja salasanoineen kulkee aina kätevästi mukanasi.

1 kommentti:

  1. Ilkka Ahmavaara:

    Itse siirryin Operaan joskus 2001, se oli silloin ainakin html koodaajan kannalta älykkäin selain, ja viimeistään tietyt hiirieleet pistivät siis jo silloin lopulliseen koukkuun. Operan muokattavuus on aina ollut hyvä - toki se on tullut helppokäyttöisemmäksi kokoajan. Kun Firefox tuli, kokeilin sitä, mutta pidin sitä kömpelönä ja puutteellisena. Ehkä Opera kymppi olisi sitten vihdoin semmoinen, joka IE ja FF käyttäjillekin aukenee helpommin.

    VastaaPoista