7. syyskuuta 2009

Kauppalehti: USA toistamassa Suuren Laman virheet

Tähän tekstiin ei ole paljoa lisättävää. Parhaat palat:
Artikkeli, jota Nobellin palkinnon saanut ekonomisti James M. Buchanan kannattaa, väittää, että yritykset tukea taloutta ovat tuomittuja epäonnistumaan, kun taas laissez-faire eli asioihin puuttumaton kapitalismi on paras mekanismi luoda taloudellista varallisuutta.

Nimenomaan näin. Jokainen tukidollari tai euro vaikkapa yrityksille on tulonsiirtoa järkevästi ja tuottavasti toimivilta yrityksiltä tehottomille ja tuhlaileville yrityksille. Jokainen valtion sekaantuminen talouselämän toimintaan aiheuttaa entistä enemmän vääristymiä markkinaehtoiseen toimintaan ja siten entisestään lisäävät tehottomuutta ja tyhmää toimintaa taloudessa.

5 kommenttia:

Jani kirjoitti...

Ei veroja eikä oikeuslaitosta? Sillähän se meno paraneekin :)

Onkohan se vain hassu tilastosattuma, että köyhimmät maat joustavat aina eniten työolosuhdelainsäädännössä? Ja siellähän asiat onkin hyvin, toivon itsekin, että saan pistää lapseni jo 6-vuotiaina tienaamaan takaisin aiheuttamiaan kustannuksia.

Mutta tällähän ei ole mitään tekemistä kapitalismin kanssa, koska kapitalismi vain auttaa ihmisiä.

Asiamies kirjoitti...

Suomessa kokoomuksen tavoite on ottaa mahdollisimman paljon velkaa ja saattaa talous hunningolle. Ehkä Sdp joutuu sitten pelastamaan valtiontalouden kuten kävi viime laman jälkeen.

Usan ongelma on että rahaa on jaettu pankeille yms. ilman vakuutta tai omistusosuutta. Omistajat olisivat ottaneet rahat omista säästöistään jos oikeasti olisi ollut riski yritysten valumisesta valtion omistukseen.

Vasta nyt suomessa tajutaan että turhanpäiväiset korkovähennykset ja myyntivoiton verohelpotukset otetaan pois, sehän on pahinta sosialismia, ehkä opintojen ilmaisuuden lisäksi.

Markus Jansson kirjoitti...

Kokoomus koettaa nyt pelastaa mitä vuosikausien demaripolitiikka on aiheuttanut. Jostain ne rahat kulujen kattamiseen on saatava, koska kansalaiset eivät ikinä hyväksyisi rajuja leikkauksia. Muualta ei rahaa saa kuin lainaamalla. Pitkällä aikavälillä Kokoomus varmasti pyrkii kyllä leikkuria käyttämään, toisin kuin demarit...

Anonyymi kirjoitti...

Kokoomuksen talouspolitiittiset toimet ovat sosialistisia. Velan ottaminen on lähes yhtä tyhmää kuin verotuksen kiristäminen. Pitäisi leikata valtion menoja. Valtion leivissä on tuhansittain virkamiehiä, jotka vain pyörittelevät peukaloitaan. Kokoomus on ollut erityisen aktiivinen erilaisten väliaikaisten ja joutavien työryhmien perustamisessa.

Markus Jansson kirjoitti...

Kuten sanoin, jos Kokoomus ryhtyisi karsimaan rajulla kädellä heti valtion menoja, Kokoomus olisi hetkessä entinen hallituspuolue ja sitten demarimeno jatkuisi vaan.