4. heinäkuuta 2008

Asuntojonoissa syrjitään romaneita

Suomen Pravda eli Helsingin Sanomat kirjoittaa tänään, että romaneja syrjitään Suomen asuntojonoissa. Romanisukujen keskinäisistä riidoista johtuen ns. väistämisvelvollisuuksien vuoksi asuntoa hakeva romani ei välttämättä saakkaan sitä haluamaltaan paikkakunnalta, koska paikkakunnan vanhin ja asuntovirkamies ovat sopineet, että kyseinen romani ei saa kyseiseen kuntaan muuttaa.

Voisiko joku kertoa miten tämä syrjintä ihan käytännössä tapahtuu? En ole eläissäni hakenut asuntoa miltään asuntovirkamieheltä, joten en oikein tiedä, miten sellainen voisi esimerkiksi minun asuntonisaannin jostain paikkakunnalta jotenkin estää. Käykö tämä tämmöinen asuntovirkamies läpi kaikki paikkakunnan myytävät ja vuokrattavat asunnot ja sitten antaa tai kieltää jotakuta ostamasta tai vuokraamasta asuntoa? Miten sillä mahtaa aika riittää moiseen puuhaan? Miten ja millä lakipykälällä perustuen se voi muka kieltää vaikkapa Pekka Virtasta vuokraamasta asuntoa Kyösti Hagertille?

Vai onko niin, että tämä syrjintä koskee vain kunnallisia vuokra-asuntoja? Jos näin on, miksi Helsingin Sanomat ei kerro, että romanit asustavat pääasiassa vain kunnallisissa vuokra-asunnoissa? Miksi ratkaisuksi ongelmaan ei esitetä, että romanit hankkisivat vuokra-asunnon vapailta markkinoilta? Tai miksi ongelmaan ei esitetä ratkaisuksi, että romanit ostaisivat asunnon itselleen vapailta markkinoilta? Silloinhan mikään kunnan asuntovirkamies ei voisi heitä estää muuttamasta ihan minne haluaat?

Vai onko jokin seikka, jonka vuoksi romanit tuppaavat asumaan pääosin vain kaupungin verovaroilla rakennuttamissa vuokra-asunnoissa? Mikähän se mahtaisi olla? Voisiko joku uskaltaa sanoa sen ääneen, vai iskeekö vähemmistövaltuutettu heti kimppuun kuin hyeena haaskalle, jos sen sanoo ääneen?

Tämmöistä ihmettelen taas tänään.

Niin, sanomattakin selvää on, ettei kenenkään virkamiehen pidä neuvotella kenenkään kanssa mistään "saako tämä tai tämä asua täällä", puhumattakaan, että neuvottelee siitä vain tietyn etnisen ryhmän kohdalla. Se on syrjintää. Puhumattakaan siitä, että ihan oikeasti estää jotakin romania muutamasta asumaan sinne minne häntä huvittaa. Sekin on syrjintää. Eikä muuksi muutu.

Vaikka ajatus syrjinnän takana olisi miten hieno ja jalo - kuten väkivallantekojen ehkäisy ennalta. Länsimaissa näet on sellainen hassu tapa, jonka ainakin minä olen sisäistänyt jo parikymmentä vuotta sitten, eli oikeastaan jossain 9-vuodessa: Väkivalta ja kostaminen tuomitaan ja ihmiset pistetään hyväksymään ympäröivän länsimaisen yhteiskunnan säännöt. Jos jostain syystä tämä ns. länsimaisten arvojen mukaan eläminen tuottaa esimerkiksi romaneille suuria vaikeuksia, niin suuria että heidän kohdalla pitää asuntovirkamiestenkin ryhtyä tekemään erikoisia syrjiviä päätöksiä, suosittelisin, että romanit pakkaisivat kipsunsa ja kampsunsa ja muuttaisivat Suomesta jonnekin, missä moisia länsimaisen yhteiskunnan riippakivenä heiluviä tapoja ei tarvitsisi noudattaa. Se olisi varmasti kaikkien kannalta mieluinen ratkaisu, eikö totta?

2 kommenttia:

  1. Tuo romanien kulttuuri on muutenkin ihmeellinen. Käsittääkseni ongelman voisi ratkaista parhaiten kuntaliitoksilla. Esimerkiksi Tammisaaren ja Hangon liitos pakottaisi molempien kuntien lähestymiskiellossa olevat suvut samoihin virastoihin asioille.

    VastaaPoista
  2. Miksi romanien pitää asioida virastoissa niin paljon että ongelmia aiheutuisi kun siellä törmättäisiin? Ei mulla ainakaan ole mitään asiaa ollut kuntien virastoihin ties miten pitkään aikaan...

    VastaaPoista