9. huhtikuuta 2008

Nokia, Bochum, typeryys, yritystuet, tuhlaus, jne.

Myykää Nokian osakkeenne viimeistä myöden. Firma, joka on valmis maksamaan 90000 euroa jokaista eroitettua työntekijäänsä kohden, on tuomittu ajautumaan konkurssiin nopeaan tahtiin. Yksikään järkevä yritys ei voi ikinä suostua moiseen tuhlaukseen ja idiotismiin. Ensin lopetetaan tuottava tehdas ja sen jälkeen maksetaan sen vuoksi 90k rahaa per tyyppi joka jäi (hetkeksi) ilman työtä siitä hyvästä. Kyllä nyt tulee taas Jorma Ollilaa ikävä.

Ajatelkaapa nyt hetki millaisesta summasta on kysymys. Keskimääräisen suomalaisen yli 3v palkasta! Ja jotkut viitsivät ruikuttaa, kun jotkut johtajat saavat "kultaisena kädenpuristuksena" vaikkapa vuoden- tai parin palkan! Kyllä minun työpaikkani saa välittömästi sulkea, jos työnantajani maksaa minulle 3+ vuoden palkan kouraan erorahana. Ihan mielihyvin. En pane lainkaan pahakseni, jos seuraavakin työnantajani tekee minulle saman tempun - vaikka heti ensi viikolla.

Lisäksi Saksassa ruikutetaan, kun Nokian Bochumin tehdas on saanut verovaroista tukia ja silti sulkee tehtaansa. Saksalaiset vaativat, että Nokian pitäisi maksaa kyseisiä tukia takaisin. Ovatko ihmiset ihan oikeasti näin pihalla reaaliteeteistä ja talouden toiminnasta? Valitettavasti ovat.

Väännetään rautalangasta: Saksalaiset ovat itse halunneet, että verovaroista maksetaan järjettömiä tukia järjettömille yrityksille järjettömin syin ilman mitään sitoumuksia. Saksalaiset ovat äänestäneet demareita valtaan, jotka ovat tätä politiikkaa enemmän tai vähemmän loogisesti toteuttaneet. Saksalaiset ovat saaneet nyt täsmälleen mitä ovat halunneet. Mitä helvettiä - ja millä oikeudella he nyt ruikuttavat?

Jos haluatte maksaa tukea verovaroistanne firmoille ilman sitoumuksia, miksi ruikutatte kun firma ottaa rahat ja nauraa päälle? Firman ainoa tehtävä on tuottaa voittoa, ei leikkiä demaria eli elättää duunareita. Jos mielestänne systeemissä on jotain pielessä, niin lakatkaa kannattamasta järjestelmää, jossa verovarojanne annetaan vastineetta yrityksille tukiaisina! Voiko tätä yksinkertaisemmin enää asiaa ilmaista?

Jos suomalaiset äänestäjät ovat sitä mieltä, että 29-vuotiaille miespuolisille, vähän ilkeille ja suorapuheisille miehille pitää maksaa vaikka 10000 euroa tukea verovaroista, niin mitä minä teen? Otan sen 10000 euroa mielihyvin vastaan. Ei siinä ole mitään moraalista ongelmaa minulle. Ei pitäisi olla myöskään kenellekään, joka kannattaa demokratiaa, eli sitä, että enemmistö saa sanella mitä tehdään. Asia menee juuri täsmälleen kuten kansan enemmistö (= juntit) ovat halunneet.

Asia olisi toki eri, jos tuon 10000 euron saamisen ehdoksi asetettaisiin jotakin, kuten että sen hakijan on pysyttävä Suomessa ja tehtävä töitä seuraavat X vuotta. Mutta jos mitään tuollaisia ehtoja ei ole, saa tuon rahan jakaja syyttää vain itseään ja omaa tyhmyyttään, jos jengi ottaa rahat ja nauraa päälle.

On tietysti totta, että demokratia ei sinällään ole oikein vaan se on enemmistön tyranniaa (vrt. liberalismi), joten kansan enemmistöllä ei tietenkään pidä olla oikeutta jakaa toisilta ihmisiltä verotuksella ryöstettyjä rahoja yhtään mihinkään. Enemmistön tyrannia on yksiselitteisesti väärin ja kestämätön perusteluissaan. Puhumattakaan, että kansan enemmistöllä olisi oikeus tukea jotain yrityksiä toisten ihmisten rahoista ilman näiden nimenomaista hyväksyntää. Mutta siitähän tässä jutussa ei nyt ole lainkaan kysymys. Demokratiaan uskovat pitävät kaikkea mitä demokratia tekee hyvänä ja oikeana...joten miksi hitossa he ruikuttavat kun Nokia kerää rahaa tukina ja pakkaa kamansa ja muuttaa sitten muualle? Miten siinä voi olla demokratiauskovaisten mielestä mitään väärin, kun tuista on päätetty ja ne on annettu demokraattisesti valittujen edustajien tekemien päätösten pohjalta?

No ei siinä mitään väärin voi olla heidän näkökannaltaan jos loogisia ollaan. Mutta rahvas ei tätä tajua tai halua myöntää. Rahvasta harmittaa, kun duunipaikka menee alta ja on ollut itse niin tyhmä, että on äänestänyt tyhmiä poliitikkoja valtaan, jotka sitten tuhlaavat hänen rahojaan jakamalla niitä vastikkeetta yrityksille tukina. Mutta ei rahvas halua peiliin katsoa. On mukavampi syyttää "ahneita suuryhtiöitä" kuin myöntää, että on itse juntti ja hölmö kun on äänestänyt (kaikkien puolueiden) demareita.PS. Demokratiauskovaisille pohdittavaksi: Paska ei voi olla pahaa, koska miljoona kärpästä ei voi olla väärässä - vai kuinka?

4 kommenttia:

 1. "En pane lainkaan pahakseni, jos seuraavakin työnantajani tekee minulle saman tempun - vaikka heti ensi viikolla."

  Edellä olevaan pieni tarkennus.
  Erorahan suuruus normaali tapauksessa riippuvainen työrupeaman pituudesta,tarkoitaa VUOSIA.
  Yleensä myös 6 kk koeaika rajoittaa, eli ei erorahaa.
  Määräaikaisia työsuhteita voi jatkaa muistaakseni yhden kerran esim. 2 vuotta.

  VastaaPoista
 2. Markus, nyt menee vähän huti. Kysehän on edustuksellisesta enemmistödemokratiasta mistä sinä nyt puhut. Itsessään demokratiaa voidaan toteuttaa vaikka konsensuksena, jos niikseen tulee.

  Ei minarkiakaan voida luoda täysin ei-demokraattisena, koska silloin vietäisiin ylisukupolvisesti valta päättää omista asioistaan (koska minarkiakin edellyttää sen pienen koneiston).

  Noin muutoin olen aivan samaa mieltä kanssasi Nokia casesta. Käyn vain miettimään, kuka ihme haluaa enää investoida Saksaan, jos se noin kalliiksi tulee. Absurdia.

  VastaaPoista
 3. Sitten vielä pari syytä, miksi yritysten ulkoistaminen on hyödyksi:

  1. Poistaa taloudesta pöhöttömiä. Taantuma ei ole niin raskas, jos yritykset etukäteen irtisanoo vähemmän tuottavaa työvoimaa pois. Yrityksillä on suurin intressi voiton maksimoimisessa ja se hyödyttää jokaikistä.

  2. Vaihtoehtoiskustannukset. Kyseiset ammattitaitoiset ihmiset löyttävät kyllä itse töitä jostain muualta, jossa he ovat tuottavampia kuin Nokialla. Talouskasvua... Varmaan kauhisteltiin kun tuhannet tekstiilityöläiset irtisanottiin, mutta yllätys ja yllätys, töitä tuli oikeastaan enemmän ja talous kehittyi. Sitä paitsi, jos rautateollisuus pysyy, mikä on väh. tuottavampaa. Se heijastuu jokatapauksessa hinnoissa koko talouteen...

  VastaaPoista
 4. "PS. Demokratiauskovaisille pohdittavaksi: Paska ei voi olla pahaa, koska miljoona kärpästä ei voi olla väärässä - vai kuinka?"

  En tiedä onko se pahaa koska en ole sitä koskaan maistanut.
  En kuitenkaan ole kärpänen joten ei nyt ihan verrannollista siihen, mihin tuota lauseketta käytät.
  Jos olisi demokratia, niin silloinhan kärpäset johtaisi maailmaa "enemmistöllään" tai joku muu enemmistö. Näinhän ei kuitenkaan ole.

  VastaaPoista