6. syyskuuta 2007

NSA vakoilee Suomessa (?)

Cryptome on paljastanut osan NSA:n käyttämistä IP-osoitteista, eli osoitteet, joista/joissa NSA vakoilee meitä (virallisesti tietysti vain terroristeja juu). Mielenkiintoista on, että listalla on tässä jutussa julkaisemani suomalaiset IP-osoitteet ja niiden käyttäjät.

Herää kysymys, tekevätkö kyseiset yritykset, eli Elisa, Maxisat, TeliaSonera ja Vaasan Läänin Puhelin siis yhteistyötä NSA:n kanssa vakoillakseen suomalaisia (eikun siis terroristeja), vai ovatko he vain tietämättään vuokranneet nettiyhteydet NSA:lle? Jos tekevät, miksi asiasta ei ole noussut kohua?

Aikanaan nousi hirveä kohu kun kävi ilmi, että Ruotsissa suunniteltiin sitä, että maassa olisi alettu salakuuntelemaan ulkomailta tulevaa viestintää...Suomessa pelättiin ja keskusteltiin laajasti, miten suomalaisten yksityisyydensuoja ja puhelinsalaisuudet toimivat jos Ruotsi kuuntelee kaiken viestiliikenteensä Ruotsissa. Kysynkin nyt, miten Suomen ja suomalaisten yksityisyydensuoja ja puhelinsalaisuudet toimivat jos NSA kuuntelee viestiliikennettä Suomessa?

Entä missä määrin Suomen valtio tai sen eri signaalitiedustelua harrastavat osat ovat mukana NSA:n vakoilukuviossa? Onko Suomi Echelonissa mukana vaiko ei? Harrastaako Viestikoelaitos tai Suojelupoliisi yhteistyötä NSA:n kanssa sellaisella tavalla, jossa vaarannetaan suomalaisten yksityisyyden suoja ja jopa Suomen lakia?

Seuraavat tekstit on lainattu Cryptome.org:sta, ilmakuvat Google Earthistä ja IP-osoitteiden jäljitys on tehty käyttäen IPligence:n Geolocation palvelua. Huomatkaa, että sijainnit eivät välttämättä vastaa tarkkoja oikeita fyysisiä sijainteja, joissa kyseiset IP-osoitteet sijaitsevat. Summittaisen sijainnin ne kuitenkin näyttävät ja hyvin mielenkiintoiset sellaiset nimittäin...tuskin on sattumaa, että juuri noissa paikoissa tai niiden lähellä on NSA:n toimintaa. Niin ikään se, että kyseiset IP-osoitteet kuuluvat jollekin tietylle teleoperaattorille, ei välttämättä tarkoita, että teleoperaattori toimisi tietoisesti yhteistyössä NSA:n kanssa.

Espoossa kehä3 ja Turuntien lähistöllä
- 88.112.0.0 – 88.113.255.255 (Elisa)
- ns-fi.elisa.net [193.229.0.49] (Elisa)
Tukholmassa kaupungintalon lähistöllä
- ns-se.elisa.net [62.248.254.2] (Elisa)


Helsingissä eduskuntatalon lähistöllä
- 83.216.14.224 – 83.216.31.255 (Maxisat)
- ns3.songnet.fi [80.64.1.100] (Maxisat)
- ns2.songnet.fi [195.10.132.100] (Maxisat)
- ns1.songnet.fi [194.100.0.100] (Maxisat)
- 88.193.0.0 – 88.193.255.255 (TeliaSonera)
- ns1-fin.global.sonera.fi [193.210.18.31] (TeliaSonera)
- 85.157.176.0 – 85.157.191.255 (Vaasan Läänin Puhelin)Washingtonissa National Counterterrorism Headquatersin lähistöllä
- ns2-usa.global.sonera.net [69.20.9.109] (TeliaSonera)

Göteborissa Ruotsissa
- ns1-swe.global.sonera.se [217.28.206.86] (TeliaSonera)


Borasissa Ruotsissa ent. Älvsborgs regementen lähistöllä
- ns2-fin.global.sonera.fi [195.165.1.141] (TeliaSonera)

Vaasassa Vöyrinkaupungin/Palosaaren alueella, yliopiston lähistöllä
- ns3.netikka.fi [62.148.192.154] (Vaasan Läänin Puhelin)
- ns2.netikka.fi [62.148.192.131] (Vaasan Läänin Puhelin)
- ns1.netikka.fi [62.148.192.130](Vaasan Läänin Puhelin)

Että tämänkaltaista toimintaa tänään. Saa nähdä hakevatko mustat helikopterit minut ja heittävät Guantanamoon tämän julkaisemisen vuoksi tai saanko jotain syytteitä ihan oikeasssa oikeusistuimessa. No, odotan mielenkiinnolla millaisen reagoinnin tämä herättää. Lähetin IP:t jo tovi sitten Cert.fi:lle ja kyselin heiltä asiaa ja vastaus tulikin:"Olemme tietoisia kyseisen listan olemassaolosta". No, nyt lähti sitten tieto "vähän laajemmalle yleisölle" arvioitavaksi.

PS. Otan mielenkiinnolla vastaan tietoja kyseisten sijaintien läheisyydessä sijaitsevista tietoliikenneyrityksistä, tietoliikennekeskuksista, valtion ja viranomaisten toimipisteistä ja muusta asiaan liittyvästä. Voi olla, että käyn tässä itsekin paikanpäällä joku päivä vähän tsekkaamassa paikkoja. :)

6 kommenttia:

 1. Joo, ei tuo karttapaikannus ilmeisesti näytä lähimainkaan oikein. Tarkistin joitakin osoitteita http://www.ip2location.com -sivustolta. Aivan eri tuloksia.

  Näyttäis kuitenkin useimmat noista olevan nimipalvelimia tuosta ns-lyhenteestä päätellen.

  Mutta miten NSA pääsee käsiksi operaattoreiden nimipalvelimiin?

  VastaaPoista
 2. > Joo, ei tuo karttapaikannus
  > ilmeisesti näytä lähimainkaan
  > oikein. Tarkistin joitakin
  > osoitteita
  > http://www.ip2location.com
  > -sivustolta. Aivan eri tuloksia.

  Heh, joo. Heittoa on. Tavallaan onneksi, koska olisihan se aika karmeaa jos pystyisi varmuudella paikantamaan yksittäisiä IP-osoitteita äärimmäisen tarkasti. Siinä olisi yksityisyydensuoja koetuksella sitten.

  > Mutta miten NSA pääsee käsiksi
  > operaattoreiden nimipalvelimiin?

  Sitä pitäisi kysyä varmaan niiltä. Mitähän vastaisivat? En itse viitsi vielä kysyä, antaa jutun kiehua vähän aikaa ja jonkun toimittajan innostua kysymään.

  VastaaPoista
 3. Noi karttapisteet on paikkakuntien oletuspisteitä, eikä niillä ole mitään tekemistä näiden IP-osoitteiden sijaintien kanssa.

  VastaaPoista
 4. Janssonilta tainnut jäädä lähdekritiikki väliin... Ruoskitko itsesi liian nopeasti hurmokseen. Lähdesivustolla taisi olla kritiikkiä siitä, ettei listan generoinut henkilö ole antanut _mitään_ viitteitä syihin, joilla listalle joutuu. Taisi joku toinen ilmaista henkilön listanneen melkein koko IPv4-avaruuden mennessään...

  Nyt voisi ottaa hieman foliota pois pään ympäriltä ja yrittää rauhassa katsoa mitä päästää suustaan.

  VastaaPoista
 5. > Lähdesivustolla taisi olla
  > kritiikkiä siitä, ettei listan
  > generoinut henkilö ole antanut
  > _mitään_ viitteitä syihin, joilla
  > listalle joutuu.

  Sitä sopii kysyä heiltä sitten, eikä tulla mulle itkemään.

  VastaaPoista
 6. Ei kai supikoir... siis supo, tuo lainkuuliaisuuden edistäjä ja terroorin poistaja tuollaista tekisi... *pirullista röhönaurua suoraan syrämmestä*

  VastaaPoista