23. tammikuuta 2007

"Vanhaan hyvään aikaan"

Tuli mieleeni, miten paljon monet asiat yksityisyyden suojan osalta ja muutenkin ovat menneet takapakkia ihan vaikka viimeisten 10 vuoden aikana. Mutta ennen kaikkea, mikä tilanne on 10 vuoden kuluttua tästä päivästä suhteessa siihen mikä se oli 10 vuotta sitten tästä päivästä. Muutamia ajatuksia mitä itselleni tulee mieleen.

"Vanhaan hyvään aikaan" voisin ottaa yhteyden purkkiin tai vain imuroida P2P ohjelmilla mistä vain mitä vain. Irkin kautta sai imuteltua kanssa melkein mitä halusi. Voisin ostaa kännykän ja prepaidin ja soitella toiselle hepulle. Voisin hankkia passin ja viisumin ja matkustaa melkein minne lystäsi. Käteistä sai pankin kassalta vaikka Otto-automaatista ja käteisellä ostettiin mitä ostettiin mistä ostettiin keneltä ostettiin. Erilaisiin firmoihin saattoi olla asiakkaana kaikessa rauhassa. Kukaan ei voinut jäljittää mitä ja missä ja milloin tein ja kuljin, ei ainakaan helposti eikä "automaattisesti". Kukaan ei jakanut tietojani netissä miljardeille ihmisille tai myynyt niitä kenellekään (ehkä jotain yksittäistä postimyyntifirmaa lukuunottamatta).

Nykyään RIAA ja kumppanit hiostavat P2P ja imuttelua. Kännyköiden IMEI:t ja soitot tarkkoine ajankohtineen ja sijaintineen lokitetaan vuosikausiksi. Anonyymit prepaidit kielletään varmaan kohta. Passi ja matkustelu vaatii perusteellista analyysiä ja tietojeni automaattista jakamista toiselle puolen maailmaa, sekä tietysti RFID sirua joka voidaan lukea kymmenien metrien päästä. Matkustelu ei tietenkään onnistu, jos täytän "terroristin profiilin". Liikkeitäni seurataan kännykän sijainnin, RFID:n ja pian kasvontunnistuksenkin avulla kaikkialle kaiken aikaa. Jokainen vessapaperirulla jonka ostan kaupassa lokitetaan plussatilini (no, minulla ei sellaista ole eikä tule!) liitteeksi profiiliini. Jokainen tieto jonka itsestäni jonnekin jätän on hetkessä internetissä, joko suoraan tai hakkerin "avustuksella".

Toisaalta, tietoturvan saralla on tapahtunut myös kehitystä. Enää ei vierustoverin sähköpostin lukeminen verkon kautta onnistu, Unixeihin ja muihin ei pääse enää sisälle "kävellen", rahan väärentäminen on miltei loppunut, luottokorttipetokset miltei loppuneet, terroristeja saatu kiinni kasapäin, jne. jne. Eikun hetkonen. Eipäs se ihan niin taidakkaan mennä. :p

Ensimmäinen askel ongelmien korjaamiseksi olisi, että ongelmat edes myönnetään. Niin kauan kuin suuri yleisö on täysin tietämätön ja välinpitämätön yksityisyyden suojan kaventumisesta ja kasvavista tietoturva- ja tietosuojaongelmista, eipä niille mitään voida tehdäkään. Eräänä päivänä vain ihmiset tajuavat, tai sitten eivät tajua, että elävät Orwellin kuvaamassa Oceaniassa. Sitten on jo liian myöhäistä tehdä mitään.

Ei kommentteja: