30. tammikuuta 2007

Ei laajakaistaverolle ja tv-lupamaksulle!

Saksassa on jo käytössä 5,52 euron /kk suuruinen laajakaistavero. Veroa perustellaan sillä, että netin käyttäjät kuitenkin lataavat netistä "laittomasti" materiaalia ja laajakaistaa pitää verottaa koska televisiolupiakin on olemassa. Aivan hullua.

Ensinnäkin, muistattekos teosto-maksut? Kaikista DVD/CD levyistä sekä kiintolevyistäkin menee teostomaksu. Teostomaksua kerätään, koska "kuitenkin kaikki käyttävät tätä tuotetta laittoman materiaalin tallentamiseen". Pelkästään se, että teostomaksua ylipäätään kerätään, pitäisi eksplisiittisesti oikeuttaa kaiken materiaalin imurointi ja tallentaminen, koska sitä vartenhan teostomaksua maksetaan. Joko siis olisi diskriminalisoitavat materiaalin imutus ja tallentaminen (netistä) tai teostomaksu olisi poistettava.

Muistakaa taas kerran, mitä kirjoitin aikaisemmin epäloogisuudesta.

Toiseksi, miksi televisiolupamaksuja pitää olla? USA:ssa pienissäkin kaupungeissa on omat televisiokanavat, omat kaapelikanavat ja kaikkialla on saatavissa ilmaiseksi sateliittikanavia. Yksikään tästä valtavasta (siis todellakin valtavasta, kymmeniä- satoja kanavia tarjolla verrattuna Suomen pariin Ylen kanavaan) kanavavuoresta ei rahoita itseään verovaroista (siis televisiolupamaksuin). Silti ohjelmatarjonta on on suurempaa ja laatu parempaa kuin sosialistisesti pakkomaksetuilla ja tuotetuilla Ylenannon kanavilla. Miksi? Koska vapaat markkinat toimivat paremmin kuin sosialismi, eikä televisiotoiminta ole mikään poikkeus.

Puhumattakaan tietysti, että valtion televisiotoiminta uhkaa sananvapautta ja ilmaisuvapautta. Kun Ylellä on käsi kytkimellä lähetysten kanssa (ja Viestintävirasto jakelee kanavia), on televisio-ohjelmien oltava "poliittisesti korrekteja" tai Yle potkii ne pois kanaviltaan. Samalla kun Ylenanto pyörittää verovaroin paskaa kanavakaupalla, se myös syö markkinoita oikeasti kannattavalta televisiotoiminnalta, koska moni taho ei voi kilpailla tehokkaasti verovaroja käyttävää (siis ilmaiseksi kaiken saavaa) tahoa vastaan omalla rahoituksellaan.

Siis tiivistettynä tältä osin näkemykseni:
  • Laajakaistaa ei saa missään tapauksessa laittaa verolle.
  • Kaikki imuttaminen netistä ja kopioiminen omaan käyttöön on sallittava (ainakin niin kauan kuin teosto-maksuja vielä maksetaan).
  • Televisiolupamaksut pitää poistaa ja Yle lakkauttaa (kanavat voidaan myydä eniten tarjoavalle maksu/mainostelevisiolle).
Kannattaako ehdokas X em. asioita? Tuskin. Minä kannatan. Pidä se mielessäsi vaalipäivänä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ilkka Ahmavaara kirjoittaa tässä:

Minua kiinnostaa Sinun logiikan vaatimukseksi. Itselleni selvisi tämmöinen matemaattis-looginen kuvio, joka on hyvä pohja, ehkä joukko-oppia?

1+1=1

eli sanallisesti

kaikki maailman kissat + kaikki maailman kissat = kaikki maailman kissat.

Anonyymi kirjoitti...

YLE aikoo pistää kaikki ohjelmansa nettiin katsottavaksi. Niitä voisi jopa katsoa viikon verran myöhässä kuka tahansa, jolla on tarpeeksi nopea nettiyhteys.

Ei vittu, ei todellakaan ole vaikea arvata miksi YLE tekee noin. Se haluaa tietenkin hyvän perusteen säätää tv-lupa myös nettiyhteydelle.

Anonyymi kirjoitti...

"
USA:ssa pienissäkin kaupungeissa on omat televisiokanavat, omat kaapelikanavat ja kaikkialla on saatavissa ilmaiseksi sateliittikanavia. Yksikään tästä valtavasta (siis todellakin valtavasta, kymmeniä- satoja kanavia tarjolla verrattuna Suomen pariin Ylen kanavaan) kanavavuoresta ei rahoita itseään verovaroista (siis televisiolupamaksuin). Silti ohjelmatarjonta on on suurempaa ja laatu parempaa kuin sosialistisesti pakkomaksetuilla ja tuotetuilla Ylenannon kanavilla. Miksi? Koska vapaat markkinat toimivat paremmin kuin sosialismi, eikä televisiotoiminta ole mikään poikkeus.
"

Sinunko mielestä USA on malliesimerkki televisiotoiminnan vapaista markkinoista??!! Et sitten pahemmin ole tutustunut asiaan. USA:ssa FCC on jakanut aivan tuhottomasti kaistaa televiokanaville. Jos radiotaajuudet jaettaisiin vapailla markkinoilla, niin kanavien määrä vähintäänkin puolittuisi.

Kaistaa voisi käyttää vaikka langattomiin verkkoihin.

Joonas kirjoitti...

anonyymi kirjoitti: "YLE aikoo pistää kaikki ohjelmansa nettiin katsottavaksi. Niitä voisi jopa katsoa viikon verran myöhässä kuka tahansa, jolla on tarpeeksi nopea nettiyhteys.

Ei vittu, ei todellakaan ole vaikea arvata miksi YLE tekee noin. Se haluaa tietenkin hyvän perusteen säätää tv-lupa myös nettiyhteydelle."

Samalla perusteella minulla olisi oikeus määrätä kaikille maailman sadoille miljoonille nettisurffaajille nettilupamaksu. Kuka tahansahan voi katsoa netissä olevia kotisivujani. Tämä tietysti antaa minulle oikeuden vaatia jokaiselta nettiyhteyden käyttäjältä nettilupamaksun maksamista. Nettilupamaksun suuruudeksi olen säätänyt 300 euroa vuodessa.