2. elokuuta 2010

Gestapo haluaakin nyt passien sormenjäljet käyttöönsä

Kun aikoinaan suomalaisille tuli käyttöön rfid-sirulla varustetut (epäturvalliset ja yksityisyyttä loukkaavat) passit, niissä oli biometrinen tunniste. Tunnisteena oli kasvokuva. Sittemmin, kun kansa ei tajunnut protestoida tätä järjestelyä, siirryttiinkin melko huomaamatta sormenjäljet sisältävään passiin. Tällöin kansalle vakuutettiin, että passinhakijoiden sormenjälkitallenteita ei voida käyttää kuin korkeintaan vainajien tunnistamiseen.

No, kun kansa ei tietenkään tajunnut tuotakaan yksityisyyden loukkausta ja isovelivalvoo-järjestelmää protestoida, ollaan nyt siirtymässä jälleen seuraavalle tasolle: Poliisi on alkanut vaatia pääsyä passinhakijoiden sormenjälkitietokantoihin rikostutkintojaan varten. Jo aikaisemmin poliisi on halunnut koko kansalta sormenjäljet talteen. 

Huomatkaa, että passeja hakiessaan ihminen on antanut sormenjälkensä luullen, että niitä ei tulla käyttämään poliisitutkintoihin. Viranomaiset haluavat siis huijata ihmisiä ensin myöntymään yksityisyyden loukkaukseen, lupailemalla, ettei tietoja käytetä heitä vastaan ja kun ihmiset hölmöyksissään luottavat viranomaisiin ja näiden lupauksiin, heitä sumutetaan. Viranomaiset pettävät ihmiset seuraavassa käänteessä pyörtämällä lupauksensa ja tekevät juurikin sitä, mitä he ovat nimenomaisesti aikaisemmin luvanneet olla tekemättä.

Ja hölmö kansa ei protestoi tietenkään vieläkään.

En taida mennä kovin pahasti metsään, kun arvelen, että seuraavaksi passeja "kehitetään" niin, että niihin tulee myöskin DNA-tunniste. Sitten tätä DNA-tunnistettakin halutaan Gestapolle ja Isoveljelle käyttöön, tietenkin "turvallisuuden" ja "rikostutkimusten" nimissä. Nythän kaavaillaan jo kovaa vauhtia mm. kaikkien autojen kaikki liikkeet kaikenaikaa tallentavaa/lähettävää GPS-paikanninta pakolliseksi. Näin se yksityisyys murenee. Sormenjäljet, DNA:t ja liikkumisesi tarkkaan viranomaisvalvontaan...

Sormenjäljet eivät muuten sinällään ole mitenkään rikostutkinnallisesti luotettava juttu ja niiden väärentäminen ja väärinkäyttö sinällään on mahdollista, kuten kirjoituksessani ja sen linkeissä osoitetaan. Tämänkin vuoksi on oltava tarkkoja, eikä pidä luottaa sormenjälkiin liiaksi.

Sinällään siinä on järkeä, että käytetään sirupassia, johon tallennetaan sen omistajan sormenjäljet ja kasvokuva, ehkä jopa DNA ja tämä koko helahoito allekirjoitetaan digitaalisesti esimerkiksi viranomaisten toimesta: Tämä tekee käytännössä ko. passin väärentämisen täysin mahdottomaksi ja mahdollistaa myöskin henkilön melko luotettavan tunnistautumisen. Se, mitä ei pitäisi tehdä on, että sormenjäljet ja muut tunnisteet tallennetaan viranomaisrekistereihin tavallisilta ihmisiltä (ilman heidän lupaansa) sellaisenaan, koska väärinkäytösten riski on aivan liian ilmeinen.

20 kommenttia:

 1. Äläs muuta sano. Jossain vaiheessa ajattelin, että alkaisin pitää nettisivustoa, jossa olisi kronologisessa järjestyksessä yksityisyyden suojaan kohdistuneet hyökkäykset viranomaisten taholta ja niistä vielä toteutuneet lainmuutokset. Mutta eipähän tuota tarvitse tehdä, kun on näin hyvät sivut. Rehellisestä, nuhteettomasta, kansalaisluottamusta nauttivasta suomalaisesta henkilöstä ollaan hyvää vauhtia tekemässä pelkkää kansalaista, joka on potentiaalinen uhka yhteiskunnalle ja hänen liikkumisiaan, rahaliikennettään ja terveydentilaa on pakko kartoittaa, jotta säästytään tulevilta rikoksilta. Uskomatonta touhua ja suurin osa sanoo "BÄÄ" ja ne ovat valitettavasti naisia, jotka tätä maata tosiasiassa hallitsevat.

  VastaaPoista
 2. > Jossain vaiheessa ajattelin, että
  > alkaisin pitää nettisivustoa,
  > jossa olisi kronologisessa
  > järjestyksessä yksityisyyden
  > suojaan kohdistuneet hyökkäykset
  > viranomaisten taholta ja niistä
  > vielä toteutuneet lainmuutokset.

  Tuo olisikin hyvä juttu ja pitäisi tehdä, jos vaan kykenisi pysymään kärryillä niistä kaikista. Niitä nimittäin on niin paljon ja jatkuvasti tulee lisää.

  VastaaPoista
 3. Onhan se kauheaa, että ihmisistä pidetään yllä erilaisia tietokantoja.
  Parastahan toki olisi, että yksilön elämä ja tiedot olisivat vain yksilön omassa tiedossaan.
  Kaikki sormenjälki-, DNA- ja muut tietokannat pitäisi hävittää yksilön vapauden nimissä.

  Jos joku sitten mielestään kokisi vääryyttä tässä vapauden maailmassa, niin hänellä tietysti olisi vapaus korjata vääryys haluamallaan tavalla minkään oikeuden puuttumatta asiaan millään tavoin.

  Itse asiassa käsite "rikos" pitäisi kokonaan lakkauttaa. Sehän on yhteisöllinen käsite. Ihmisten pitäisi oman mielensä mukaan määritellä kärsimänsä vääryys ja korjata asia haluamallaan tavalla. Näin ihmisen yksilöllinen vapaus olisi optimaalista

  VastaaPoista
 4. Ehdotan Wikin perustamista aiheesta, EU:n rajojen ulkopuolella sijaitsevalle palvelimelle. Vaikkapa Venäjälle, jossa on Suomea parempi ihmisoikeustilanne.

  VastaaPoista
 5. > Jos joku sitten mielestään
  > kokisi vääryyttä tässä vapauden
  > maailmassa, niin hänellä
  > tietysti olisi vapaus korjata
  > vääryys haluamallaan tavalla
  > minkään oikeuden puuttumatta
  > asiaan millään tavoin.

  Huonoa sarkasmia.

  Jos joku syytön ihminen haluaa jakaa DNAn, sormenjälkensä, retinakuvansa ja kasvokuvansa joillekin ihmisille tai järjestöille, tietenkin hänellä tulee olla täysi vapaus tehdä niin. Sen sijaan se, että jokaista ihmistä pidetään oletuksena rikollisena ja hänet yksilöiviä tietoja tallennetaan sitä varten viranomaisrekisteriin, on fasismia.

  VastaaPoista
 6. > Ehdotan Wikin perustamista
  > aiheesta, EU:n rajojen
  > ulkopuolella sijaitsevalle
  > palvelimelle. Vaikkapa Venäjälle,
  > jossa on Suomea parempi
  > ihmisoikeustilanne.

  Venäjä voisi olla jopa innoissaan tuosta, tai ainakin joku osa Venäjän hallinnosta. Mikäs sen mukavampaa propagandaa ja painostuskeinoa Suomea kohtaan niin sisä- kuim ulkopoliittisestikin Venäjällä kuin se, että Suomessa on ihmisoikeustilanne ja yksityisyydensuoja niin surkea, että täältä pitää paeta Venäjälle sitä. Heh.

  VastaaPoista
 7. Tarkoitatko, että ihmisistä ei pidä ilman ko. henkilön vapaaehtoista suostumusta saada mitään tietoja?

  VastaaPoista
 8. > Tarkoitatko, että ihmisistä ei
  > pidä ilman ko. henkilön
  > vapaaehtoista suostumusta saada
  > mitään tietoja?

  Tarkoitan, että valtion ei pidä kohdella jokaista kansalaista kuin potentiaalista rikollista ja kytätä ja arkistoida hänestä tietoja kuten DDR:ssä.

  VastaaPoista
 9. Jansson said:
  "Tarkoitan, että valtion ei pidä kohdella jokaista kansalaista kuin potentiaalista rikollista ja kytätä ja arkistoida hänestä tietoja kuten DDR:ssä."

  Miten voit päätyä tuohon päätelmään, että tietojen kerääminen ihmisistä olisi samaa kuin määritellä heidät oletusarvoisesti rikollisiksi?

  Vastustatko siis kaikkien tietojen keräämistä ihmisistä ilman heidän lupaansa?

  VastaaPoista
 10. > Miten voit päätyä tuohon
  > päätelmään, että tietojen
  > kerääminen ihmisistä olisi samaa
  > kuin määritellä heidät
  > oletusarvoisesti rikollisiksi?

  Se, että ko. tietoja ei ole kerätty, eikä niitä ole pidetty asianmukaisena kerätä kuin vain ja ainoastaan rikollisista tai rikollisiksi epäillyistä.


  > Vastustatko siis kaikkien
  > tietojen keräämistä ihmisistä
  > ilman heidän lupaansa?

  Oletko jo lakannut hakkaamasta vaimoasi?

  Järjetön kysymys, mutta olen siitä huolimatta jo vastannut siihen aikaisemmin. Väännetään vielä vähän rautalankaa, koska olet ilmeisesti idiootti:
  - Kun ihmiset aikoinaan ottivat ko. passit, heille vakuutettiin ja luvattiin, että sormenjälkitietoja EI käytetä mihinkään muuhun tarkoitukseen. Nyt näitä ihmisiä ollaan PETTÄMÄSSÄ, kun viranomaiset yhtäkkiä käyttävätkin jo kerättyjä tietoja aivan toiseen tarkoitukseen. Tämä on väärin.
  - Sormenjälkien ja muiden yksilöivien tunnisteiden kerääminen viranomaisrekistereihin on aina hyvin kyseenalaista useistakin eri syistä (yksityisyyden suoja, uhka siitä mihin niitä käytetään tulevaisuudessa, jne.), jonka vuoksi se pitäisi sallia vain niissä tapauksissa, jossa epäillään rikosta.
  - Jne.jne.

  VastaaPoista
 11. En oo ny kiinnostunut passeista, vaan siitä sallitko ihmisten tietoja kerättävän ylipäänsä?

  Sallitko?

  VastaaPoista
 12. Ollaan taas maailman huipulla.
  Newsweek listasi Suomen ykköseksi.

  Hae siitä virheitä.

  Tekisitkö siitä muuten uuden aiheen?

  VastaaPoista
 13. No kuin tehään sit kun tietokantaa ei ole?

  Juttu jää levälleen?
  Syylliset pääsevät pakoon. Ketään ei löydetä.

  Sehän on tietty libertaaritaivas.

  VastaaPoista
 14. > En oo ny kiinnostunut passeista,
  > vaan siitä sallitko ihmisten
  > tietoja kerättävän ylipäänsä?
  >
  > Sallitko?

  Vastasin jo 3 kertaa. Etkö osaa lukea?

  VastaaPoista
 15. > No kuin tehään sit kun
  > tietokantaa ei ole?
  > Juttu jää levälleen?
  > Syylliset pääsevät pakoon.
  > Ketään ei löydetä. Sehän on
  > tietty libertaaritaivas.

  Lapsellista ajattelua.
  Rikollisista ja maahantulijoista kuuluukin ottaa sormenjälki- ja dna-näytteet, jotta voidaan heidän henkilöllisyys varmistaa ja pystyä jatkossa nappaamaan heidät paremmin kiinni.

  VastaaPoista
 16. Kaikki ovat potentiaalisia rikollisia. Kaikille pitäisi asentaa mikrosiru tunnistamista varten. Oletko varma, ettei sitä jo tehdä? Mikä se vastasyntyneelle annettava rokote on? Joku vitamiini muka, hah, siinä se tunniste laitetaan. On laitettu jo nykyiseen sukupolveen. Ja DNA näyte otetaan istukasta laboratoriossa. Näistä ei vaan puhuta. Mutta selitä tämä jollekin niin sut nauretaan pihalle.

  VastaaPoista
 17. Kertoisitko jo vihdoin, mitä sinulla on ihmisen tunnistamista vastaan?
  Mitä väärinkäytöksiä oikein tarkoitat?
  Vain rikollisille on hyötyä siitä, että ihmistä ei voida tunnistaa.

  VastaaPoista
 18. > Kertoisitko jo vihdoin, mitä
  > sinulla on ihmisen tunnistamista
  > vastaan?
  > Mitä väärinkäytöksiä oikein
  > tarkoitat?
  > Vain rikollisille on hyötyä siitä,
  > että ihmistä ei voida tunnistaa.

  Olet ilmiselvä idiootti, joka ei osaa lukea lainkaan, mitä on jo useasti kirjoitettu.

  VastaaPoista
 19. Kyllä minusta tuo sinun artikkelisi viittaa vahvasti siihen, että et haluaisi ihmisten joitain tietoja - siis sormenjälkiä yms. - viranomaisten tietoon.
  Ainakaan ilman ko. henkilöiden suostumusta. Olenko oikeassa?

  Sitten tuo juttusi viimeinen lause. Mitä tarkoitat sillä, että väärinkäytösten riski on aivan liian ilmeinen?

  VastaaPoista
 20. > Kyllä minusta tuo sinun
  > artikkelisi viittaa vahvasti
  > siihen, että et haluaisi
  > ihmisten joitain tietoja - siis
  > sormenjälkiä yms. -
  > viranomaisten tietoon.
  > Ainakaan ilman ko. henkilöiden
  > suostumusta. Olenko oikeassa?

  On aivan eri asia tallentaa ihmisen sormenjäljet digipassiin kuin tallentaa ne poliisin tietokantoihin.

  > Sitten tuo juttusi viimeinen
  > lause. Mitä tarkoitat sillä,
  > että väärinkäytösten riski on
  > aivan liian ilmeinen?

  Ihmisten seuraamiseen, lavastamiseen, jne. jne. ks.
  http://markusjansson.blogspot.com/2008/07/sormenjljet-koko-kansalta-talteen.html

  VastaaPoista