24. lokakuuta 2015

Monitorin hajasäteily - demonstraatio

Kaikki sähkölaitteet lähettävät hajasäteilyä ympäristöönsä. Eli, höpisevät radiotaajuudella yhtä sun toista siitä, mitä ne tekevät juuri sillä hetkellä. Ja kun kyse on radiotaajuuksista, niin nämä höpinät voidaan luonnollisesti kuulla, jopa hyvinkin pitkien matkojen päästä. Tämä voi olla vakava tietoturvaongelma, jota ei vieläkään tunnuta ymmärtävän eikä siihen haluta uskoa.

Tässä pieni demonstraatio asiasta käyttäen ihan normaalia LCD-monitoria, skanneria ja pientä ohjelmaa, joka saa monitorin näyttämään tiettyjä kuvioita ruudulla, joiden aiheuttaman hajasäteilyn skanneri kaappaa ja soittaa ulos musiikkina. Suunta-antennilla kantamaa voisi kasvataa helposti moninkertaiseksi ja sopivilla häiriösuodattimilla vielä entisestään huomattavastikin, jopa kymmeniin metreihin ilman vielä mitään ihmeempiä taikatemppuja.


Toisin sanoen, se, mitä sinun ruudullasi näkyy, voidaan de facto lukea etäältä, vähintäänkin kymmenien metrien päästä, koska monitorisi hajasäteilee niin pirusti, etkä voi sille oikein mitään (noin simppelisti sanottuna).

Kenties paras, kattavin ja asiantuntevin sivusto tästä tempest-asiasta löytyy täältä. Joitain suojausohjeita ja keinoja voit lukea esimerkiksi täältä. Virallisesti tempest tarkoittaa suojausstandardeja, joita sotilaspuoli käyttää nimenomaan ehkäistääkseen näitä hajasäteilyitä - ihan hyvästä syystä.

1 kommentti:

  1. lcd-näytön kuvaa ei ole kovin helppo lukea etäältä. Se on vain osittain onnistunut joissakin harvoissa tapauksissa

    http://www.surasoft.com/articles/tempest.php

    VastaaPoista