1. kesäkuuta 2015

Kuntouttavaan työtoimintaan - armeijaan!?!


Meillä on olemassa laki kuntouttavasta työtoiminnasta ja kyseistä toimintaa harjoitetaankin runsaasti ympäri Suomea. Homma toimii siis siten, että pitkään työttömänä olevalle tai työttömyyskierteen uhan alaiselle henkilölle osoitetaan työpaikka, jonne hänen tulee mennä paiskimaan töitä jopa 40 tuntia viikossa jopa useiden kuukausien ajan. Korvaukseksi hän saa työmarkkinatukea (eli käytännössä työttömyyskorvauksen) ja 9 euron päiväkohtaisen ruokarahan. Näin hän pysyy aktivoituna, säilyttää otteen työelämään ja saa mukavasti raippaa, jotta motivaatio kunnon työpaikan hakemiseen ja vastaanottamiseen kasvaa kummasti.

Kuntouttava työtoiminta on saanut osakseen myös paljon kritiikkiä ja syystäkin. Käytännössä työttömistä tulee tämän lain myötä edullista orjatyövoimaa eri aloille ja he syrjäyttävät näin tehdessään oikeita työntekijöitä oikeista töistä, koska luonnollisestikaan ei oikeaa työntekijää kannata palkata, jos käytännössä ilmaista orjatyövoimaa on saatavilla. Lisäksi 9 euron päiväkorvaus on lähinnä vitsi, joka hupenee pelkästään matka- ja työpaikkaruokailuihin. Jos työtön kieltäytyy, hänen työttömyyskorvauksia leikataan.

Esitän harvinaisen hölmöltä kuullostavan kysymyksen:
Miksei työttömiä laiteta kuntouttavaan työtoimintaan armeijaan?

Suurinosa työttömistä on nuoria miehiä, joilla on kuitenkin varusmiespalvelus suoritettuna. Ne naiset, joilla ei ole, voisivat sen samalla sitten suorittaa, koska hei, ettekös te naiset aina ruikuta siitä sukupuolten välisestä tasa-arvosta jotakin mitäh? Luonnollisesti pahimmat deekut ja kriminaalit pitäisi tietenkin seuloa pois jo ihan turvallisuussyistä. Korkea ikä ei sinällään estä mitenkään palvelusta armeijassa, hommat pitää vain mitoittaa sen mukaan. Huono kunto tai ylipaino päinvastoin suorastaan huutavat "kuntoutusta" ja mikäpäs sen tehokkaampaa kunnon kohottamista ja painon pudotusta kuin rääkki armeijassa.

No, mitä hyötyä työttömien pistämisestä kuntouttavaan työtoimintaan armeijaan sitten olisi?

Laittamalla työttömiä kuntouttavaan työtoimintaan armeijaan, voitaisiin monia armeijan kantahenkilökunnan, muun palkatun henkilökunnan, sekä varusmiesten hanttiahommia vähentää. Kantapeikot jne. voitaisiin keskittää kaluston ylläpitoon ja muuhun sen sellaiseen hommaan. Varusmiehet voisivat keskittyä koulutukseen - kasarmin siivoamisen ynnä muiden nakkihommien sijaan. Kustannustehokkuuskin kasvaisi.

Nämä "orjatyöläiset" voisivat sen lisäksi osallistua sotaharjoituksiin, väestönsuojeluharjoituksiin, ensiavun opetteluun, varuskuntien ja asevarikoiden vartiointiin, koulutukseen, leireille, sekä toimia virka-apuosastoina ja sotilaallisina valmiusosastoina 24/7! Näin tehdessään he hyödyttävät kokonaismaanpuolustusta huomattavasti, sekä taas kerran, antavat varusmiehille mahdollisuuden keskittyä koulutukseensa virka-apuna jne. toimimisen sijaan. Sotilaallisen kriisin uhatessa - joidenkin mielestä olemme jo sellaisessa - he olisivat salamannopeasti saatettavissa taistelukelpoisina minne tahansa missä heitä tarvittaisiin! Heitä voitaisiin pitää "aseissa" hyvinkin pitkiä aikoja ilman korkeita kustannuksia ja he voisivat esimerkiksi tehdä valmistavia töitä mm. murrosteiden, asevarastojen, linnoitustöiden, suojien rakentamisten, siviiliväestön evakuointien ja liikekannallepanon suojaamisen muodossa!

Siinä missä reserviläisten kutsuminen palvelukseen on poliittisesti epäkorrektia, nämä "orjatyöläiset" olisivat paljon matalammalla kynnyksellä käytettävissä - ja he itse asiassa olisivat koko ajan jo käytössä, normina. Reserviläisten kutsuminen palvelukseen, vaikka vain kertausharjoituksiin, maksaa pahuksesti, sillä heidän palkkamenetyksensä tulee korvata, päivärahat maksaa ja muuta sellaista. "Orjatyöläinen" ei maksa kuin sen 9 euroa päivässä, plus toki sapuskat ja harjoitusmateriaalit sun muut, mutta joka tapauksessa vain ehkä 1/10 siitä mitä reserviläinen tai "ammattisotilas" maksaa. Taloudellinen säästökin olisi siis aivan ilmeinen!

Yksi olennaisimpia asioita on se, että armeijaan kuntouttavaan työtoimintaan laitettu ei de facto vie olemassa olevia oikeita työpaikkoja. He eivät vääristä kilpailua markkinoilla. Heidän työpanoksensa ei ole pois keneltäkään. Heidän vuokseen kukaan ei jäisi palkkaamatta. Armeijassa he olisivat nimenomaan tekemässä töitä, mutta ilman, että olisi keneltäkään pois - vaan kaikille hyödyksi kokonaismaanpuolustuksen kannalta! Tee työtä, jolla on tarkoitus - voisi myös motivoida heitä positiivisesti, ottaen huomioon, miten suuri maanpuolustusinto suomalaisilla on ja miten tärkeänä suomalaiset pitävät armeijaa!

Työttömiä on, eri tavalla mitaten 300000-400000 ihmistä. Jos oletetaan, että näistä puolet karsitaan terveydellisten seikkojen tai soveltumattomuuden vuoksi pois, jää meille silti 150000-200000 suomalaista miestä ja naista, jotka voisivat tämmöiseen toimintaan osallistua. Mikäli heitä otettaisiin kerrallaan vaikka vain 20000 henkilöä ja kuntouttava työtoimintajakso kestäisi vaikka vain 4kk, tarkoittaisi se, että vuodessa voitaisiin työllistää/kertausharjoituttaa 60000 sotilasta! Se olisi oiva lisä olemattomiin kertausharjoitusten määriimme, vaikka nämä tehtävät eivät siis todellakaan puhtaita kertausharjoituksia olisikaan. Kolmessa vuodessa olisi koko potentiaalinen työttömien rypäs käyty läpi ja meillä olisi miltei parisataatuhatta armeijan kuntokuurin, sotilaallisten taitojen kertauksen sekä työpalveluksen suorittanutta miestä ja naista lisää! Se olisi kuulkaas iso määrä se se! Kymmenessä vuodessa meillä olisi laskennallisesti 600000 ihmistä käytettynä armeijaduunin lävitse.

Olisiko tässä keino paitsi vähentää työttömyyttä, myös saada työttömät oikeasti hyödylliseen ja vastuulliseen työhön korvaustensa vastineeksi? Minusta olisi. Kerro oma mielipiteesi kommenteissa!

10 kommenttia:

 1. Hyvä!

  Kannattaa ainakin kokeilla.

  Tästä hyötyy työttömien ja Puolustusvoimien lisäksi koko yhteiskunta.

  Peukkua pystyyn!

  VastaaPoista
 2. Aamuyö on ennakkoluulottomien ideoiden aikaa. :)

  VastaaPoista
 3. Ihan kannatettava idea, mutta laajentaisin sen kaikkiin muihinkin lakisääteissiin monopoleihin, esimerkiksi poliisi, tulli, alko, valtion infra, pysäköinninvalvonta.

  Kaikissa tällaisissa kuntoutusta voitaisiin järjestää ilman, että se vääristäisi työmarkkinoita. Toki viranomaishommissa tulisi kyseen lähinnä avustavat tehtävät.

  VastaaPoista
 4. et ole libertaari jos vastustat moskeijaa.

  VastaaPoista
 5. http://mvlehti.net/2015/06/09/pesuseta-oy-jyvaskylasta-kayttaa-harskisti-hyvakseen-tyokokeilua/

  Hyvillä asioilla on vain suomessa tapana mennä pieleen, jokainen armeijan käynyt tietää mitä siellä tehdään Tai ollaan tekevinään. Joten Jansson menisitkö itse tuollaisessa elämäntilanteessa? ihan rehellisesti.

  VastaaPoista
 6. https://www.youtube.com/watch?v=4b8Jh-cikLk

  VastaaPoista
 7. Fiksu suunnitelma. Olen jo nostoväessä, mutta lähtisin aivan mielelläni kuntoani kohottamaan.

  VastaaPoista
 8. Markus voisi yrittää kohottaa mieskuntoaan, mikä on yleisesti tiedetty surkeaksi :D

  VastaaPoista
 9. Työtön paskahousu !

  VastaaPoista