19. helmikuuta 2011

Kaikki on hyvin taloudessa. Paitsi...

Törmäsin netissä tähän artikkeliin ja sen sisältämään 10 taulukkoon. Kaikki on siis hyvin taloudessa. Mitään syytä mihinkään huoleen ei ole. Ainakaan inflaatio ei ole räjähtämässä käsiin. Velkaantuminen on kurissa. USA:n valtion kulut ovat kasvaneet vain maltillisesti. Työttömyys ei ole noussut eikä varsinkaan työttömänä pysymisen aika ei ole pidentynyt yhtään.

Yksi pikku ongelma vain on.

Ihan pikkuriikkinen.

Se, että kansalaiset ja markkinat voivat oivaltaa, että kupla on paisunut eksponentiaalisesti ja ainoa keino, jolla se pysyy jatkossa koossa on, että kupla paisuu jatkossa entistäkin nopeammin ja enemmän - velkarahalla. Vain entistä megalomaanisempi velkaantuminen nimittäin kykenee luomaan lisää rahaa, jolla voidaan "kasvattaa" taloutta ja "maksaa" entisiä velkoja ja niiden korkoja. Analogia yksilötasolla olisi, että ottamalla entistä enemmän pikavippejä entistä kiihtyvämpään tahtiin voidaan totaalinen persaukisuus salata ja kuvitella, että kaikki on hyvin...kun kaikki tuttavatkin tekevät samaa, niin periaatteessa kaikki onkin hyvin, eikä paniikkimieliala iske päälle.

Kunnes perintätoimisto kolkuttaa ovelle ja vie asunnot, autot, huonekalut ja vähäiset loput rahasi, sekä siirtää velkasi vielä lukuisten seuraavienkin sukupolvien maksettaviksi - vaikka hekään eivät pysty sitä ikinä tietenkään maksamaan takaisin.

Täsmälleen näin on käymässä.

Kas kummaa muuten, hopean hintakehitys on ollut viimeisen puolen vuodan ajan erittäin positiivista - hopean omistajien kannalta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Kaikki on täysin peräsintä taloudessa ja suurin syyllinen on oma puolueesi kokoomus. Tuosta ei tarvinne enempää sanoa.