11. tammikuuta 2011

Lainattua totuutta...

Silverbankin blogista poimittua:
...afrikkalainen liikemies ei investoi, vaan rahaa saatuaan lähettää sen Sveitsiin ja on kuin ei olisikaan. Miksi?! Liikemies laskee – AIVAN OIKEIN – että omistusoikeutta ei kunnioiteta, siksi ei ole kannattavaa laittaa rahojaan kiinni mihinkään kiinteään. Tuottavuus pysyy näin alhaisena ja maa köyhänä.
Aivan. Tämä on yksi pääongelma kehitysmaissa ja juuri se syy siihen, miksi ne pysyvät kehitysmaina: Omistusoikeutta ei kunnioiteta. Joko yksityisten ihmisten toimesta (eli he voivat ryöstää tai huijata omaisuutesi) tai valtion toimesta (eli valtio voi ryöstää tai huijata omaisuutesi). Kenenkään ei kannata investoida eikä huolehtia mistään.

Esimerkiksi Neuvostoliitossa (ja yhä Venäjällä) asuntojen kunto on aivan ala-arvoinen, koska asukkaiden ei kannata korjata asuntoja pätkän vertaa. Asunto on yleensä vuokra-asunto tai "oma", mutta ei ole mitään takeita, että ihminen saa pitää asuntonsa vielä muutaman vuoden päästä. Ei ole mitään intressiä korjata tai huolehtia asunnosta, koska ei saa itse kuitenkaan hyötyä siitä.
Mutta eikö Suomessa asiat ole sentään hyvin ja kaikkien omaisuus turvassa?
No ei. Noin voi väittää vain sellainen, jolla ei koskaan ole merkittävää omaisuutta ollutkaan, tai ainakaan halua kartuttaa sitä tekemällä tosiasioihin perustuvia investointipäätöksiä. Lähtökohta kun on se, että Eduskunta on olemassa päättääkseen, kuinka paljon omistusoikeutta kunakin vuonna loukataan ja millä tavoin. Muu koneisto lisää tähän sopivan ripauksen mielivaltaisuutta.
Aaah. Voiko tuon paremmin enää asiaa sanoa. Eduskunta päättää joka vuosi, kuinka paljon omistusoikeutta se kullekkin suo ja muu koneisto luo tähän vielä mielivaltaisuutta palan painikkeeksi. Aivan. Juuri täsmälleen näin.

Mikä tahansa investointi, on se sitten asunto, oma eläkerahasto, auto tai yritys, on täysin mielivaltaisen ryöstön kohteena ehkä jo ensi vuonna. Tänä vuonna voidaan antaa verovähennyksiä ja tukia, jotta yritys kannattaa perustaa ja työllistää työntekijöitä, ensi vuonna nuo kaikki tuet voidaan vetää pois ja firmasi konkurssiin. Eläkerahastoasi voidaan ensi vuonna päättää verottaa mielivaltaisessa määrin, vaikka vuosikausia on vakuuteltu sinulle, että eläkerahastoja ei tulla koskaan verottamaan. Voit nyt ostaa diesel-auton, koska lasket sen käytön olevan edullisempaa kuin bensavehkeen, mutta kas kummaa, ensi vuonna valtio päättääkin verottaa diesel-autoja hullunlailla sekä nostaa polttoaineen verotusta. Yhtä lailla voit laskelmoida, että kun ostat asunnon kauempaa työpaikaltasi ja ajat matkat autollasi, se on kannattavampaa kuin ostaa läheltä kallis asunto, mutta annas olla kun ensi vuosi tulee, autoilun ja asuntojen verotus voi taas muuttua ties miksi.
Hämmentävää, että osa työväestöstä kannattaa verotusta! Mikäli kaikki verotus lopetettaisiin ja työväestö saisi alkaa puolustaa omaisuuttaan vaikka asein kaiken maailman loisia vastaan, tuloerot alkaisivat melko pian supistua. Investoiminen tulisi kannattavaksi eivätkä paperirahaparonit voisi ylläpitää keinotekoista niukkuutta sääntelemällä boom-bust-syklin avulla suhdanteita ja monopolisoimalla tuotantoa.
Exactly. Suomalainen järjestelmä kannustaa ihmisiä elämään kädestä-suuhun, tuhlaamaan minkä ehtii ja murehtimaan myöhemmin. Työnteolla ei Suomessa pääse rikastumaan, valtio pitää siitä kyllä huolen.

On kyllä uskomatonta, että suuri keskiluokka maksaa ilomielin veroja erilaisissa muodoissaan, eikä tajua kusetuksen syvyyttä ja vaikutusta. Keskiluokka ei hyödy verotuksesta mitenkään, vaikka tietysti idioottilaumana hokee "Ei meillä olisi kouluja eikä terveydenhoitoakaan jos emme maksaisi veroja". Keskiluokka maksaa veroja ENEMMÄN kuin mitä saa vastaavasti niillä tuotettuja julkisia palveluita. Jos verotus lopetettaisiin, keskiluokka voisi säästyneillä rahoilla ostaa vapailta markkinoilta KAIKKI ne palvelut, jotka he nyt saavat kunnalta ja valtiolta verovarojensa vastineeksi JA keskiluokalle jäisi vielä kasapäin rahaa säästöön (koska palvelut tuotettaisiin tehokkaammin kuin kunnansosialistisessa järjestelmässä). Köyhätkään eivät olisi ongelma, koska valtionsosialismi aiheuttaa mm. työttömyyttä, joka onkin pääsyy köyhyyteen Suomessa. Pienelläkin hyväntekeväisyydellä tai perustulomallilla köyhyyden ongelma saataisiin helposti ja halvalla ratkaistua.

Verotus ja nykyisenlainen pahoinvointivaltiomalli ei hyödytä kuin yhteiskunnan loisia ja poliitikkoja, sekä muita kuntien ja valtioiden suojatyöpaikoissa lusmuavia byrokraatteja. Jos yrittäjyys ja talous pääsisi kukoistamaan, kaikki hyötyisivät enemmän, myös ne kaikkein köyhimmät.

12 kommenttia:

  1. Kumpi mielestäsi kehittymättömyyteen on suurempi syyllinen: Ihminen itse vai järjestelmä, jonka ihminen on luonut ympärilleen?

    VastaaPoista
  2. Mikä tahansa investointi, on se sitten asunto, oma eläkerahasto, auto tai yritys, on täysin mielivaltaisen ryöstön kohteena ehkä jo ensi vuonna.

    Näin on näkkileipä. Ainoa sopimusosapuoli johon pitäisi voida luottaa on valtio. Se kuitenkin muuttaa verotustaan jatkuvasti sen mukaan, mihin keskiluokka alkaa allokoida omaisuuttaan. Autoistumisen kasvaessa se oli autot ja nyt pohditaan "asumistulon" verotusta. "Asumistulo" se on niin vammainen ajatusrakennelma, että se ei voi olla syntynyt täysjärkisen päänupissa. Veikkaan innovaation syntyneen virkamiehistön pääkopassa. Tuskin edes poliitikot olisivat voineet ymmärtää moista. Kun jälkiteollinen yhteiskunta kuluttaa palveluita ja tuotteita, hups! - keksittiin arvonlisävero. Vaurastunut keskiluokka kuluttaa energiaa enemmän kuin maanviljelyksestä elantonsa hankkinut, joten mitä tehdään? Korotetaan energiaveroja ja lätkäistään päästökauppa kaiken päälle.

    VastaaPoista
  3. Miksihän sinä olet juuri Kokoomuksen jäsen? Kokoomushan on viimeisimmällä hallituskaudellaan vain luonut lisää byrokratiahirviön työpaikkoja ja nostanut vielä useimmille palkkaa samalla kun yksityinen sektori on pienentynyt roimasti mm. työn ja energian suuren verotuksen takia.

    Eivät näistä Kokkarit ole paljoa välittäneet vaan tärkeämpää on ollut mm., että ravintolaruoka on halvempaa niin voi käydä halvemmalla syömässä sisäfilettä ja juomassa sampanjaa. Ja kirjat pidetään Siilinjärvellä, että saa vähentää veroissa luksusasunnon Helsingistä ja työmatkakulut päälle.

    VastaaPoista
  4. > Se kuitenkin muuttaa verotustaan
    > jatkuvasti sen mukaan, mihin
    > keskiluokka alkaa allokoida
    > omaisuuttaan.

    "The financial policy of the welfare state requires that there be no way for the owners of wealth to protect themselves. This is the shabby secret of the welfare statists’ tirades against gold. Deficit spending is simply a scheme for the confiscation of wealth. Gold stands in the way of this insidious process. It stands as a protector of property rights.”
    - Alan Greenspan

    VastaaPoista
  5. Tämä Greenspanin kuolematon lausahdus on kohta 50 vuoden takaa. Ja näitte kuinka kävi. Varotaan vain omalla kohdallamme, että uhkailu, kiristys ja lahjonta eivät johda samanlaiseen uraputkeen.

    VastaaPoista
  6. "Eduskunta päättää joka vuosi, kuinka paljon omistusoikeutta se kullekkin suo"

    Eikö tämän kuulu mennäkin juuri näin? Ei kapitalismi omistusoikeuksineen ole mikään ainoa totuus ja vaihtoehto. Jos me porukalla haluamme sitä tai jotain muuta, sen me eduskunnan avustuksella saamme.

    Haluaisit siis jyrätä demokratiankin liberaaliuttasi? Ei siinä sitten mitään, ehkä olen näkemyksiltäni luutunut, mutta tuo kuulostaa... hullulta.

    VastaaPoista
  7. Tuossa nyt vaan heittona katselin, mitä maksaa erilaiset suomalaisittain verorahoilla kustannettavat maksut usa:ssa yksityiskouluissa, jos mitään palveluita ei tuotettaisi julkisin verovaroin tämä olisi varmaankin vaihtoehto. Lukukausimaksu on n. 384 euroa kuukaudessa per piltti. Keskimääräisen kahden lapsen osalta siis 768 euroa. Kun mennään sitten yliopistoon, niin maksut 2 hl:tä voivat olla jopa luokkaa 1920 euroa per kk ja tässä ei ole vielä kouluruokailua. Terveysvakuutusmaksut ovat sitten yhdeltä perheeltä luokkaa 768 euroa. Eli tämä tarkoittaisi sitä, että kun yksinhuoltajaäiti haluaa tarjota kahdelle lapselleen peruskoulun lisäksi myös lukion, niin epäilen että tuota rahaa ei löytyisi sieltä siivoojan palkasta, vaikka se kaksinkertaistettaisiin 768+1920=2688 euroa kuulostaa isolta summalta, mutta kyllähän sen maksaa keskimääräisen 6000 euroa tienaava perhe, mutta keskiluokan asiaahan tässä ajettiinkin. Kyllä se on vaan ihan hyvä tämä suomen systeemi. Liiat fyrkat kerätään rikkailta ja pistetään kiertämään. Sen verran jätetään, että rikastumisen nälkä ei häviä. Eiks näin ? Katto on pään päällä meillä jokaisella, joka vain tahtoo, ruokaa saa vaikka leipäjonosta ja kadulle ei tarvitse jäädä kuolemaan, joten kyllä meikä kannattaa tätä yhteiskuntamallia ainakin vielä.

    VastaaPoista
  8. Että silleen. Vittu mikä idiootti olet.

    VastaaPoista
  9. > Eikö tämän kuulu mennäkin juuri
    > näin? Ei kapitalismi
    > omistusoikeuksineen ole mikään
    > ainoa totuus ja vaihtoehto. Jos
    > me porukalla haluamme sitä tai
    > jotain muuta, sen me eduskunnan
    > avustuksella saamme.

    Niin, tuota kutsutaan enemmistön tyranniaksi. Ja se on väärin.

    "Kun mies vie toiselta auton, kyseessä on ryöstö. Kun saman tekee miesjoukko, puhutaan järjestäytyneestä rikollisuudesta. Kun joukko järjestää äänestyksen ja ottaa auton enemmistöpäätöksellä, sitä kutsutaan demokratiaksi."
    - Oskari Juurikkala

    > Haluaisit siis jyrätä
    > demokratiankin liberaaliuttasi?

    Ehdottomasti. Tai ainakin rajoittaa demokratiaa niin, ettei yksilönvapauden loukkaus ole mahdollista edes kansan enemmistön tahdon tms. perusteella.

    VastaaPoista
  10. > Tuossa nyt vaan heittona katselin,
    > mitä maksaa erilaiset
    > suomalaisittain verorahoilla
    > kustannettavat maksut usa:ssa
    > yksityiskouluissa, jos mitään
    > palveluita ei tuotettaisi julkisin
    > verovaroin tämä olisi varmaankin
    > vaihtoehto.

    Ei. USA ei ole vapaa markkinatalous, vaan helvetin kaukana siitä. USA:ssa on mm. minimipalkkalait, ammatinharjoittamismonopolit ja valtion säätelyä mm. koululaitoksessa.

    VastaaPoista
  11. Haluaisit siis jyrätä demokratiankin liberaaliuttasi?

    Eihän se mikään demokratia ole, jos asioista päättää eri tahot kuin päätöksen maksumiehet. Se, että asia ei ole ilmiselvä juttu, on huolestuttavaa. Se on toisaalta ihan ymmärrettävää, koska eurososialismissa ihmiset on totutettu siihen, ettei minkään eteen tarvitse nähdä vaivaa ja jos näe, enemmistö nappaa hyödyn itselleen. Karmivimpia esimerkkejä on äänestysikärajan laskeminen. Annetaanko seuraavaksi koirille ja kissoillekin? Eikös joku hullu Espanjassa juuri yrittänyt saada apinoille ihmisoikeuksia?

    VastaaPoista
  12. Yksilönvapaus ja oikeus päättää omasta elämästään olikin tän pointti. EU on jo viemässä meiltä oikeutta päättää omasta ruokavaliostamme: http://elamakasissamme.blogspot.com/2011/01/menetammeko-vapautemme.html Kymmenet elleipä jopa sadat tuhannet ihmiset Suomessa menettävät kyvyn huolehtia terveydestään ellei joku tee jotain. Törkeämpää isojen lääkejättien etujen ajamista saa hakea.

    VastaaPoista