3. tammikuuta 2011

Kenen tahansa matkapuhelinta voi salakuunnella ja paikantaa 60 dollarilla

Olen varoittanut mm. kotisivuillani ja blogissani jo vuosikausia, että GSM-verkot ovat epäturvallisia...mukaanlukien 3G-verkot. Matkapuhelinliikennettä voidaan helposti salakuunnella kenen tahansa toimesta, eikä sen salaus anna käytännössä mitään suojaa. Tästä huolimatta palveluntarjoajat, viranomaiset ja "asiantuntijat" ovat jatkuvasti, vuosikausia, kiistäneet ja vähätelleet tätä uhkaa. Kuluttajille ei ole vieläkään selvillä asian todellinen laita, koska totuutta ei uskalleta tuoda ilmi ja minunlaisiani asiasta kertojia leimataan "vainoharhaisiksi".

Miltä tämä uutinen kuulostaa? Käyttämällä muutamaa halpaa matkapuhelinta, kannettavaa tietokonetta ja netistä ladattavaa ilmaisohjelmia on mahdollista paikantaa ja salakuunnella mitä tahansa matkapuhelinta. Kyllä, myös matkapuhelinverkon salaus murtuu ko. työkaluilla.

Vieläkö matkapuhelinoperaattorit, viranomaiset ja "asiantuntijat" jaksavat väittää vastaan tästä asiasta minulle ja muille, jotka ovat jo vuosikausia kertoneet matkapuhelinverkon tietoturvattomuudesta? Vieläkö jaksetaan pitää yllä hiljaisuutta ja väärää luottamusta matkapuhelinten tietoturvaan ja yksityisyyden suojaan? Olisiko edes teoriassa mahdollista, että ihmisille voisi alkaa vähitellen tekemään selväksi, että matkapuhelin on helposti salakuunneltavissa ja paikannettavissa kenen tahansa toimesta? Onko liian optimistista olettaa, että edes joskus voisimme saada ihan oikeasti turvallisen viestintävälineen, jota ei voisi salakuunnella ja jota käyttämällä voisimme luottaa keskustelujemme pysyvän turvassa vahvan salauksen jne. takana?

Matkapuhelinverkon tietoturvassa ei ole kyse mistään ylitsepääsemättömästä ongelmasta. Kyse on pelkästä halusta tehdä asialle jotain. Kuka tahansa tietoturvasta ja salauksesta oikeasti jotain tajuava olisi jo alunperinkin tehnyt verkosta tietoturvallisen mm. vahvan salauksen avulla. Ilmeisesti matkapuhelinoperaattoreilla, laitteiden valmistajilla ja verkkojen suunnittelijoilla ei ole edes alkeistason tietoturva- ja salauspuolen osaamista hallussaan...tai sitten niiltä vain yksinkertaisesti puuttuu halua suojata kuluttajia, yrityksiä ja poliitikkoja salakuuntelua vastaan. Kenenkähän etua se palvelee?

4 kommenttia:

 1. Ei mulla ole salaisuuksia, eikä varmaan sitten elämääkään. Olen pienen pieni mutteri suuressa koneessa. Kuunnelkaa vaan homot, voin myös kertoa ne pervot jutut vielä erikseen intternetissä. Ketä oikeesti kiinnostaa? Kakarana meillä oli semmoset pahvimukipuhelimet joissa naru niitten välissä, ne oli varmaankin aikaansa edellä. Keksi joku aihe niin kiinnostaa ;D

  VastaaPoista
 2. Skanneri niminen lehti aikoinaan etsi ilmoituksella laitetta, millä voisi kuunnella GSM puhelinta.

  Lehti lupasi kymppitonnin(Markkoina) sille joka edes tuo näytille kyseisen kojeen ja todistaa, että sillä pystyy salauksen murtamaan! Lehti ei saanut ketään esittelemään laitetta, vaikkakin muutama yhteydenotto asian tiimoilta tuli.

  Mahtaisko Esa Sallden ja kumppanit tänäkin päivänä luvata saman suuruisen summan?

  Vänliga hälsningar från:Jukka Ta-skit

  VastaaPoista
 3. Ei ihme että vaikkapa Samsungin henkilöstö ottaa puhelinten akut pois ja jättää ne toiseen huoneeseen tärkeiden kokousten ajaksi. Itselläkin on muutama kerta käynyt niin että kaveri on soittanut ja ihmetellyt että hän on kuullu puhelimestaan minun puhettani. Pöydällä itsekseen ollut puhelin on jostain kumman syystä soittanut kaverille?

  VastaaPoista
 4. Sama juttu muuten netin kanssa, miksi nettiliikenne on oletuksena salaamatonta? No tietenkin ns. turvallisuusviranomaisten takia. Kuinka paljon tärkeää tietoa lähetetään netissä, joka läpikäydään monen tahon toimesta.

  VastaaPoista