24. kesäkuuta 2009

Lomariemua :-)

Noniin, elämäni ensimmäinen todellinen kesäloma on nyt edessä! Aaah.

Niin, tämä on tätä nykyistä hyvinvointia ja hyvinvointivaltiota, kun ammattikorkeankin käynyt pääsee ensimmäiselle todelliselle kesälomalleen vasta yli 30-vuotiaana Suomessa. Eläköön vaan ja hiphurraa hyvinvointivaltio ja ammattiliitot, jotka niin hienosti pitävät työntekijöiden puolia jne. kyllä Suomessa kelpaa olla ja tehdä työtä...vai kuinka? ;)

Mitenkähän homma mahtoi mennä 20-30v sitten? Silloin taidettiin olla jo työelämässä vakityössä 25-vuotiaana. Ei kulunut puolta elämää koulun penkillä istuessa ja opetellessa taitoja, joilla ei oikeasti elämässä tee yhtään mitään. Kun katsoo tavallisten kansalaisten kykyä hahmottaa maailmaa ja tajuta asioita, niin voi helposti huomata, että koulutus ei ole ihmisiä ainakaan keskimäärin tehnyt yhtään viisaammaksi tai sivistyneemmäksi. Samanlaista junttiporukkaa ovat kuin ennenkin. Ei kulunut ennen myöskään aikaa ihmetellen (kunnalisen ja valtion puolen) pätkätöitä ja niillä ketjutettuna, vaan töitä löytyi joka nurkan takaa ja työttömyyskin oli tuntematon käsite. On se vaan hienoa tämä "edistys"!

"Kiitos" kuuluu työmarkkinoiden säätelyn lisääntymiselle, valtion ja kuntien byrokratian ja keinottelun kasvamiselle, poliittiselle kädenväännölle ja virkamiesten ja poliitikkojen pilkuntarkkaan kontrollipakkoon.

Kaikesta huolimatta hyvää kesää lukijoilleni!(Vihamiehilleni tiedoksi: Älkää vain kuvitelko, että jätän blogini kesälomalle...ehei, kyllä juttua piisaa seuraavienkin viikkojen aikana.)

8 kommenttia:

Mika kirjoitti...

Mulla taas on liikaakin kesälomaa ollut viime kesää lukuunottamatta. Nuorena pitäis töitä tehdä , kun vaan joku palkkais.

sitä työvoimapulaa venaillessa....huoh

Jani kirjoitti...

No aina voi muuttaa vaikka Jenkkeihin, joissa kouluttamaton tarjoilija tienaa 2€ tunnilta ja korkeapalkkaisemmat pestit sisältävät harvemmin palkallisia lomapäiviä. Suomessahan taidetaan pitää Euroopan pisimpiä lomia, vai muistanko väärin?

30v. sitten vanhempani tekivät matalapalkkaista työtä ja söivät huonommin pienemmällä vapaa-ajalla kuin minä nyt. Työttömyys ei ollut edes harkittava vaihtoehto, vaan tehtiin vaikka piian töitä minimipalkkaa kysymättä.

Nyt alle kolmikymppisenä olen vakaassa toimessa ja vaikka tulin opiskeluista johtuen työelämään hieman toisin valinneita ystäviäni jäljessä, en näe kumpaakaan tietä huonona vaihtoehtona. Kukin makunsa mukaan, koska valinnanvaraa on kaikille, jotka asian eteen viitsivät tehdä jotain.

Aina voi valittaa kaikesta, mutta periaatteellinen urputus on sitä parasta. Pidä siitä kiinni, se on hieno luonnonlahja.

Anonyymi kirjoitti...

:D

Hyvää kesälomaa!

Mikko Ellilä kirjoitti...

No aina voi muuttaa vaikka Jenkkeihin, joissa kouluttamaton tarjoilija tienaa 2€ tunnilta ja korkeapalkkaisemmat pestit sisältävät harvemmin palkallisia lomapäiviä. Suomessahan taidetaan pitää Euroopan pisimpiä lomia, vai muistanko väärin?

USA:ssa minimipalkka on $ 7,25/h.

Tarjoilijoille voidaan poikkeuksellisesti maksaa tätä pienempää tuntipalkkaa, koska USA:ssa tarjoilijat saavat suurimman osan tuloistaan juomarahoina. Ravintoloiden asiakkaiden on amerikkalaisessa kulttuurissa pakko maksaa tarjoilijalle juomarahaa vähintään 10-20% laskunsa loppusummasta.

On totta, että USA:ssa lomat ovat hyväpalkkaisissa ammateissa lyhyempiä kuin Suomessa. Palkatkin ovat vastaavasti korkeampia. Esimerkiksi lääkäreiden keskipalkka on yli 10 000 dollaria kuussa.

Mainittakoon, että yhden dollarin ostovoima USA:ssa on suunnilleen sama kuin yhden euron ostovoima EU:ssa. Lisäksi verot ovat matalampia, joten nettotulot ovat suurempia.

P.S.
En pidä USA:n yhteiskuntaa minään ihanteena. Minä tässä vain korjaan Suomessa yleisesti esitettyjä vääriä tietoja USA:n työmarkkinoista ym. yhteiskunnallisista asioista.

Anonyymi kirjoitti...

"Samanlaista junttiporukkaa ovat kuin ennenkin."

Aamen. Todistat itse tämän todeksi.

"No aina voi muuttaa vaikka Jenkkeihin, joissa kouluttamaton tarjoilija tienaa 2€ tunnilta ja korkeapalkkaisemmat pestit sisältävät harvemmin palkallisia lomapäiviä."

LOL @ väitteelle USA:n palkoista.

Ja USA:n ei noin vain muuteta. USA on ehkä ennen ollut siirtolaisten luvattu maa, mutta nykyisin sinne on melkoisen hankala päästä.

Olen tosin kuullut juttua, että green card lotteryssa pohjoismaalaiset menestyvät erinomaisesti vuodesta toiseen vaikka green cardit pitäisikin jakaa arpoen kaikkien osallistujien kesken. Tiedä häntä, en ole kokeillut vielä.

Jani kirjoitti...

Tarjoilijoiden palkoista:
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20090616171401AAdHUAO

Minimipalkka huitelee kahden dollarin hujakoilla, koska "saa tippiä". Paremmin menestyvässä raflassa ihan kiva asia, muissa ei.

Tuo Ellilän esittämä 7,25$ ei päde juomarahahommiin, eikä sitä noudateta joka osavaltiossa. Joissain se toki jopa ylitetään.

Ja kyllä, suomalaisten 4-7 -viikkoiset lomat ovat harvinaisen pitkiä jopa globaalisti katsottuja. Amerikassa tässäkin on toki vaihtelua, mutta jokainen kuukausi ei lain mukaan tuuppaa jokaiselle työntekijälle 2,5 päivää palkallista riippumattoaikaa.

Anonyymi kirjoitti...

:D aika leppoisaa avautumista. Ehkä tosiaan on niin, että vanhemmillamme oli niin helppoa, kun ei tarvinnut pitää 6vko maksullisia lomia, ostovoima oli ehkä kolmannes nykyisestä ja maahanmuuttajiakaan ei ollut, niin ehkä on parempi vain tyytyä valittamaan asiasta.

Silkkaa hulluuttahan olisi olla millään tasolla tyytyväinen nykytilanteeseen. Se olisi lammasmaista käytöstä.

Hyvät lomat silti, ilohan tällaisia blogeja on lukea.

Markus Jansson kirjoitti...

Ostovoima on toki noussut, mutta kuten sanoin, vanhempani nuoruudessa työttömyyttä ei ollut ja vakitöitä ja ekoja lomia sai alle 20-vuotiaana. Voit muuten huviksesi laskea, paljonko on työuran pituus ja kokonaislomapäivien määrä, jos ne alkavat 20v tai 30v ikäisenä...