21. lokakuuta 2007

Vankeja hyysätään urakalla Suomessa

Olin varsin järkyttynyt luettuani Turun Sanomien artikkelin uudesta Saramäen vankilasta. Moninkertaisia murhamiehiä, raiskaajia, ryöstäjiä ja pahoinpitelijöitä hemmotellaan verovaroilla! Jokaisella vangilla on huoneessaan taulutelkku, digiboksi, oma vessa ja suihku. Ulkoilua varten on 13 eri ulkoilualuetta. Tietysti on hammaslääkärit, kuntosalit ja muut vapaasti käytettävissä.

Verrataanpa tätä vaikkapa opiskelija-asuntoihin niin saadaan perspektiiviä. Solukämpässä ei ole omaa vessaan, kylppäriä, eikä varsinkaan taulutelkkua tai digiboksia. Ulkoilua varten on likainen piha. Hammashuoltoa saa odottaa puolisentoista vuotta, lääkäriä päiväkausia, kuntosalista ei ole tietoakaan. Puhumattakaan tietysti ilmaisesta ruoasta tai ylipäätään ilmaisesta ylöspidosta.

Opiskelija joutuu maksamaan vuokraa kämpästään. Opiskelija valmistuu yleensä johonkin ammattiin ja tuo verovaroja yhteiskuntaan. Opiskelija on hyödyksi muille. Opiskelija ei satuta muita ihmisiä. Kriminaali ei ole mitään näistä.

Kyseissä jutussa kriminaali ruikutti:"Eihän tämä nyt mikään hotelli ole." Siinä hän oli aivan oikeassa. Hotellista pitää maksaa sen, joka sinne haluaa. Vankilaan haluavien kustannukset maksamme ME, veronmaksajat. Kriminaali ruikutti myös:"Tulkoot siviilistä kokeilemaan edes yhdeksi yöksi mitä tämä on." Olen valmis tulemaan. Ilmainen kämppä ilmaisella ylläpidolla ja harrastusmahdollisuuksilla, lääkäripalveluista puhumattakaan kuulostaa loistavalta. Varsinkin, kun nyt olen työni takia muuttanut toiselle paikkakunnalle ja olisi kiva viipyä vaikka pari päivää Turun nurkissa, tai edes nukkua yksi yö sielläpäin.

Koska voin tulla yöpymään uuteen vankilaan?

Minusta on kuvottavaa, että näiden paatuneiden kriminaalien hyysääminen maksaa veronmaksajille satakunta euroa päivässä. Vankeinhoidon kustannustehokkuuta ja toisaalta vankilan peloitevaikutusta voitaisiin merkittävästi parantaa ulkoistamalla vankeinhoito esimerkiksi Venäjälle. Kustannukset putoaisivat välittömästi ainakin kymmenesosaan nykyisestä. Jos nykyrahoitus pidetään entisellään, voitaisiin tuomioita merkittävästi korottaa ja siltikin systeemi tulisi edullisemmaksi kuin nykyinen hyysäysjärjestelmä.

6 kommenttia:

 1. Ja samalla on tietenkin täysin inhimillistä laittaa varusmiehet 13 miehen tupiin ja antaa heille 3 tuntia vapaa-aikaa vuorokaudessa.

  VastaaPoista
 2. olen itse vanginvartija kylläkin pk-seudulla ja olen täysin samaa mieltä vankien hyysäämisestä.ennen turkua vantaan vankilaan hankittiin kaikki hienoudet ja siitä ottavat tietty muutkin vankilat oppia.ainut asia minkä vantaan vankila myönsi muiden jälkeen oli pleikkareiden salliminen rosvoille selleihin..eli heillä on kaikin puolin paremmin kuin tavallisella opiskelijalla tai rehellistä työtätekevällä.perkele tätä hyysäävää yhteiskuntaa.ei tämä ole mikään oikeusvaltio vaan kaikkea muuta täysin pers.....!!!

  VastaaPoista
 3. mitenkäs se quattamossa harrastettu ns. "soft-kidutus" olisiko se myös kansantaloudellisesti kannattavaa integroida tuohon ulkoistusprojektiin?

  VastaaPoista
 4. > varusmiehet 13 miehen tupiin ja
  > antaa heille 3 tuntia vapaa-aikaa

  Niinpä. Heidän ainoa "rikoksensa" on se, että he ovat syntyneet miehiksi. Naisia ei tonne laiteta.


  > pleikkareiden salliminen
  > rosvoille selleihin

  Kerro mulle että tämä on joku vitsi? Onhan?


  > quattamossa harrastettu ns.
  > "soft-kidutus" olisiko se myös
  > kansantaloudellisesti kannattavaa
  > integroida tuohon
  > ulkoistusprojektiin?

  Eiköhän Venäjän vankiloissa tuo kurinpito ja rangaistuksen kärsiminen suju muutenkin. Voipi olla että rosmot tunnustaisivat mieluusti saadaakseen pienemmät tuomiot kun ei istuminen oikein "maittaisi" Venäläisessä vankikopissa. Hyvä niin.

  VastaaPoista
 5. Selli tai paremminkin koko vankila voilla vaikka kuinka hieno. Silti se ei voita opiskelijaelämää koska vangeilta puuttuu vapaus.
  Asuminen neljänseinän sisällä vaikka olisi kaikki hilavitkuttimet käytettävissä on pidemmällä ajalla melkoista rääkkiä (ellei sitten ole tällaiseen elämään jo tottunut).

  Ei ne tavarat onnelliseksi tee. Enintää helpottavat elämää tietyssä määrin.

  Toki olen samaa mieltä siitä, että liikaa tätä ylellisyyttä vangeille suodaan.

  VastaaPoista