6. heinäkuuta 2007

Työttömyyden mysteeri

Työttömyydestä vouhotetaan hirveästi, mutta syytä siihen, miksi jotkut ovat työttöminä, ei uskalleta ääneen sanoa. Jotkut ajattelevat jopa, että työttömyys on jotenkin "normaalia" tai "luonnollista", kun työttömiä kerran on niin paljon. Ammattiliitot ja tietyt puolueet eivät halua keskustelua asiasa, koska itse asiassa hyötyvät työttömyydestä, saaden siten hyvää äänestäjä/tukijoukkoa itselleen näistä ihmisistä.

Työttömyyden syyt eivät ole mitenkään mystiset. Työttömiä on, koska heitä ei ole varaa palkata firmoihin töihin. Heille pitäisi maksaa enemmän palkkaa (ja valtiolle sotu-maksuja jne.) kuin mitä heidän työpanoksensa arvo on. Ei yksikään firma voi palkata työntekijää, joka tuottaa joka tunti tappiota firmalle. Ei yksikään firma voi maksaa työntekijälle 10 euroa tunnilta jos työntekijän työpanoksen arvo on 9 euroa tunti!

Mikä on sitten se työpanoksen arvo? Miten se voidaan määritellä? Kaupassa. Jos ostat sen halvan Nokian akun, joka on tehty Kiinassa, omalla ostopäätökselläsi annat viestin, että suomalainen, joka haluaa 10 euroa tunnilta, pyytää liikaa palkkaa koska kiinalainen tekee saman työn 2 eurolla tunti. Seurauksena on, että firma potkaisee suomalaisen pihalle ja ottaa kiinalaisen Kiinassa tekemään sen akun. Ei ole firman vika, että kukaan ei halua maksaa kännykän akusta niin suurta summaa, mitä sen teettäminen Suomessa maksaa (mm. korkeista palkoista johtuen).

Tämä toiminta, jota markkinoilla tapahtuu, antaa signaaleja firmoille siitä, mitä ja mihin hintaan pitää tuottaa. Ja sen mukaan firma toimivat. Jos Suomessa ei kannata tehdä Nokian kännyköiden akkuja koska suomalainen työvoima hinnoittelee itsensä pihalle eivätkä suomalaiset halua maksaa kännyköidensä akuista enempää, sitten Nokian kännyköiden akkuja EI tehdä Suomessa. Sitten täällä tehdään jotain muuta. Jotain sellaista, missä pystytään kilpailemaan Kiinan kanssa. Vaikkapa kännyköiden suunnittelua, ohjelmistoja, jne.

Kun palkkasäätelyllä, työehtosopimusten yleissitovuudella ja lakko-oikeudella painostamisella keinotekoisesti nostetaan palkat ja työnantajan sivukulut niin suuriksi, että sille työntekijälle pitäisi maksaa 10 euroa tunnilta työstä, jonka arvoksi ihmiset määrittelevät ostopäätöksillään 9 euroa, seuraa työttömyyttä. Ei firma kerta kaikkiaan voi pitää leivissään työntekijää, joka joka tunti tuottaa firmalle euron tappiota!

Ei asia ole tuota monimutkaisempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti