26. heinäkuuta 2007

Lisää Vistan arviointia

Nyt tarjoutui tilaisuus perehtyä Vistan ihanuuksiin, kun korjailin ja asentelin kaverin tietokonetta. Olen koettanut pitää itseni erossa Microsoftin uudesta käyttöjärjestelmästä, Windows Vistasta syistä, jotka jo varmaan ovat kaikille selvät.

Paitsi, että Vista vakoilee käyttäjiään melkoisesti, se on myös hirveä kasa ohjelmakoodia ja sitä kautta paitsi kasapäin tietoturva-aukkoja, niin myöskin paljon uutta ja ihanaa opettelemista. Kovin vähällä hyödyllä.

Heti Vistan käytössä pisti silmään, että siinä missä esimerkiksi XP:ssä oli fiksusti niputettu saman valikon taakse kaikki siihen kuuluvat asiat, Vistassa on jokaisesta pikkuisestakin asiasta tehty omat kuvakkeensa ja valikkonsa. Ja kuitenkaan sen nappulan takaa ei oikeastaan päässytkään säätämään sitä mitä halusit siten miten halusit. Eli, homma on pahuksen sekavan näköistä ja joka puolella tuntuu olevan säätönappulaa ja painiketta, eikä mistään tunnu löytävän sitä mitä hakee. Tiedostojenhallinta on hyvin sekavaa (muistuttaa pirusti Linuxia), koska on vaikeaa nähdä yksinkertaista tiedostopuu-rakennetta tiedostoineen. Olennainen informaatio siis kaikilta osin hukkuu koristeelliseen nippelinappeliin.

Vistaa on myöskin vaikea säätää ja virittää, koska esimerkiksi yhä useampi sen palveluista on sellaisia, ettei niitä voi kytkeä päältä tai systeemi hyytyy siihen paikkaan. XP taas pyörii tehokkaasti ja turvallisesti vaikka suurinosa oletuksena päällä pyörivistä palveluista olisikin kytketty pois päältä kokonaan. Muutenkaan XP ei vaadi tietokoneelta mahdottomia suorituskykyominaisuuksia, toisin kuin Vista. On tosin totta, että Vista tarjoaa tehokkaampia tietoturvaominaisuuksia, tukea hyvälle grafiikalle, käyttäjien ja sisältöjen kontrollia esimerkiksi vanhemmille ja tulevaisuudessa tietysti myös päivityksiä.

Minusta järkevämpää olisi ollut jättää koko Vista julkaisematta ja sen sijaan panostaa XP:n tietoturvan parantamiseen ja seuraavan sukupolven käyttöjärjestelmään. Kaikki - myös Microsoft - olisivat hyötyneet enemmän. En ole suinkaan ainoa, joka haukkuu Vistaa. On suorastaan hupaisaa katsoa, että esimerkiksi Wikipedian artikkeli jossa kritisoidaan Windows XP:tä on selvästi lyhyempi kuin artikkeli, jossa kritisoidaan Windows Vistaa. :)

Täytyy tässä yhteydessä, kaikesta Vistan kritiikistä huolimattakin, vielä muistaa mainostaa Jarmo Mäkelän Vista-kirjaa, joka tarjoaa ilmaiseksi huomattavasti vinkkejä Vistan käyttöön.

1 kommentti:

  1. Tervehdys,

    Mielenkiintoinen artikkeli! Ensimmäisen kerran näin netissä, että joku oli tuonut esille tutun Explorer-hakemistopuun puuttumisen Vistassa. Kyseinen puute on varmasti ärsyttänyt monia ("teho")käyttäjiä

    Täytyypä sanoa, että arvostan asiallista ja rohkeata tyyliäsi tuoda esille epäkohtia. Jatka samaan malliin!

    Nim. Kollega

    VastaaPoista