3. huhtikuuta 2007

Osataan sitä Suomen armeijassakin...

Että tällaista tällä kertaa tulee ilmi Digitodayn mukaan...

...hänet todettiin syylliseksi puolustusvoimien
monien verkkojen saastuttamiseen...Pohjoisen
maanpuolustusalueen tietotekniikkakeskuksessa
työskennellyt teknikkoluutnantti vei vastoin
nimenomaisia määräyksiä puolustusvoimien
kannettavan koneen kotiinsa, kytki sen avoimeen
internetiin, imuroi koneelle elokuvia, musiikkia ja
muuta aineistoa, muun muassa Kargo.Q
–verkkomadon...Kannettavassa koneessa oli
kaksi kovalevyä, joista toinen oli salaisten asioiden
käsittelyä varten. Levyllä oli salaiseksi määrättyä
aineistoa...Teknikkoluutnantti ei ollut saanut
riittävää tietoturvakoulutusta eikä kannettavassa
tietokoneessa ollut salausohjelmaa. Koneen
virustorjuntaohjelma ei ollut ajan tasalla.

Justiinsa juu. Eli jos tyyppi on koulutukseltaan joku tietotekniikan asiantuntija (?), töissä tietotekniikkakeskuksessa jne. niin äijä ei tajua käyttää salausohjelmaa eikä tarkistaa virustentorjuntaa? Puhumattakaan tietysti siitä, että vie mokoman koneen ylipäätään kotiinsa ja vieläpä kytkee sen internettiin...? Mitäköhän ratakiskoa pitäisi tietotekniikan kanssa töikseen puuhastelevalle oikein sitten käyttää, kun ei edes tuollaisia perusasioita osaa ihan "omalla terveellä maalaisjärjellään, kokemuksesta nyt puhumattakaan" hoitaa? Suosittelisin vaikkapa tuota kurssia äijälle noin alkujaan (ja uutta työpaikkaa/alan vaihtoa).

Tosin, kuten jutussa todetaan, jotain kertoo PV:nkin tietoteknisesta tajuamisesta, että salaisina pidettäviä tiedostoja pidetään salaamattomina tietokoneen kiintolevyllä. Ja, että PV:n tietoverkkoja voidaan saastuttaa jollain netissä vapaasti pyörivällä madollakin noin helposti (vahingossa). LOL.

Kannattaa tätäkin tapausta miettiessä muistaa, että nämä "kiinni jääneet" ovat vain jäävuoren huippu todellisista tapauksista. Ehkä tietämys on noista päivistä noussut PV:ssä tasolta "ala-arvoinen" jo yhden tai kaksi pykälää. Toivottavasti on.

Hmmm. Pitäisiköhän tarjota
, sopivaa korvausta vastaan tietysti, pientä konsultaatiota noille puolustusvoimien tietotekniikkakeskuksille? Jotta saisivat raukkaparat edes noi perusjutut hoidettua jotenkuten kuntoon. Sitten voisi jatkaa opetusta vähän vaativampiin tietoturvan osa-alueisiin...hehehehehee... ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti