7. huhtikuuta 2007

Digiteevee sekoilussa aikalisä

Viime aikoina on uutisoitu ahkerasti siitä, että jatkossa esimerkiksi asuntoyhtiöt ja muut voisivat hankkia yhden keskusdigiboksin ja lähettää sitä kautta televisiosignaalin analogisena koko talonyhtiölle. Samalla pitäisi tietysti jakaa myös digisignaali, jotta se on katsottavissa. Näin ollen jokaisen ei tarvitsisi hankkia omaa digiboksia kämppäänsä, vaan telkkua voisi jatkossa katsoa - jos talonyhtiöllä tai firmalla on keskusdigiboksi - normaalisti vanhalla analogisella televisiolla. Esimerkiksi sairaaloille ja kouluille olisi aiheutunut huomattavia kustannuksia yksittäisten digiboksien hankkimisesta, joten muutos on erittäin toivottava.

Aikaisemin kanta oli, että tämän tyyppistä muunnosta ei saa tehdä, vaan analogisen signaalin käyttö pitää kokonaan lopettaa. On hienoa nähdä, että asiassa on sentään otettu järkiaskel eteenpäin.

Vaikka pääsääntöisesti nykyään saa jo melko kelpoja digibokseja muutamalla kympillä, liittyy digibokseihin yhä yhteensopivuus- tietoturva ja laatuongelmia. Erityisen huvittavaa on, että nykyiset digiboksit vanhenevat joka tapauksessa muutamassa vuodessa, kun siirrytään (toivottavasti, ehkä, luultavasti) näyttämään HDTV-tasoista kuvaa (1920 x 1080 resoluutiolla) MPEG-4 pakkauksella. Näin ollen jos nyt ostaa hyvänkin digiboksin, on se luultavasti muutaman vuoden kuluttua vanhentunut - tai vähintäänkin vajavainen.

Toivoa sopii siis yhä, että koko digiteevee hanke haudattaisiin - tai ainakin laitettaisiin jäähylle odottamaan suosiolla esimerkiksi 10 vuotta, jolloin HDTV-tasoinen kuvanlaatu olisi edullisesti saatavissa samalla kun digiteeveehen siirryttäisiin. :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti