18. lokakuuta 2015

BleachBit - käyttöohjeita ja vinkkejä


BleachBit on ilmainen, spywaresta vapaa työkalu, jota jokaisen niin Windowsia kuin Linuxia käyttävän tulisi käyttää säännöllisesti. Se pyyhkii historiatietoja, turhia tiedostoja ja resetoi erilaisia lupia (esim. flash-luvat nettisivuille) ja muita tehokkaasti ja helposti. Samalla levytilaa vapautuu mielipuolisesti ja tietokone nopeutuu. Yksityisyydensuoja paranee kummasti, kun kaikenlaiset lokit sun muut katoavat bittien taivaaseen.

Asentaminen riippuu siitä, käytätkö Windowsia vai Linuxia, esim. Ubuntussa ko. työkalu löytyy Ubuntun Software Centerin kautta kaikken kätevimmin, mutta sen voi toki ladata myös nettisivultakin halutessaan. Windowsin käyttäjien pitää ladata se nettisivulta. Järjestelmänvalvojan oikeudet tarvitaan asentamiseen luonnollisesti, paitsi jos käytetään ko. sovellusta portable modessa.

Linuxissa ko. ohjelma asentuu nätisti ja ohjelmavalikkoon tulee vaihtoehto ajaa se joko käyttäjän oikeuksin tai järjestelmänvalvojan oikeuksin. Se kannattaa ajaa sekä - että, eli ensin toisena ja sitten toisena, jotta sekä käyttöjärjestelmän jutut tulevat putsatuksi (järjestelmänvalvoja), että käyttäjän jutut tulevat putsatuksi (käyttäjä).

Windowsissa ko. ohjelma asentuu käynnistä-valikkoon, mutta siihen ei tule vaihtoehtoja ajaa sitä järjestelmänvalvojan oikeuksin. Jos käynnistät sen normaalisti, se ei pysty puhdistamaan kaikkea kunnolla, joten kannattaa joko klikata oikealla napilla ja "Suorita järjestelmänvalvojana" tai sitten muuttaa ko. pikakuvakkeen ominaisuuksia niin, että se suorittuu aina järjestelmänvalvojana. Pikakuvakkeen ominaisuuksien muuttamien onnistuu klikkaamalla sitä oikealla napilla ja valitsemalla "Ominaisuudet - Pikakuvake - Lisäasetukset - Suorita järjestemänvalvojana kohtaan kruksi - OK - OK". Tietenkin jos käytät Windowsia käyttäjän oikeuksin omaavalta tililtä, niin silloin ko. ohjelma kannattaa ajaa sekä käyttäjän oikeuksin, että toisen kerran järjestelmänvalvojan oikeuksien, kuten Linuxissakin.

Mutta ko. ohjelmassa on kasapäin asetuksia, joita pitää käydä läpi, tai et hyödy sen ajamisesta yhtään mitään. Eli mene asetuksiin ja katso, että ne ovat kuvan näyttämällä tavalla järkevästi (tiedostot pyyhitään eikä vain poisteta ja ladataan lisäpuhdistusjutut automaattisesti BleachBittiin, sekä päivitykset tarkistetaan).


Luultavasti ohjelma pitää käynnistää uudestaan ensimmäisen käynnistyksen jälkeen, jotta se lataa ja asentaa winapp2.ini lisäkilkkeet kunnolla. Tästä uuden winapp2.ini lataamisesta se ilmoittaa pienelle lisäinfoikkunalla, joka sulkeutuu automaattisesti aika nopeasti.

Kun se on tehty, vasemmalla reunassa on hirveä litanja erilaisia juttuja, joita voi kruksata poistettavaksi. Suosittelen itse, että kruksaat KAIKKI muut, paitsi seuraavat:
- Google Chrome "Installer"
- QuickLaunch
- Quicklaunch "ImplicitAppShortcuts"
- System "Free disk space"
Syy: Googlen Chromen päivitysmekanismit voivat mennä sekaisin, pikakuvakkeet voivat mennä sekaisin ja vapaan levytilan pyyhintä vie ihan helvetin kauan aikaa.

Tietenkin, jos käytät jonkun selaimen tai sähköpostiohjelman salasanojen tallennusta tms. niin sitten varmasti se kannattaa jättää pyyhkimättä. Samaten ainakin joskus Libre/OpenOfficen juttujen pyyhkiminen johti asetusten resetoitumiseen ko. ohjelmasta, mikä ei välttämättä ole suotavaa. Toisinaan käy niin, että Windowsin piilotetut päivitykset (esim. nämä paskapäivitykset jotka kannattaa piilottaa) ilmestyvät uudelleen näkyviin BleachBitin ajamisen jälkeen. Kokeilemalla ja päättelemällä oppii, mutta pääasiassa siis kaikki muut, paitsi em. muutamat kohdat kannattaa valita.

Kun olet valinnut siis käytännössä kaikki tuolta, niin sitten painamaan "Clean" ja odottelemaan. Ensimmäisellä kerralla ajamisessa kuluu jopa useita minuutteja, koska sitä kökköä on kiintolevy täynnä. Luultavasti tilaa vapautuu useita gigatavuja. Myöhemmillä kerroilla kun ajat ko. ohjelman, tilaa ei luultavasti vapaudu yhtä paljon, mutta onpahan historiatietoja ja muuta turhaa paskaa poistettu kuitenkin kiitettävästi tietokoneeltasi.

Voit todellakin hämmästyä kun näet itse, mitä kaikkea paskaa ja miten paljon tietokoneesi sisältää, josta ei ole de facto mitään hyötyä mihinkään ja jonka voi siis vaivatta tuhota.

3 kommenttia:


  1. Tietääkö kukaan täällä vastaavaa Mac-ympäristöön?

    VastaaPoista

  2. Jaa ja onkos tämä sitten parempi kuin esim. CCleaner? Joka myös putsaa kaikenmoista perkeleesti sekä myös winkkarin rekisterin.

    VastaaPoista
  3. Ccleaner tekee aikalailla samat, mutta vaatii CCEnhancer lisäosan, jotta osaa hakea ja käyttää noiden "ekstrojen" pyyhintöjä (winapp2.ini). Jos haluaa varman päälle pelata niin kannattaa toki ajaa molemmat.

    VastaaPoista