20. marraskuuta 2008

Lontoolaisissa sairaaloissa riehuu tietokonevirus

The Register uutisoi asiasta. Lyhyesti sanottuna tietokonevirus, jossa on vieläpä takaporttiominaisuuksia, on päässyt pesiytymään sitkeästi kolmen suuren sairaalan tietokoneisiin. Tämän seurauksena henkilökunta on ottanut vanhat paperi-ja-kynä metodit käyttöön ja potilaiden hoito ja ensihoitotoiminta on kärsinyt suuresti.

Vastaavaa ei voisi tietenkään tapahtua koskaan Suomessa, koska ____________ (lisätkää sopiva tekofiksu selitys)...

Ongelmana Suomessa on lisäksi se, että nykyisten potilastietojärjestelmien rinnalla ei käytännössä ole mitään paperiversioita enää. Vaikka sellaisia joitain olisikin, niiden käyttöä ei harjoitella, joten niitä ei kuitenkaan enää osattaisi kunnolla. Asian suhteen on laitettu pää pensaaseen ja pahasti, toivoen, että digitaalista tuomiopäivää ei tule.

Kuten jo aiemmin mainitsin, ainoa järkevä tapa toteuttaa tietokonejärjestelmät sairaalassa olisi, että ne olisivat kokonaan fyysisesti erotetussa verkossa, eikä näiltä koneilta pääsisi internettiin lainkaan. Nettikäyttöön hommattaisiin osastoille kokonaan fyysisesti erotettuja tietokoneita. Tämäkään ei tietenkään olisi mikään takuuvarma keino, mutta se poistaisi suurimmat uhat kertarysäyksellä. Olennaista olisi, että papereihin pohjautuva varajärjestelmä olisi olemassa ja sen käyttöä harjoiteltaisiin säännöllisesti - kuten muitakin poikkeustilanteita varten pitäisi harjoitella!

Olen aiemminkin kirjoittanut terveydenhuollon it-innostuksesta ja sen tietoturvaongelmista(kin) mm. tässä ja tässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti