Mikä on sitten se työpanoksen arvo? Miten se voidaan määritellä? Kaupassa. Jos ostat sen halvan Nokian akun, joka on tehty Kiinassa, omalla ostopäätökselläsi annat viestin, että suomalainen, joka haluaa 10 euroa tunnilta, pyytää liikaa palkkaa koska kiinalainen tekee saman työn 2 eurolla tunti. Seurauksena on, että firma potkaisee suomalaisen pihalle ja ottaa kiinalaisen Kiinassa tekemään sen akun. Ei ole firman vika, että kukaan ei halua maksaa kännykän akusta niin suurta summaa, mitä sen teettäminen Suomessa maksaa (mm. korkeista palkoista johtuen).
Tämä toiminta, jota markkinoilla tapahtuu, antaa signaaleja firmoille siitä, mitä ja mihin hintaan pitää tuottaa. Ja sen mukaan firma toimivat. Jos Suomessa ei kannata tehdä Nokian kännyköiden akkuja koska suomalainen työvoima hinnoittelee itsensä pihalle eivätkä suomalaiset halua maksaa kännyköidensä akuista enempää, sitten Nokian kännyköiden akkuja EI tehdä Suomessa. Sitten täällä tehdään jotain muuta. Jotain sellaista, missä pystytään kilpailemaan Kiinan kanssa. Vaikkapa kännyköiden suunnittelua, ohjelmistoja, jne.
Kun palkkasäätelyllä, työehtosopimusten yleissitovuudella ja lakko-oikeudella painostamisella keinotekoisesti nostetaan palkat ja työnantajan sivukulut niin suuriksi, että sille työntekijälle pitäisi maksaa 10 euroa tunnilta työstä, jonka arvoksi ihmiset määrittelevät ostopäätöksillään 9 euroa, seuraa työttömyyttä. Ei firma kerta kaikkiaan voi pitää leivissään työntekijää, joka joka tunti tuottaa firmalle euron tappiota!
Ei asia ole tuota monimutkaisempi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti