31. heinäkuuta 2022

Mitä voit tehdä Ukrainan hyväksi?

Ryssien laiton hyökkäyssota sotarikoksineen ja kansanmurhineen jatkuu yhä, eikä loppua näy. Sodan alussa monet olivat innostuneet auttamaan, mutta apua tarvitaan yhä monella eri tavalla. Ajattelin käydä tässä läpi eräitä hyväksi havaittuja keinoja auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia (niin Ukrainassa kuin Suomessakin), sekä samalla aiheuttaa ns. persekipua ryssissä mahdollisimman paljon (joka sekin toki auttaa asiaa).

Taloudellinen apu Ukrainaan

Pienikin apu auttaa sekä Ukrainan armeijaa, että siviileitä, ongelmana on löytää oikeat ja luotettavat avustuskohteet, koska vaarana on tietenkin huijatuksi tuleminen. Netistä saa jatkuvasti lukea, sosiaalisesta mediasta etenkin, ukrainalaisten avunpyyntöjä, usein rahaan liittyen, eikä näistä voi kukaan tietää sen tarkemmin, onko taustalla aito tarve, vaiko huijaus. Maalaisjärkeä kannattaa käyttää ja jos ei itse henkilökohtaisesti tunne avun pyytäjää, olla antamatta rahojaan moisia reittejä pitkin yhtään kenellekään mistään syystä.

Luotettavia avustuskohteita, joissa avustukset menevät varmuudella perille, ovat esimerkiksi klassinen "Saint Javelin", joka suorittaa humanitaarista avustustoimintaa myyden vastineeksi tuotteita. Suomesta löytyy "Auta Ukrainaa" sivusto, joka mahdollistaa konkreettisen avun (esim. ruoka) lähettämisen helposti kotoa/lähimmästä postista käsin! "ua2eu" sivusto puolestaan auttaa Venäjälle pakkosiirrettyjä ukrainalaisia pääsemään takaisin sivistyksen pariin. "Drones for Ukraine Fund" puolestaan kerää rahaa lennokkeihin...Yli 1000€ lahjoittavat saavat lisäksi palan alasammuttua ryssän lentokonetta tai helikopteria. "Come Back Alive" ja "SafeLife" sivustoilla kerätään rahaa erilaisiin tarkoituksiin Ukrainan armeijaa varten, sekä esitellään avun tuloksia. "DefendeUkraine" ja "Stand For Ukraine" sivustoilla on lisäksi suuri joukko muita luotettavia lahjoituskohteita, niin armeijalle kuin humanitaariseenkin avustamiseen, joista jokainen voi valita parhaiten itselleen sopivimman tavan ja kohteen auttaa.

Sosiaalinen ja taloudellinen apu Suomessa

Suomeen tulleita ukrainalaisia ei hyysätä SPR yms. toimesta, päinvastoin, koska he ovat ilmeisesti väärää ihonväriä, sukupuolta ja uskontoa, toisin kuin 2015 tulleet turvapaikkaturistit. Monet ukrainalaiset ovatkin varsin heikoilla, mikä on minusta kansallinen häpeä. Niille, jotka eivät tätä usko, kehotan googlettamaan vaikkapa uutisia vastaanottokeskusten kaluste- tilanpuute- ja homeongelmista, sekä vastaanottorahan saamisen puutteista, joita ei vieläkään, kuukausien jälkeenkään, ole mukamas saatu korjattua! Kannattaa toki muistaa, että punavihreä media ei sekään tykkää ukrainalaispakolaisista, koska he ovat niidenkin mielestä väärää ihonväriä, sukupuolta ja uskontoa, joten suurin osa tapauksista ei tule koskaan julki uutisissa, enkä ala tässä jakamaan ja selittämään kaikkia niitä lukuisia epäkohtia, mihin itse olen törmännyt tällä sektorilla touhutessani. Yksi perusongelma on myöskin se, että ukrainalaiset ovat itse hyvin vaatimattomia ja hiljaisia, eivätkä valita kohtelustaan (tosin eivät usein edes tiedä oikeuksiaan), toisin kuin vaikkapa partavauvat puurokenraalinsa johdolla, vaan tyytyvät siihen, mitä saavat, tarvittaessa vaikka näkevät nälkää mieluummin, kuin valittavat. Kyllä, osa Suomessa olevista ukrainalaispakolaisista näkee nälkää, koska vastaanottorahoja ei makseta ajoissa, Vastaanottokeskuksissa ei ole realistisia mahdollisuuksia valmistaa ruokaa itse, eikä ukrainalaispakolaisille suostuta antamaan ruokakasseja tai muutakaan apua monessa paikassa! Kyllä, tämä on todellisuutta Suomessa, eikä se tunnu kiinnostavan sen enempää suvakkeja kuin mediaakaan, koska, niin, tulijat ovat ilmeisesti väärää ihonväriä, sukupuolta ja uskontoa.

Kansaneläkelaitos on suostunut pitkin hampain myöntämään, että ukrainalaispakolaisilla, ovat sitten vastaanottopalveluiden (vastaanottoraha yms.) piirissä tai eivät, on oikeus sosiaaliturvaan tarvittaessa, tätä tietoa kannattaa jakaa ehdottomasti eteenpäin...tosin jos tarkkaan luette kääntäjällä, niin KELA EI SANO UKRAINAKSI KÄÄNNETYLLÄ SIVULLAAN ASIAA NÄIN SUORAAN, vaan ainoastaan suomeksi tällä sivullaan! Tämä on jo sen tasoista kusetusta ja syrjintää, että parempi, etten sano, mitä tästä tulee mieleen. Tämmöistä tämä touhu on, kun tulijat ovat Kelankin mielestä väärää ihonväriä, sukupuolta ja uskontoa!

Yksi mielenkiintoinen avustusmuoto Suomessa(kin) oleville ukrainalaispakolaisille on Binancen myöntämä kryptoluottokortti. Binance myöntää kaikille, jotka voivat todistaa olevansa Ukrainasta sotaa pakoon lähteneitä kansalaisia, tuollaisen kryptolla(kin) toimivan luottokortin ja mikä parasta, kyseiselle kortille ilmaista saldoa, eli suomeksi, rahaa 75€ kuukaudessa kolmen kuukauden ajan! 225€ edestä siis ilmaista rahaa jokaiselle + tietenkin tuollainen kryptoluottokortti, jota voi sitten ilmeisesti Binancen tilien kautta täydentää kryptovaluutoilla ja käyttää sitten korttia ostoksiinsa yms. missä haluaa. Tästä kannattaa ehdottomasti mainita kaikille, pienen paperisodan vastineeksi kun saa 225€ ilmaista rahaa (ja ei, minä en tästä hyödy mitenkään, eikä minulla ole mitään kontaktia, tiliä itselläni tai yhteyttä Binanceen)! Mikäli kaikilla ukrainalaispakolaisilla olisi kryptovaluutat ja luottokortit käytettävissään, suoran taloudellisen avun antaminen olisi helppoa esim. Bitcoineja käyttäen.

Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa on kerännyt kenties parhaan mahdollisen sivuston ja ohjeistuksen siitä, miten Suomeen pääsee, mitä täällä pitää tehdä ja mistä saa apua, jos on ukrainalainen pakolainen, sekä miten suomalaisetkin voivat parhaiten auttaa täällä olevia pakolaisia. Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa -sivuilta löytyy ohjeet niin suomeksi, englanniksi, kuin etenkin mikä tärkeintä: ukrainaksi! Tuo on sivusto, jota kannattaa aina hyödyntää kaikessa mahdollisessa, etenkin jos ukrainalaisilla on jotain kysyttävää, tuolta löytyy useimmiten vastaus ja vieläpä ukrainaksi.

Työsuojelu.fi on kirjoittanut hyvän oppaan työntekijän oikeuksista ukrainaksi, sitä kannattaa jakaa eteenpäin, koska suurin osa ukrainalaisista haluaa tehdä töitä (toisin kuin kulttuuriamme rikastuttamaan tulleista partavauvoista). Niin ikään Salon VPK on julkaissut pienen turvallisuustietoa ukrainaksi pdf:n

Henkilökohtainen apu Suomessa

Jokainen voi auttaa Suomessa olevia ukrainalaisia usein eri tavoin. Henkilökohtaisesti annettu apu on sikäli paras ratkaisu, että tiedät absoluuttisella varmuudella, että apusi menee oikeaan paikkaan ja todelliseen tarpeeseen, eikä kukaan vedä välistä, eikä huijaa millään muotoa. Ideaalitilanteessa tietenkin jokaisella Suomeen tulleella ukrainalaisperheellä olisi oma "kummiperhe" tai henkilö Suomessa, joka voisi auttaa esimerkiksi sopivien tavaroiden hakemisessa, kyyditsemisessä, tarvittaessa hätäapuna ruoankin suhteen yms. sekä antaa tietoa paikkakunnan tapahtumista ja menoista. Näin voisi myös tieto kulkea suomalaisilta toisille ja verkostoitumista tapahtua, jotta tieto ja apu löytyisi ja löytäisi perille parhaalla mahdollisella tavalla. Sopivat ryhmät, henkilökohtaiset yhteydet yms. auttavat sitten edelleen eteenpäin kaikkia osapuolia. Ukrainalaisia on Suomessa vain joitan kymmeniä tuhansia, joten vain 1% suomalaisista ryhtyisi tämmöiseen toimintaan, no, ongelmia ei oikeastaan olisi lainkaan.

Facebookissa yms. sosiaalisessa mediassa löytyy helposti paikallisia tai alueellisia ryhmiä, joissa ukrainalaiset pyytävät ja saavat apua, sekä tiedottavat asioista ja tapahtumista. Nämä pitää itse löytää sopivilla hakusanoilla, esimerkiksi pakolaisapu ukraina paikkakunta tms. ja myös voi hakea erilaisia ukrainalaisten yhdistyksiä ja heidän sivujaan sosiaalisessa mediassa, sitä kautta päästen eteenpäin. Ukrainalaiset käyttävät useasti itse Telegram sovellusta yhteydenpitoon ja kaikkien heidän kanssaan tekemisissä olevien kannattaa ladata esimerkiksi "Microsoft Translator" sovellus puhelimeensa ja opetella käyttämään sitä, muuten kanssakäyminen voi kielimuurin takia olla vaikeaa...sekä tietenkin suositella tuota sovellusta myös ukrainalaisille!

Mikäli osaat venäjää tai ukrainaa, kannattaa olla yhteydessä tulkkausavussa vaikkapa tähän sivustoon. Mikäli haluat itse auttaa paikkakunnallasi esimerkiksi tarjoamalla kyytejä, lahjoittamalla tarpeettomia tavaroita, ohjeistamalla tai vain "olemalla läsnä" eri tavoin, kannattaa ehdottomasti kokeilla suomalaisten kehittämää "Commuapp"-sovellusta ja valita sieltä "Ukrainan pakolaiskriisi" tila ja odottaa ja ottaa itse yhteyttä apua tarvitseviin...muista jakaa tuota sovellusta eteenpäin, tieto siitä ei ole kovin hyvin levinnyt ukrainalaisten keskuudessa.

Voiko jotain muutakin tehdä?

Yksi tärkeimmistä asioista, mitä jokainen voi tehdä, on antaa moraalista tukea Ukrainalle ja ukrainalaisille, sekä vastaavista haistattaa pitkät ryssille kaikin mahdollisin tavoin. Tämä kuulostaa korkealentoiselta tekopyhältä höpötykseltä, mutta käytännössä näitä juttuja voi jokainen aina toteuttaa parhaaksi katsomallaan tavalla. Ylipäätään ryssien ja heitä tukevien ja "ymmärtävien" elämä ja oleilu Suomessa on mahdollista tehdä erinäisin keinoin mahdollisimman epämukavaksi. Niin ikään tietysti myös pyrkiä tekemään täällä olevien ukrainalaisten elämä paremmaksi ja osoittaa, että suomalaiset ovat heidän tukenaan, eivät ryssien.

Oli hupaisaa lukea vaikkapa koirankakkaepisodeista, joissa koirankakkaa on heitelty Venäjän lähetystön alueelle, sekä tapauksista, joissa ihmiset ovat liimailleet "Slava Ukraini!" tarroja ryssien autojen rekisterikilpiin ryssän lipun paikalle yms. pientä keppostelua. Niin ikään, jos kuulee kaupassa tai turistikohteessa ns. "ryssää puhuttavan" voi miettiä, onko Rolexia kädessään pitävä 30-40v pariskunta ryssä vaiko ukrainalainen (ukrainalaiset miehet eivät saa poistua Ukrainasta ja ukraina ja venäjä kuulostavat hyvin samanlaisilta, toki osa ukrainalaisistakin puhuu venäjää) ja todeta kuuluvalla äänellä "Slava Ukraini!"...mikäli kyseessä on ryssä, seurauksena on persekipua eli oikein hyvä tulos ja jos kyseessä onkin ukrainalainen, seurauksena on "Heroiam Slava!" vastaus ja hyvä mieli molemmille. Eihän sillekään mitään voi, jos vaikkapa liikkeessä ei ehdi kaikkia asiakkaita palvella tai ripustaa ison Ukrainan lipun ulko-ovelle asiakkaita ilostuttamaan.

Mielenosoituksia voi pitää ja niihin voi osallistua. Netissä voi pitää meteliä. Poliitikkoihin ja virkamiehiin voi ottaa yhteyttä ja luoda painetta esimerkiksi siihen, että Suomi sulkisi rajansa ryssiltä, eikä päästäisi ketään (paitsi humanitaarisin syin) sieltä Suomeen, tai täältä eteenpäin muualle maailmalle juhlimaan. Luonnollisesti Teboilissa ei pidä tankata, eikä muutenkaan ostaa mitään ryssän tuotteita mistään syystä mistään. Itse olen laittanut esimerkiksi verkkopeleissä hahmooni Ukrainan lippuja ympäriinsä nähtäväksi, mikä varmasti aiheuttaa ns. persekipua sen näkevissä ryssän pelaajissa. Toki ylipäätään ryssien kanssa ei kannata olla tekemisissä ja tehdä selväksi, miksi tämmöiseen henkilökohtaiseen päätökseen olet omalta osaltasi tullut.

Kun miettii, mitä ryssät tekevät Ukrainassa ja miten valtava enemmistö ryssistä (niin Suomessa kuin Ryssälässä) tukee noita toimia, joku voi toki päätyä ymmärrettävistä syistä tekemään jotain paljon radikaalimpaakin ryssiä vastaan Suomessa tai muualla. Ainakaan minulta on turha yhdenkään ryssän tulla tuollaisen jälkeen(kään) mitään sääliä anelemaan, ryssän on syytä katsoa peiliin ja kanssakansalaistensa toimia ja suhteuttaa tapahtunut "keppostelu" sitten siihen. Ne, jotka ovat ryssiä, mutta oikeasti vastustavat ryssien touhuja ja Putinia, on ollut jo monta kuukautta aikaa irtisanoutua selväsanaisesti noista toimista tai ryhtyä toimiin kyseisen ukon syrjäyttämiseksi, tarvittaessa vaikka väkivaltaisestikin...ne, jotka eivät vieläkään sitä ole tehneet, no, turha hakea minulta empatian ripaustakaan nyt, eikä jatkossakaan mistään syystä, ette ole sitä ansainneet, ettekä sitä tule saamaan ikinä, mistään syytä ainakaan minulta ja toivottavasti ette keneltäkään muultakaan.

Minun oma, terve ryssänvihani on Ukrainan tapahtumien vuoksi kasvanut kiitettävälle tasolle ja toivon ja uskon, että jokaisen muunkin selkopäisen ihmisen ryssäviha on noussut sellaiselle tasolle, ettei se sieltä koskaan tule laskemaan pois. Ryssä on ryssä vaikka voissa paistaisi ja taas se on nähty ja se on syytä tehdä selväksi niin Suomessa(kin) oleileville ryssille, kuin myös tänne pakoon tulleille ukrainalaisille.PS. On ollut mielenkiintoista nähdä, miten jotkut "kansallismielisinä" itseään pitävät tahot ovat löytäneet ns. suvakit tässä touhussa ja jopa vastustavat ukrainalaispakolaisten tuloa Suomeen, sekä puolustelevat Venäjän mielipuolisia touhuja Ukrainassa! Siis samat ihmiset, jotka vuosikaudet ovat sanoneet, että Suomeen ei pitäisi tulla muslimeja islamisoimaan Suomea, ei muslimiukkoja koska eivät ole oikeita pakolaisia, eikä Afrikasta oleilemaan loppuiäkseen kansoittamaan Suomea...niin heidän mielestään sitten ukrainalaiset ortodoksikristityt naiset ja lapset, jotka tarvitsisivat nyt tilapäistä apua ja suojaa ryssältä, ovat heKIN sitten väärää sakkia tulemaan Suomeen! Mitä helvettiä? Oikeasti, mitä helvettiä? Mikä logiikka tuossa nyt sitten on? Mitä sakkia sitten Suomeen pitäisi voida tulla, jos ei nimenomaan ukrainalaisia naisia ja lapsia tilapäisesti pakoon ryssän hirmutekoja?!? Ei ketään? No eikö täältäkään sitten pidä kenenkään voida koskaan lähteä mihinkään pakoon, jos vaikkapa ryssä vyöryy itärajan ylitse? Ja eihän silloin peruste vastustaa muslimimatuja ja Afrikkalaisia voi olla se, että he islamisoivat Suomen, rötöstelevät, jäävät elätiksi tms. koska vastustatte kerran myös ukrainalaisia naisia ja lapsia, jotka eivät noita ns. kriteereitä täytä!?! Häh? Missä logiikka? Ei missään. No yleensä nämä samat tahot ovat myös coviootteja ja muutenkin hyödyllisiä idiootteja, joten ehkäpä logiikan vaatimus heiltä on liikaa vaadittu - jos on lusikalla annettu ei voi kauhalla vaatia, sanotaan. Jokainen selkopäinen ihminen tajuaa, että nimenomaan ukrainalaiset naiset ja lapset ovat juurikin niitä, joita pitää auttaa. Siksi suvakit ja osa ns. kansallismielisistäkään ei sitä tajua.

4 kommenttia:

 1. Niin hupaisaahan oli 2008 ja 2009 kun silloinen valtionsyyttäjä väitti että ryssätermi on kansankiihotusta, katsottiin loukaneen venäläisiä, vaikka en "vanjoista" kirjoittanut, vaan ryssistä. Historiallinen totuus halutaan unohtaa. Ryssälä koostui n. 200 kansallisuudesta missä isovenäläinen imperialismi kukki niin tsaari-, kommari-, kuin kukkii edellen kansanmurhia Ryssälän putinaikana. Seppo Lehto eduskuntavaaliehdokas Tampere Pirkanmaa ;) PS: Lähdetkö Markus omalla ehdokaslistalla 100 nimeä keräten Valkoinen (mikä se vaalipiirisi sitten onkaan) Markus eduskuntavaaliehdokkaaksi?
  Seppo Lehto eduskuntaehdokas https://Eduskuntavaaliehdokas-Seppo-Lehto.blogspot.com e-mail: Vapaussoturi@gmail.com

  VastaaPoista
 2. Mistä vitusta sä olet löytänyt "suvakkeja" jotka ei hyväksy ukrainalaisia pakolaisia?

  VastaaPoista
 3. Hyvää iltapäivää. olemme pakolaisia ​​Ukrainasta. meillä on vakavia ongelmia majoituksen ja lääkkeiden kanssa. minne voin kirjoittaa sinulle?

  VastaaPoista