20. heinäkuuta 2016

(Ubuntu) Linux(kin) on paska

Tulin tässä testanneeksi uutta Ubuntun versiota, 16.04. Hartaana toiveenani oli, että edes pahimmat bugit ja ongelmat olisi korjattu, kun kerran uutta versiota pukattiin. Voi, miten väärässä olinkaan. Tämä on vain entistäkin paskempi. Entistä enemmän entistä pahempia bugeja ja vielä kaiken kukkaraksi vanhat bugien ratkaisukeinot eivät edes päde enää. Lopputuloksena on käytännössä täysin käyttökelvoton paska. Älkää missään nimessä asentako Ubuntua tai mitään muutakaan Linuxia, aivan samat ongelmat niissä kaikissa: Bugeja bugien perään, vitusti säätämistä, simppeleitäkään asioita ei pysty tekemään ja ohjelmat kaatuilevat järjestäen. Ei vaan toimi niin ei toimi niin ei toimi.

Ai vika on minussa? En osaa käyttää? Aha. Jännää, mitähän minä teen väärin, kun esimerkiksi klikkaan "Software Update" nappia tai "Guest" nappia? Tai kun koetan avata selainta sitä klikkaamalla? Mitä tarkkaan ottaen "en osaa" tai "teen väärin" siinä kohtaa, kun lopputuloksena on täyttä paskaa? Ehkä joku viisaampi osaa sanoa.

Katsokaapa tämä farssi videolta ja itkekää. Ja pysykää helvetin kaukana kaikista Linuxeista ja etenkin Ubuntu Linuxista, se on aivan täysi paska.

14 kommenttia:

  1. Minulla myös Linux Ubuntu 14.04 temppuilee ihan ihmeellisesti. Tulee kokoajan ilmoitusta miten järjestelmä on kohdannut virheen tms ja joku softa on kaatunut. Lisäksi audacityssä monesti alkaa ääni särisemään ihan ilman syytä ja korjaantuu vasta kun koneen käynnistää uudelleen.

    Kaikki alkoi kun vaihdoin kiintolevyn (ja sillä olleen Linuxin) tietokoneesta missä oli HP:een emo ja Intel i5-prosessori + integroitu näyttis tietokoneeseen jossa on Asuksen emolevy, nVidian näytönohjain ja AMD:een prosessori. Mitään muuta en ole tehnyt. Windows ei olisi ollut moksiskaan, mutta Linux alkoi sekoilemaan. Voisi varmaan asentaa käyttiksen uusiksi tälle kiintolevylle, mutta siinä vaiheessa asentaisin kyllä Windows kympin, koska se temppuilee huomattavasti vähemmän.

    VastaaPoista
  2. Anonyymi: Yritä keksiä vähän uskottavampia juttuja. Windowsin siirtäminen koneesta toiseen on tunnetusti hirveää säätämistä.

    VastaaPoista
  3. Kiitos hyvästä videosta.

    Ehkä Ubuntu sopii niille, jotka tyydyttävät pätemisen tarvettaan ratkaisemalla tarpeettomia ongelmia. Tai ehkä ufomiehet ovat tarkoituksella tehneet Ubuntun tutkiakseen maan asukkaiden käytöstä.

    Tietoteknisten ongelmien kohdalla tapanani on urheiluhenkisesti todeta, että "Microsoft voitti" tai "Cupertino voitti". Ottelu Ubuntu-Markus päättyi lopputulokseen 1000-0. Tästä ottelusta viisastuneena en koskaan nouse kehään Ubuntun kanssa.

    VastaaPoista
  4. Sormi pois perseestä ja pesun kautta suuhun.

    Sitten asiaan. Ubuntu ei ole KOSKAAN ollut plug and use käyttöjärjestelmä, ikinä. Olen tasan kerran asentanut sen ja sen pelkästään toimintaan ja käyttöön piti käyttää runsaasti komentoja että sai perus asiat toimimaan ( ajurit sekä komento-ohjelmat ). Mutta se on toiminut sen jälkeen, aivan kuten windowskin, moitteetta.

    Kyllä joudut säätämään, kirjoittamaan ja raapimaan päätä. Mutta se siinä on erona kuinka paljon koodia menee Windowsin ja Ubuntun välillä. Ei ole mitään ease of use. Ei ole yksinkertaisia ohjeita, ei ole tuhansia ja tuhansia samaa ongelmaa googlaavia ihmisiä. Jos oletat sen toimivan samalla lailla, olet vain naiivi ja haluat solvata käyttöjärjestlemää koska et saanut sitä toimimaan. Ongelma on se että freshin installin jälkeen joudut asentamaan melko paljonkin asioita, käsin, koska niin Ubuntu on rakennettu, se ei baby sittaa sua asennuksen läpi, se ei varoittele yllätyksiä, se toimii kuten on käsketty ja ei mieti pätkääkään sen jälkeen. Ei ole failsafeja, uusinta asennus on ystävä kun teet sopivasti pieleen.

    Kaikelle on käyttötarkoituksensa, toiset pitävät siitä mitä pystyvät käyttöjärjestelmällänsä tekemään vaikka siinä tulee extra askelia matkalle. Mutta tekevät oppii ja pääsee jatkamaan matkaa. Kiukuttelu ja pään pudistaminen ei auta. En halua edes laskea montako kertaa olen tutkinut ongelmia windowsin puolella ja ratkaisut ei sielläkään ole sen kummallisempia kun mennään syvempiin ihmeellisyyksiin että oikkuihin. Asiat eivät vain toimi aina kuten pitää. Mutta se että olettaa että käyttöjärjestelmä on tip top pelkästään asennuksen jälkeen on lapsus windowsin käytöstä, ja eihän sekään ole vielä siinä vaiheessa kunnossa, siitähän itse asentaminen alkaa.

    En ikinä olettanut Ubuntun toimivan kuin windows ja pitkälle olen päässyt sen toimivuudessa, ainoa miksi koskaan vaivauduin oli etten saanut asentaa avaimetonta windowsia kyseiseen koneeseen, joten ratkaisu oli hankkia Linux ratkaisu. Jälkikäteen, ei ne paljoa olisi maksaneet ne avaimet, mutta beside the point. Se toimi kuin piti, mutta sen eteen joutui näkemään sitä vaivaa mitä Windowsilla on jo tehty sinun puolesta. Siellä on koodit valmiina ja pystyy käyttämään paljon helpommin, kun joku on jo tehnyt asiat sinun puolesta.

    Siispä sotakirves muualle ja hieman erilaista käytöstä peliin. Olen aina sanonut kaikille linuxia kaipaaville että tutustukaa nyt siihen mihin ootte ryhtymässä ja onko nyt niin paha se mitä Winu on keksinyt päähänsä? Moni uskoo ja jotkut uskovat kiukuttelun jälkeen että ei se ollutkaan niin maagista kuin väitettiin. Joko he oppivat sitten käyttämään kyseistä järjestelmää tai eivät, mutta helpolla ei kukaan ole päässyt. Se kun hyppää käyttäjäystävällisimmästä järjestelmästä pimeään itse raivattavaan kuoppaan, on mäki sen oloinen. Valittaminen ei auta, vaan hyväksyminen että tätä se on kun ei ole sitä raivattua tietä valmiiksi.

    Että tervetuloa käyttämään näitä distroja... Mutta otetaan se kultalusikka pois kädestä ja otetaan kenttälapio mukaan. Kaivat poteron mihin leiriin tahansa niin se oppiminen niiden käyttöön on yhtä sormisuuhun menoa alussa. Muistelet ihan itse aikaa windows käytössä ennenkuin opit kaikki yksinkertaisetkin asiat... Opettalua, googlailua ja lisää pänttäämistä.

    Olit mieltä tai toista, niin näen vain kuinka lähdit 'vain kokeilemaan' ja totesit että huono on. Ei siinä väärää ole, mutta selvästikin et ollut valmistautunut mitä käyttöjärjestelmän aloitukseen vaaditaan. Kuten Illidan aikanaan:"You are not prepared!"

    Cheers

    VastaaPoista
  5. Itse olen käyttäyt SuSE:a vuodesta...-93. Alkuaikoina sen ohjelmat eivät olleet kovin yhteensopivia ja levyjen drivereiden kanssa oli ongelmia. Mutta kun päästiin 2000 luvulle ja versioon 8.1 niin sen jälkeen ei suurempia ongelmia ole toiminnan kanssa ollut. Tätäkin kommenttia kirjoitan versionna OpenSuSE 13.2 mutta vanha 9.3 rokkaa yhä edelleen naapurikoneessa. Joka on rakennettu vuonna -99.

    Suosittelen OpenSuSEa niille jotka haluavat vain käyttää Linuxia.

    VastaaPoista
  6. Jonkin verran eri linux distroja kokeilleena (myös Ubuntu ja Kubuntu), voin todeta että parhaiten on toimineet debian-pohjaiset.
    Aikoinaan 1900-luvulla ajelin virtuaalista linux mint:iä ja nyt siitä on valmistunut ihan oikea käyttöjärjestelmä (suomenkielinen) - minimivaatimus tuplaCPU 1,3 Ghz+ ja 2 Gb RAM
    Yllätyin suuresti tämän asennuksen ja käytön helppoudesta, voi myös asentaa ns. toiseksi käyttöjärjelmäksi esim win8/10 rinnalle - jos vaikka haluaa palata takaisin M$:n vakoilukäyttiksiin. Toki myös liveCD-käynnistys onnistuu DVD-lätyltä tai USB-massamuisteilta, jolloin pääsee testaamaan ilman että edes asentaa. LiveCD-käytön valvontaa ei edes Suomen poliisin taidot riitä, vaan se on ehdottomasti turvallisin tapa kytkeytyä internettiin via VPN.

    https://duckduckgo.com/?q=linuxmint+suomi

    VastaaPoista
  7. Ubuntua olen pöytäkoneissa käyttänyt vuodesta 2006 ja ihan olen tyytyväinen ollut. Lisäksi laitoin Ubuntut kaikille niille sukulaisille, jotka haluavat, että autan heitä tietotekniikkaan liittyvissä ongelmissa. Ubuntun (tai minkä hyvänsä muun suositun distron) hyvä puoli on siinä, että mikäli käyttää vakaita julkaisuja on kaikkiin perusbugeihin/ongelmiin vastattu jo n. 1e6 kertaa kun asia tulee ajankohtaiseksi.

    VastaaPoista
  8. Kiitos päivän nauruista. Ainakin Guest accountin disabloinnin kohdalla pätevät samat ohjeet kuin Ubuntu 14.04:n kohdalla, sillä LightDM ei muuttunut tuolta osin tuon päivityksen yhteydessä. Tuossa pitää tietää sekin, että usr/share -kansion alla olevia vastaavia tiedostoja ei pidä muokata, koska muokkaukset katoavat sieltä päivitysten yhteydessä.

    VastaaPoista
  9. Eniten tunteita nostattaa pintaan ja keskustelua herättää Janssonin Ubuntu keskustelut. Ei niinkään viranomaisvaino tai viranomaisten lavastukset ja valheet, sekä laittomuudet. Suomalaiset on herrarotua. Sen kyllä huomaa.

    VastaaPoista
  10. On se kumma ettei Made in N$A vapaita toimivia ja hyvin dokumentoituja Linux-jakeluja saada Eurooppaan ja niille toimivia open source-softia ja firmwareja. Kyllä on kansainvälinen isoveli vahva kun se on torpannut tällaisen avoimen ei yhden suurvallan etuasemaa ajavan Windowsit ja OSX:t korvaavan käyttiksen, jolla tehtävä työ firmoissa, yhteisöissä ja hallinnossa ei sada yhteen laariin.

    VastaaPoista
  11. Itekin vuodatan koska alko vituttaan. Ubuntun yksi ihmeellisimmistä bugeista jota ei ole saatu pois on nettiasetuksen ja iptablesin yhteensopivuusongelma jossa jompikumpi bloggaa toisen pois niin ettei netti toimi ulospoäin vaikka se kytkeytyykin. Ensin luulin että iptables ei vain toimi samalla lailla ubuntussa kuion fedorassa joten päivä meni kunnes eksyin oikean linkin taa ja näin ettei ubuntu vain toimi. Nyt on tapeltu linuxin kansa raspberry pi koneessa. Fedora on aivan sikahidas eikä valmistajat tajua että sitä pitäs saada laightiksi. Palomuurit ja verkko toimivat fedorassa varmuudella mutta ubuntussa ei mutta ubuntu on nopea raspberryssä. En ymmärrä miksei nämä kaksi tahoa vain lopeta kilpailemisen ja yhdistä voimiaan. Alkaa tosiaan vituttaan niin että taian siirtyä kaikista tietokoneista kännykän käyttäjäksi ja nakkaan pc:t ja läppärit ja armilevyt roskakoriin. Pakko alkaa käyttämään typerää androidia. vittu.

    VastaaPoista
  12. Kyllä ubuntu on kuivettunut vanhaan tietokoneeseen. Eikä ole. Eikä tule ikävä. Yhden ongelman saa ratkaistua, niin kymmenen uutta tulee tilalle. Ei ihmisen vapaa-aika riitä takkuamaan Linux käyttiksien kanssa. On elämässä muutakin tekemistä!

    VastaaPoista
  13. Linuxin puollustelijoille lausun seuraavaa.
    Linuxia käyttöjärjestelmäksi kutsuvat saa kuskata vankilaan, niin törkeää on väittää toimimatonta Linuxia käyttöjärjestelmäksi.
    Verrataampa väittämääni auton ostoon.
    On ihan yhtä rikollista myydä autoa toimivana josta puuttuu suurin osa osista ja korjausohjeet on huitsan vitus.
    Eikä yhden ihmisen elämä riitä korjaamaan 10 000 (paljon enemmän) tunarien räpellyksiä.
    Android käyttöjärjestelmänä on myös kesken jäänyt tekele muistinhallinta ongelmineen. ym muuta paskaa.

    Kiitos Windowsien kehittäjille ja sitä ennen Dossit ym. Ilman heitä olisimme niin hukassa.

    VastaaPoista