26. maaliskuuta 2014

Israel, Ukraina ja Samson Option

Vain pari päivää sitten kirjoitin blogissani erittäin huonoista uutisista Ukrainan tilanteeseen liittyen. Israel sulki kaikki lähetystönsä ja konsulaattinsa, Venäläisjoukot olivat valmistautuneet hyökkäämään itäiseen Ukrainaan ja Tymoshenkon uhkailu ukrainanvenäläisten tuhoamisesta ydinasein vuosi juuri samoihin aikoihin julkisuuteen. Mutta, mitään ei tapahtunutkaan. Venäjän joukot seisovat yhä rajan takana, eikä itäiseen Ukrainaan ole hyökätty. Jokainen hetki odottelua lisää Ukrainan kykyä valmistautua torjumaan hyökkäys ja poliittista riskiä Putinia kohtaan. Mitä ihmettä?

Tuli tässä erään ystäväni kanssa pohdiskelua yhtä vaihtoehtoa. Sitä, että nuo kaikki kolme edellä kuvattua asiaa eivät olisikaan olleet mitenkään merkityksettömiä, epäloogisia ja toisistaan riippumattomia tapahtumia, vaan päinvastoin, hyvin tarkkaan toisiinsa kytköksissä olevia.

Aloitetaan Israelista. Minkälaisen signaalin Israel antaa sulkemalla kaikki lähetystönsä ja konsulaattinsa ympäri maailmaa? Yksi sanaa tulee heti mieleen: Vaara. Vaara pienimuotoista kostoiskua tai vaara suurempaa tuhoa kohtaan. Suojataan oma henkilöstö, tarpeen tullen viedään ne kokonaan pois vaara-alueelta mutta vähintään viedään ne pois suoranaisesta kohteesta. Mutta mikä uhka Israelilaisia henkilöitä, etenkin Israelin valtion työntekijöitä nyt muka kohtasi viikonlopun ja alkuviikon aikana kaikkialla maailmassa?

Palautetaanpa mieliin sekin, että Tymoshenko mainitsi jotain ydinaseista. Tarkemmin sanottuna siitä, että ukrainanvenäläiset "nuketettaisiin" pois ja että Venäjästä tulisi maantasalle palanut valtio. Mutta Ukrainalla ei ole ydinaseita. Ei ole ollut vuodesta 1996 lähtien, jolloin Ukraina luovutti ydinaseensa Venäjälle. Oliko Tymoshenkon toteamus vain haavekuvitelmaa, kiukustuksissa todettua toiveajattelua vai oliko siinä jotain perääkin mahdollisesti?

Sattumalta tapahtumiin ajallisesti sopivasti liittyvällä Israelilla on ydinaseita. No, virallisesti ei ole, mutta epävirallisesti tiedetään, että Israelilla on useita satoja ydinaseita. Kymmeniä niistä on lisäksi Israelin sukellusveneissä, joista käsin Israel voi iskeä ydinaseilla, vaikka itse Israelin valtio tuhottaisiin ydinaseilla kokonaan. Pienempiä "terroripommejakin" varmasti Israelin arsenaalista löytyy, sekä keinoja toimittaa ne minne ikinä vain halutaan. Israel on myös tiettävästi osallistunut Ukrainan levottomuuksiin tukien Ukrainan "äärioikeistoa" tai oikeastaan mitä tahansa osapuolta, joka on vastustanut venäläisiä.

Entäpä, jos Israel päätti käyttää "Samson Optiota"? Entäpä, jos Israel katsoi Venäjän hyökkäyksen olevan miltei väistämätön ja uhkasi käyttää ydinaseitaan, mikäli Venäjä ryhtyy sotimaan Ukrainassa? Tai, vielä pahempaa, uhkasi ajaa tarvittaessa puolet Euroopasta ydinsotaan ja tuhoon, mikäli Venäjä ei peräänny ja luovu suunnitelmistaan itäisen Ukrainan suhteen? Yhdysvallat, Ranska tai Iso-Britannia eivät uskalla ydinkorttia heiluttaa poliittisten seurausten johdosta. Tuskin kukaan brittiläinen, ranskalainen tai jenkki haluaisi riskeerata ydinsotaa Venäjän kanssa. Israelilla moista pelkoa ei juurikaan ole, koska Israel voi toisaalta aina kiistää oman ydinaseiden käyttönsä ja toisaalta olla USA:n ja YK:n erityissuojeluksessa oman asemansa vuoksi.

Pyrkikö Israel suojelemaan Ukrainan mittavaa juutalaisväestöä ja omia suhteitaan mm. Ukrainan aseteollisuuden suhteen? Vai mitkä olivat Israelin tarkoitusperät? Se on selvää, että Israelin ja Venäjän suhteet eivät ole parhaimmalla mahdollisella tolalla. Venäjän on toistuvasti myynyt aseita mm. Syyriaan, seikka joka on hyvästä syystäkin kismittänyt Israelia. Venäjä myös hyökkäsi tovin aikaa sitten Georgiaan, jonka kanssa Israelilla oli hyvä välit ja runsaasti sotilasyhteistyötä. Israelilla on monta hyvää syytä vastustaa Putinia ja Venäjän toimintaa sekä vaikutusvallan kasvua.

Entäpä, jos kuvio olikin näin yksinkertainen: Israel varautui laajaan ydinsotaan tai ainakin kostotoimiin työntekijöitään kohtaan ja Tymoshenkon vinkki ydinaseiden käyttömahdollisuudesta vuodetaan julkisuuteen. Venäjä tulkitsee asiat  kuten pitääkin ja luopuu hyökkäysaikeistaan, koska se tietää, ettei voisi ikinä kostaa, ainakaan suoraan, Israelille. Samalla EU-maat saavat epäsuorasti vihjettä siitä, että Venäjän touhuille on nyt pistettävä stoppi kertakaikkisesti, tai ydinaseet saattavat höyrystää muutamia länsi-Eurooppalaisia pääkaupunkejakin siinä sivussa. Homma kuivuu kasaan ja rahoittuu. Ainakin toviksi.

1 kommentti:

  1. False flag - coming soon

    http://trutube.tv/video/14484/False-Flag-Coming-Soon

    VastaaPoista