10. kesäkuuta 2012

Isoveli ja Skynet televisiossasi

Törmäsin netin syövereissä uutiseen Intelin aikeista ottaa käyttöön kasvontunnistustekniikkaa televisioihin, mainostarkoituksessa tietenkin. Ajatus on tunnistaa television katselijat ja syöttää heille kohdennettua mainontaa. Hiukan pelottava visio tulevaisuudesta, mutta kuinka kaukaa tulevaisuudesta?

Muistin jostain mainoksesta, että kasvojentunnistuksesta, eleohjauksesta jne. ominaisuuksista on ollut puhetta aiemminkin. Pienen hakemisen jälkeen löysinkin etsimäni. Gigantissa (ja tietysti muuallakin) on myynnissä jo tällä hetkellä televisioita, joissa on mm. tämmöisiä ominaisuuksia:
- Smart Hub on yksinkertainen ohjauspaneeli, jonka avulla voit navigoida älykkäiden ominaisuuksien ja palveluiden parissa. Saat yleiskuvan kaikesta television sisällöstä, kuten sovelluksista, verkkoselaimesta, musiikista. valokuvista, videoista ja sosiaalisen median palveluista.
- Sisäänrakennettu verkkoselain. Surffaa verkossa suurelta televisioruudulta. Luo kirjamerkki suositulle nettisivulle, aivan kuten tavallisella verkkoselaimella. Hae, shoppaile tai käytä sosiaalisia medioita.
- Sisäänrakennettu langaton Wi-Fi -yhteys. Suoratoista tiedostoja langattomasti verkkoyhteyden avulla, surffaa verkossa, lataa eri sovelluksia ja vuokraa elokuvia.
- Allshare (DLNA) mahdollistaa television liittämisen muihin DLNA-laitteisiin, kuten älypuhelimeen ja tietokoneeseen, langattomasti. Käytä televisiota tiedostojen jakamiseen ilman, että niitä tarvitsee siirtää.
- Smart View -sovellus mahdollistaa puhelimen tai taulutietokoneen käytön ylimääräisenä televisiona. Erinomainen esimerkiksi silloin, kun haluat käydä keittiössä etkä halua jäädä paitsi mistään tärkeästä urheiluhetkestä.
- Smart Interaction -liike ja äänitunnistin. Hallitse televisiota äänesi tai kätesi liikkeiden avulla. Vaihda kanavaa, hallitse äänenvoimakkuutta tai avaa sovelluksia äänikomennon avulla. Smart Interaction / Ääniohjaus ei tue kaikkia kieliä tai murteita. Yksittäiset Smart Interaction -toiminnot vaativat internetyhteyden. Skype kasvojentunnistus voi vaatia ohjelmistopäivityksiä.

Hetkonen, hetkonen...

Eli jo nyt televisiossa on ominaisuudet, jotka linkittävät sen huolettomasti muihin kodin laitteisiin paitsi johdoilla niin myöskin langattomasti, sekä edelleen internettiin. Kaikenlainen media on jaossa kaikenlaisista lähteistä. Televisio tunnistaa liikkeen ja äänesi, sekä sisältää tietysti videoyhteysmahdollisuudetkin.

Olenko minä ainoa, joka alkoi juuri voimaan pahoin?

Vaikka unohtaisimme kokonaan digitelevision räikeät tietoturvaongelmat ja sitä kautta näiden ominaisuuksien väärinkäyttöpotentiaalin naapurin hakkerin toimesta, on kyse silti melkoisen vaarallisesta suuntauksesta. Ihmiset ovat uusien "älykkäiden" televisioiden myötä avaamassa olohuoneensa ja itse asiassa koko kotinsa Isoveljelle ja mahdollistavat "Skynetin" kyvyn hyökätä heidän kimppuunsa. Ihan oikeasti.

Ehkä jo muutaman vuoden päästä saat televisioruudullesi mainoksen, jossa mainostetaan hyvää unta tuovia sänkyjä ja patjoja, koska television sensorit ovat aistineet sinun nukkuneen yösi hieman levottomasti. Kun nouset keittämään aamukahvia, Isoveli muistuttaa televisiostasi, että liika kahvin juonti on terveydelle haitallista, kunnes kahvinkeitinmainos pärähtää päälle höpöttämään. Kun palaat töistä, televisio välittää välittömästi kuvasi herratieskenelle, jotta varmasti olet "connected" kaikkiin ystäviisi ja tuttaviisi. Ystäväsi tullessa luoksesi viettämään elokuvailtaa huomaa televisio, että leffa onkin piratoitu versio ja käynnistää automaattisesti Isoveljen määräyksestä medioidesi skannauksen muiden piraattituotteiden varalta...hetken kuluttua televisiosi yhdistyy suoraan Teostolle tai poliisille, jotka ryhtyvät toimenpiteisiin moisen rikollisen toimintasi lakkauttamiseksi, onhan nyt matkapuhelimestasikin löydetty yksi epämääräinen video, joka ei ole kopiointisuojauksensa mukaisesti ihan ok. Todistusaineistona käytetään myöskin television nauhoittamaa kuvaa siitä, kun olet pari kuukautta sitten harrastanut seksiä television äärellä piraattipornoleffaa katsoen. Samalla saat myös syytteet kiihottamisesta kansanryhmää kohtaan, koska olet viime viikolla puinut nyrkkiä televisiollesi, kun television uutispätkässä on näytetty kulttuurinrikastuttajia.

Aika, jolloin sinä et katsele televisiota, vaan televisio katseleekin sinua, on näköjään saapunut kaikessa hiljaisuudessa. Isoveli, suuryritykset, mainostajat ja naapurin hakkeri kiittävät sinua lämpimästi. Puhumattakaan ulkomaisista tiedustelupalveluista ja sotilasmahdeista

1 kommentti:

Tenix3 kirjoitti...

Microsoftin Kinectissä on ollut vastaavat ominaisuudet jo pitkään. Muutenkin tunnistus ja näköominaisuudet ovat vahvasti tulossa monelta valmistajalta.