22. huhtikuuta 2012

Tietokoneet, pelit ja robotit ihmisten terveyttä edistämässä

Tietotekniikka parantaa ihmisten elämää monella tavalla. Tiede.fi uutisoi Uudessa-Seelannissa käytössä olevasta tietokonepelistä, jolla on saatu erittäin lupaavia tuloksia nuorten masennuksen hoidossa. Täydellinen toipuminen masennuksesta toteutuu pelin avulla selkeästi useammalla (44%) kuin terapiassa käyneistä (26%). Vertailuna todettakoot, että lääkehoitoa saaneista n.40-50% toipuu täysin. Tietoa ei vielä ole siitä, miten korkeaksi toipumisprosentit nousevat, mikäli yhdistetään peli ja lääkehoito, luultavasti tulokset ovat erinomaiset. Puhumattakaan, mikäli peliin ja lääkehoitoon yhdistetään vielä psykososiaalinen tuki (= selkopäisiä, tukevia ja kannustavia läheisiä ja terve ympäristö)...tai TMS.

Oletettavissa on, että mikäli psykohuuhaakulttuuri ei onnistu lobbauksellaan sitä estämään, tämän tyyppiset hoidot tulevat jatkossa lisääntymään huimasti. Eikä vähiten siksi, että ne ovat todella edullisia toteuttaa. Toisin kuin psykoterapeutilla istuskelu viikosta toiseen. Veronmaksajia ja potilaita itseäänkin varmasti kiinnostaa paitsi saada apua ongelmaansa, niin saada sitä myöskin mahdollisimman tehokkaasti, edullisesti ja miellyttävällä tavalla. Siinä tämän tyyppiset pelit ja ohjelmat ovatkin mitä parhaimpia.

Ei ole lainkaan kaukaa haettua, että jatkossa ihmiset voivat kehittää itseään ja hoitaa psyykkistä terveyttään nimenomaan erilaisia pelejä tms. pelaamalla. Tietokoneet ja ohjelmat antavat rajattomat määrät mahdollisuuksia mitä erilaisimpien asioiden tekemiseen ja palautteen saamiseen omasta toiminnastaan ja valinnoistaan, auttaen sitä kautta tarkastelemaan asioita toisesta näkökulmasta ja saamaan tukea valintoihinsa ja käyttäytymismalliensa kehittämiseen. Palaute tulee tietokoneelta myöskin suoraan ja anonyymisti. Niin ikään tietokone voi tarkkailla toimintoja ja huomata, mikäli kehitystä ei tapahdu ja koettaa jotakin muuta keinoa.

Fyysisen kunnon kehittämiseen ja tarkkailuun on jo olemassa laitteita ja tietokoneita. No, ainakin jotakin sinne päin. Kehityspotentiaali on kuitenkin huomattava ja markkinat ovat sen jo alkaneet haistamaankin.

Tietotekniikan tarjoamia mahdollisuuksia käytetään kuitenkin vielä nykyään olemattoman vähän hyödyksi sairauksien ja tilojen diagnostiikassa ja hoidossa. Toivottavasti muutosta alkaa vähitellen tapahtumaan tälläkin saralla, eikä kaikessa tarvitse enää luottaa yksittäisiin lääkäreihin tai hoitajiin, vaan jokaisen vaivan havaitsemiseen ja hoitoon voidaan valjastaa koko lääketieteen ja hoitotyön aina ajantasalla oleva arsenaali - automaattisesti. Milloin jokin taho ryhtyy oikeasti puuhaamaan systeemiä, joka paitsi kyselee asiakkaalta oikeat kysymykset, analysoi asiakkaan niihin antamat vastaukset ja vielä päälle antaa toimivimman hoito-ohjelman tai pelin haluttuun tavoitteeseen pääsemiseksi?

Toivottavasti tietokoneohjelmat ja robottihoitajat tekevät minut joskus työttömäksi. Ei siksi, että en pitäisi työstäni, vaan siksi, että säästyisi ihmisten rahoja tärkeämpiinkin tehtäviin ja ylipäätään ihmisten hoito tehostuisi. Mukavampi sitä olisi tehdä jotain muuta työtä ja tietää, että mikäli itse tarvitsee hoitoa, sitä varten on olemassa edulliset, tehokkaat, väsymättömät ja aina ajantasaisella tiedolla varustetut tietokoneet ja robotit. Sellaisia lääkäreitä ja hoitajia kun ei ole eikä tule koskaan näet olemaan.

1 kommentti:

  1. Olen ihan samaa mieltä. Teknologian perusajatushan on tehdä asiat paremmin ja tehokkaammin kuin ihminen.
    Monta alan yhtiötä jo onkin olemassa. Enimmäkseen Japanissa.

    VastaaPoista