6. huhtikuuta 2012

Norja ei aio noudattaa YK:n ihmisoikeusjulistustakaan Breivikin osalta

Norjalaisille ei kelpaa heidän oman demokraattisen oikeusvaltionsa laki siitä, miten Breivikin kaltaisia murhaajia tulee kohdalla. On se vaan hassua, miten toisaalta vakuutellaan demokratian ihanuutta ja oikeusvaltion hienoutta, mutta kun sitten kansa tekeekin "tyhmän" päätöksen, kuten sen, että elinkautinen on oikeasti vain 21 vuotta vankeutta, niin sitten se ei kelpaakkaan. Ei etenkään kansalle itselleen. Kansa taitaa siis olla melko tyhmää. Tai sitten demokratia ei ole toimiva systeemi. Päätelkää itse. Mitään muuta loogista selitystä sille ei voi olla.

Kirjoitin blogissani aikoinaan Breivikin tapauksesta. Törmäsin sittemmin netissä tämmöiseen uutiseen, jossa kerrotaan, että Norjassa tehdään pikapikaa uutta lakia, jonka nojalla Breivik voidaan pitää lopun ikäänsä vankilassa. Muutenhan Breivik vapautuisi, kuten kansa on Norjassa demokraattisesti päättänyt ja lait sanovat, 21 vuoden kuluttua. Tuossa uuden lain laatimisessa ja käyttöönotossa Breivikin osalta on minusta vain pikkuriikkinen ongelma. Ihan pieni.

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen 11. artiklan 2. kohta. Siinä sanotaan:"Ketään ei pidä tuomita rangaistavaksi teoista tai laiminlyönneistä, jotka eivät kansallisen tai kansainvälisen oikeuden mukaan olleet rikollisia tekohetkellä. Myöskään ei pidä tuomita ankarampaan rangaistukseen, kuin mikä oli sovellettavissa rangaistavan teon suoritushetkellä."

Mutta mitäpä moisesta pikkujutusta. Kyllähän ad populum on aina parempi kuin länsimainen oikeusvaltio tai edustuksellinen demokratia, eikös vaan? Tämä toisaalta tarkoittaa sitten myöskin sitä, että jos ja kun halutaan vaikka yht äkkiä vetää vaikkapa valtion johto narun jatkoksi lyhtypylvääseen, senkin pitäisi voida onnistua kansan niin halutessaan. Eihän mistään oikeusvaltion periaatteista tai demokraattisista lainsäätämisprosesseista kerran tarvitse välittää paskan vertaa. Hieno homma, pidetään mielessä. Toivottavasti virkamiehet, oikeusoppineet, tuomarit ja poliitikotkin pitävät mielessä. Tätä peliä voidaan pelata molempiin suuntiin. Vuosien päästäkin voimme siis hyvin tehdä lain, jossa vaikkapa Jyrki Katainen ja kumppanit tuomitaan "oman turvallisuutensa vuoksi" loppuikäiseen eristykseen "valtion varojen holtittomasta käytöstä". Hienoa.

2 kommenttia:

  1. Viime kädessä hyvä(lue:paha) veli
    järjestelmä pitää siitä huolen että musta on valkoista ja valkoinen mustaa. Ihmiset kuvittelevat että meillä on oikeuksia. Ne voidaan viedä yhdessä yössä. Näinhän on jo tapahtunut.

    Näille julistuksille tämä salaseurojen valat vannonut järjestelmä pyyhkii persettä. Niin kuin se aina on tehnyt.

    VastaaPoista
  2. Suomesta juttuja voi viedä EIT:n. Voiko norjasta ? pitääkö siihen olla EU:n jäsen. tämä elinkautisen pidentäminen kyllä kuulostaa siltä, että se käsitellään joskus siellä.

    VastaaPoista