12. tammikuuta 2012

Helsingin Sanomissa järkevä ja totuudenmukainen pääkirjoitus

Piti hieraista silmiä pariin kertaan, sekä tarkistaa kalenterista, ettei nyt ole aprillipäivä. Suomen oma Pravda, Hyysäri, Helsingin Sanomat, on mennyt jostain ihme syystä tai vahingossa julkaisemaan todella järkevän kirjoituksen ja vieläpä pääkirjoituksenaan. Kirjoituksessa ei edes valehdeltu tai vääristelty asioita. Käsittämättömän outoa.

Pravdassa kirjoitetaan mm. seuraavaa:

Ongelman ytimessä on paperirahajärjestelmä, jossa keskuspankit ovat voineet kasvattaa luottokantaa lähes rajattomasti. Liikkeelle lasketun rahan määrä on luonut illuusion uudesta varallisuudesta, jolla on rahoitettu ylenmääräinen kulutus. Tämä tunne on johtanut myös ylisuuriin investointeihin ja riskinottoon, jotka osoittautuvat lopulta kestämättömiksi. Kasvu on saatu aikaan suurelta osin keinotekoisesti luoton määrää lisäämällä, ja velat on maksettu uudella lainarahalla. Esimerkiksi Yhdysvaltojen julkista velkakattoa on nostettu keskuspankki Fedin historian aikana 80 kertaa. Poliittisilla päätöksillä ei voi kuitenkaan korvata talouden lakeja.
Paperirahan sykli on taloushistoriasta tuttu. Voltaire totesi jo vuonna 1729: "Paperiraha palaa lopulta aina luontaiseen arvoonsa – nollaan." Paperirahajärjestelmän vaihtoehtona on arvometalleihin sidottu järjestelmä. Ideaa ei tule väheksyä, sillä kulta on ollut markkinoiden valitsema vaihdannan väline jo viidentuhannen vuoden ajan. Kultaan sidotun rahan vahvuus perustuu siihen, että kullan määrää ei voi mielivaltaisesti lisätä poliittisilla päätöksillä. Kultaan kytketty rahajärjestelmä sitoisi poliitikkojen käsiä ja pakottaisi valtiot pitämään taloutensa tasapainossa nykyistä paremmin.

Olen todellakin mykistynyt. Miten Helsingin Sanomat voi kirjoittaa noin järkevää tekstiä ja vieläpä taloudesta? Huhhuh.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti