19. marraskuuta 2011

Valmisteleeko Kiina hyökkäystä Taiwaniin?

Mielenkiintoista huomata, että Kiina on rakentanut sisämaahansa tarkan kopion Taiwanin rannikolla olevasta lentokentästä. Lentokenttä on rakennettu ilmeisesti vasta tänä vuonna, koska aikaisemmissa Google Earthin kuvissa sitä ei näy. Kiina on myöskin saanut viimeisen vuoden aikana operatiiviseen valmiuteen DF-21D-ohjuksensa, jotka uhkaavat vakavasti Yhdysvaltojen laivastoa ja sen lentotukialuksia, toisin sanoen Taiwanin puolustuksen avuksi rientäviä tukijoukkoja. Kiina on myöskin muutaman viime vuoden aikana sijoittanut runsaasti uusia ohjuksia Taiwania vastaan ja omien kohteidensa suojaksi samalla alueella. Kiinalla on mm. käytössään huippunykyaikaisia HQ-19 (S-400) ilmatorjuntaohjuksia, sekä SS-N-22 "Sunburn" meritorjuntaohjuksia.

Oletettavasti USA on myöskin tietoinen Kiinan aikeista Taiwanin suhteen, koska Yhdysvallat on vastikään suostunut päivittämään Taiwanin F-16A/B hävittäjäkoneet, vaikka oli pitkään kyseistä ajatusta vastaan. Lisäksi USA on yrittänyt perustaa pikavauhtia sotilastukikohdan Australiaan vastapainoksi Kiinan uhalle. Yhdysvallat onkin ongelmissa, koska sen joukot ovat yhä sotimassa sekä Afganistanissa, että Irakissa. Tulevat sotilasoperaatiot Syyriaa ja Irania vastaan voisivat sitoa talouskurimuksessa räpiköivän USA:n joukot vielä syvempään suohon ja antaa Kiinalle kullanarvoisen tilaisuuden hyökätä Taiwaniin...ja Pohjois-Korealle tilaisuuden hyökätä Etelä-Koreaan.

Shanghain Yhteistyöjärjestö
voi antaa oman lisänsä tähän Aasian sotkuun, koska siinä ovat mukana Kiinan lisäksi mm. Iran, Intia, Pakistan ja Venäjä. Miten ne reagoisivat ja mitä siitä seuraisi? Mahdotonta tietää varmuudella. Tuskin mitään hyvää, oletan. Pahimmillaan seurauksena on kunnon maailmanpalo...vähimmilläänkin ne voivat merkittävästi nostaa Yhdysvaltojen kynnystä reagoida Taiwanin ja Etelä-Korean miehityksiin.

Eurooppa on puolestaan niin syvässä suossa taloutensa kanssa ja toisaalta niin riippuvainen Venäjän öljy- ja kaasutoimituksista, että täältä on turha odottaa ainakaan merkittävää panosta tuohon maailmanpaloon. Ehkä on ihan hyväkin, sillä täällä voi kohta olla omat sodat sodittavina. Venäjästä voi tulla mielenkiintoinen jokerikortti tässä pelissä...vastikään Venäjä varoitteli, että sen eteläisillä alueilla voi syntyä levottomuuksia, jotka johtavat jopa ydinsotaan, onko tämä sattumaa?

Melkoinen soppa voi siis olla seuraavan vuoden-parin sisällä tulossa, jos huonosti käy. Ainekset ainakin ovat kasassa liiankin sopivasti. On syytä muistaa, että historiallisesti tarkasteltuna sodat ovat aina olleet hyvä "pakokeino" tai "seuraus" taloudellisista romahduksista.

1 kommentti:

 1. Tässähän mielenkiintoisia skenaarioita.
  Veikkaan, että Kiina ei kuitenkaan ala rähinöimään. Se tietäisi Kiinalle suuria vaikeuksia maailmankartalla, jolle se juuri on päässyt. Kiina käyttää mieluummin vahvaa taloudellista asettaan.

  Israel saattaa iskeä Iraniin päivänä minä hyvänsä.
  YK:ssa isku saa tuomion, mutta Israel säästyy pakotteilta.
  Pakistan voi suuttua (ja tietysti moni muukin maa, ei kuitenkaan useimmat arabivaltiot), mutta sillä ei ole varaa kovasti isotella, kun Intia vahtii sen jokaista liikettä haukansilmin.

  Iraniin ei USA lähde. Riittää, kun sen ydinohjelma saa stopin. Niinkuin Irakissa 1981, kun Israel tuhosi Osirakin laitoksen.

  Venäjä ei osallistu mihinkään. Valittaa varmasti kovasti, mutta ei osallistu mihinkään.

  Syyria saattaa saada saman "kohtalon" kuin Libya. Syyria erotettiin arabiliitosta hiljakkoin.
  Jos nyt jotain "maailmanpaloa" etsitään, niin Syyria on aika hyvä veikkaukseni.

  USA:n panokset Irakissa ja Afganistanissa ovat sen kokonaistoimintakykyyn nähden ihan mitättömät. Sen 14 lentotukialuksesta vain yksi on kiinni jotenkuten ko. operaatioissa. Maajoukoista alle 5% on enää Irakissa ja Afganistanissa.

  Jännä vuosi 2012 tulossa, kun se maailmanloppukin Maya-kalenterin mukaan osuu päivälle 21 joulukuuta eli siihen on vielä reilu vuosi aikaa :)

  VastaaPoista