28. syyskuuta 2011

Facebookille vastaiskua ja kettuilua

Viime aikoina monet ihmiset ovat ns. kettuuntuneet Facebookin tavasta tehdä uudistuksia, sekä seurata käyttäjiään pitkin nettiä senkin jälkeen, kun nämä ovat kirjautuneet ulos palvelusta. Vastaiskuksi sopii tietysti erota Facebookista ja siirtyä käyttämään Google+:aa, mutta toinenkin keino on olemassa. Jos Facebook kettuilee meille, voimme mekin kettuilla takaisin.

Mene tähän osoitteeseen ja täytä siellä kaikki vaaditut tiedot itsestäsi (huomaa, että tarvitset myös kopion passisi tietosivusta tai muusta henkilöllisyystodistuksesta). Lomakkeesta löytyvään "Mainitse laki, jonka perusteella pyydät tietoja" kohtaan kannattaa vastata:"Section 4 DPA + Art. 12 Directive 95/46/EG + Henkilötietolaki (523/1999, 26§ ja 28§), haluan tietoni kirjallisena". Näin Facebookkia voi ketuttaa paitsi Iso-Britannian ja EU:n niin myöskin Suomen omalla lainsäädännöllä, jotka mahdollistavat asiakkaan saada kopiot kaikista häntä koskevista tiedoista - kirjallisena halutessaan.

Tämän seurauksena Facebook joutuu lähettämään sinulle kirjallisena kaikki sinua koskevat tietonsa - ei siis vain niitä tietoja, joita olet itse palveluun kirjoittanut, vaan ihan kaiken. Voitte arvata, millaisen signaalin se antaa Facebookin omistajille, jos ja kun tuhannet ja tuhannet ihmiset alkavat vaatimaan omia tietojaan pikapikaa - kirjallisena. Samalla voitte sitten tarkistaa, mitä kaikkea Facebook on teistä kerännyt tietämättänne ja ilman suoranaista hyväksyntäänne.

Lisäinfoa tempauksesta ja sen syistä voitte lukea esimerkiksi täältä.

4 kommenttia:

 1. Onko joku jo saanut fb:ltä tietonsa?

  Kerrohan heti jos joku kuulet, että joku tässä onnistuu. Todella mielenkiintoista.

  VastaaPoista
 2. Diaspora on vielä aivan alfa-vaiheessa. Ei mikään vaihtoehto siis vielä.

  VastaaPoista
 3. Itse aloin käyttää Ghostery-lisuketta selaimessa, joka löytyy kaikkiin yleisimpiin selaimiin. Se blokkaa kaikki kolmansien osapuolten tiedonkalasteluyritykset. Tietenkin selaimesta asetukset niin että vain vierailemasi sivun cookie ladataan.
  Samalla Facebookin vakoilun kanssa blokkautuvat kaikki kansainvälisten statistiikkapalvelujen kalastelut, joita todennäköisesti hoitaa isoveli, eli tuttavallisemmin kansallisen turvallisuuden NSA & Echelon.
  Nykyäänhän jokainen nettisivu ottaa kiljuen vastaan näiden statistiikkapalveluiden käyttäjäseurannan, eikä kukaan tunnu tajuavan että tämä on helpoin ja halvin tapa seurata kaikkien netinkävijöiden liikennettä. Kansainvälinen isoveli saa tiedon mitä sivuja luit, kauanko niillä viivyit, mitä kirjoitit mihinkin keskustelualueelle ja tietenkin selaimen, käyttöjärjestelmän, lisukkeiden, näyttötilan ym. tiedot IP:n lisäksi, joiden avulla kävijä voidaan yksilöidä äärettömän tarkasti.
  Nämä isovelipalvelut saavat vieläpä rahaa siitä että saavat kaikkien sivustojen käyttäjien tiedot itselleen.

  Ghostery on hyvä kalastelublokkeri, tosin se vaatii JavaScriptin päälle toimiakseen.

  VastaaPoista