1. elokuuta 2009

Ahneet lappilaiset häiriköivät ulkomaalaisia marjastajia

Ylenanto uutisoi, että Lapissa riidellään marjoista. Ulkomaalaiset poimijat tulevat ja poimivat kelpo saaliita valtion metsistä ja myyvät ne tietysti hyvään hintaan suomalaisille tukkukauppiaille. Suomalaiset marjastajat ovat suuttuneet ja alkaneet hätistää ulkomaisia marjastajia pois metsistään ja vaativat, että ulkomaisille marjastajille laitetaan stoppi.

Hohhoijaa.

Suomen metsiin mätänee varmaan satoja kertoja enemmän marjoja mitä sieltä saadaan poimittua. Kaikkien suomalaisten ja muidenkin kuluttajien etu on, että marjoja poimitaan mahdollisimman paljon ja myydään siten halvemmalla (kysynnän ja tarjonnan laki). Optimaalisin hinta löytyy, kun kilpailu saa pyöriä vapaasti ja sitä on runsaasti tarjolla. Ulkomaalaisten marjanpoimijoiden toiminta on siis kansantaloudellisesti tarkasteltuna erinomaista. Häviäjiä ovat vain suomalaiset marjastajat, jotka omivat valtion metsiä omikseen ja laittomasti ahdistelevat ulkomaisia marjastajia ahneuksissaan.

Niin, suomalaisilla marjastajilla ja tukkureilla ei ole mitään oikeutta "ajaa marjastajia 2km päähän kylistä" tai muuta vastaavaa mitä he nyt tekevät. Kyse on protektionismista, puhtaasta itsekkyydestä, jonka tarkoitus on vääryydellä estää kilpailua, jotta pieni ryhmä ihmisiä voi tienata entistä enemmän vääryydellä hankittua rahaa. Suomalaiset marjojenpoimijat eivät omista näitä metsiä tai niissä olevia marjoja. Heillä ei ole mitään oikeutta estää ketään keräämästä aivan niin paljon marjoja kuin hän haluaa ja tehdä niillä aivan mitä hän haluaa. Nämä suomalaiset marjojenpoimijat eivät tajua omistusoikeudesta ja Suomen laista nähtävästi yhtään mitään.

Totta on, että näillä ulkomaalaisilla on vain turistiviisumit, eivätkä he ole siis varsinaisesti "tarkoitettu" tulemaan Suomeen rahaa takomaan. Mutta, mutta...Suomen lain mukaan marjojen poiminta ja myynti metsistä ei ole ansiotulotoimintaa, vaan verovapaata tuloa ja tyhmäähän on jättää ne marjat sinne metsään mätänemään. Hyvä vain, jos kuluttajat saavat edullisempia marjoja ja ulkomaalaiset saavat kelpo rahasaaliin perheensä elättämiseen kotimaassaan.

On käsittämätöntä, että esimerkiksi vähemmistövaltuutettu tai muu hyysääjä ei ole puuttunut tähän ulkomaalaisten syrjintään mitenkään. Media eikä mikään muukaan taho nouse puolustamaan näitä ulkomaalaisia suomalaisten järjestelmällistä syrjintää kohtaan. Onko niin, että vähemmistövaltuutettu ei puutu, kun kyse on kansantaloudellemme hyödyllisistä, rehellisistä ja ahkerista ulkomaalaisista, jotka joutuvat syrjinnän kohteeksi? Ilmeisesti vähemmistövaltuutettu puuttuu vain, jos kyse on kansantaloudellemme haitallisista loisista, rikollisista ja pummeista, jotka joutuvat "syrjinnän" kohteeksi. Näin asia pitää ymmärtää.

14 kommenttia:

Mika kirjoitti...

hyvä kirjoitus!

Anonyymi kirjoitti...

Ulkomaalaiset marjanpoimijat eivät noudata aina Suomen lakia, koska tulevat aivan asuntojen pihan vierestä poimimaan. Suomalaisessa oikeuskäytännössä tunnetaan ns. kotirauha. Muutenkin hyviin tapoihin kuuluu, ettei aivan toisen pihapiirissä liikuta

Onko sinulla muuten jotain aivan erityisiä antipatioita marjanpoimijoita kohtaan? Suomessa on niin miljoona merkittävämpääkin asiaa, jossa protektionismi kukoistaa.

Tämä marjanpoimijoiden ajama protektionismi ei edes ole kovin paha asia, koska sillä pyritään palauttamaan asioiden "luonnollinen tila". Ei ole meinaan ihan normaalia, että Vietnamista asti kannattaa tulla tänne marjoja poimimaan. Jos Vietnamissa ei harjoitettaisi protektionismia, niin tänne ei tulisi yhtään marjanpoimijaa sieltä.


Minä en toki vastusta ulkomaisia marjanpoimijoita, mutta kansantalouden ja yleisen hyvinvoinnin kannalta voisi silti olla parempi, jos suomalaiset poimisivat ne marjat. Useimpien ihmisten mielestä luonnossa liikkuminen on todella terapeuttista ja rentouttavaa, mikä edistää muun muassa työssä jaksamista.

Marjanpoimijoiden ehdotus kahden kilometrin "suojavyöhykkeestä", ei edes aiheuta sitä, että marjat jäisivät metsään. Ulkomaalaiset poimisivat ne loput marjat mitä suomalaiset eivät jaksa/ehdi/viitsi.

Markus Jansson kirjoitti...

Jos poimijat eivät noudata Suomen lakia, on kyseessä tietysti poliisiasia. Mitään oikeutta häätää poimijoita 2km päähän kylistä ei ole.

Ei ole järkevää ainakaan ekologisesti, että Vietnamista tullaan tänne poimimaan marjoja, mutta tästä on kiittäminen vain Suomen työehtosopimusten yleissitovuutta ja kotimaista korkeata verotusta ja sosiaaliturvajärjestelmää, joka aiheuttaa sen, että suomalaiset mieluummin makaavat perseellään kotona kuin tekevät työtä. Vika on Suomen ja suomalaisten.

Hyvä sentään, että vietnamilaiset hyötyvät, vaikka suomalaiset ovat laiskoja ja tyhmiä, eivätkä poimi enemmän marjoja. Mitään syytä syrjiä ulkomaalaisia poimijoita ja kieltää heitä tulemasta kylien lähelle ei ole - eikä voi olla, kyse on puhtaasta syrjinnästä ja laiskojen ja ahneiden suomalaisten kilpailun pelosta.

Anonyymi kirjoitti...

"Ei ole järkevää ainakaan ekologisesti, että Vietnamista tullaan tänne poimimaan marjoja, mutta tästä on kiittäminen vain Suomen työehtosopimusten yleissitovuutta ja kotimaista korkeata verotusta ja sosiaaliturvajärjestelmää"

Nuokin varmasti vaikuttvat asiaan, mutta merkittävin syy on kyllä Vietnamin protektionismi, eli pienet palkat. Jos heidän tulotasonsa olisi edes 5e/tunti, niin eivät tulisi tänne ollenkaan.

Anonyymi kirjoitti...

"tästä on kiittäminen vain Suomen työehtosopimusten yleissitovuutta ja kotimaista korkeata verotusta ja sosiaaliturvajärjestelmää, joka aiheuttaa sen, että suomalaiset mieluummin makaavat perseellään kotona kuin tekevät työtä. Vika on Suomen ja suomalaisten."

Korkea verotus ei sinällään vaikuta asiaan mitenkään, kuten ei työehtosopimusten yleissitovuuskaan. Marjoja voi mennä kuka tahansa poimimaan eikä niiden myynnistä joudu maksamaan edes veroja. Vaikka tulot ovatkin verottomia, niin melkein mmistä tahansa "paskaduunista" saa paremman palkan. Jos Suomessa ei olisi työttömiä, niin marjanpoimminnasta saisi paljon paremmat tulot. Marjat myös maksaisivat enemmän (edellyttäen tietenkin, etteivät ulkomaalaiset poimisi niitä).

Tällä hetkellä jotkut työttömät poimivat marjoja muutaman euron "tuntipalkalla". Varmasti olisivat mieluummin ihan palkkatöissä.

Anonyymi kirjoitti...

Haluaisitko itse neekerin takapihallesi poimimaan puolukoita?! Heil Ellilä!

Markus Jansson kirjoitti...

> Vietnamin protektionismi,
> eli pienet palkat.

Mitä ihmettä höpötät? Vietnamin pienet palkat eivät johdu protektionismista, vaan päin vastoin, vapaammasta markkinataloudesta ja siitä, ettei työn arvo ole siellä niin korkea kuin täällä.


> Korkea verotus ei
> sinällään vaikuta asiaan
> mitenkään, kuten ei
> työehtosopimusten
> yleissitovuuskaan.

Tietysti vaikuttaa. Työehtosopimusten yleissitovuus nostaa alojen palkkoja epänormaalin korkeiksi, jolloin marjojen poiminta ei ole taloudellisesti kannattavaa kun paremmin saa rahaa tekemällä jotain muuta samana aikana. Verotus tietysti nostaa kynnystä tehdä töitä ja ottaa vastaan "paskempia" töitä, yhdessä hyvän sosiaaliturvan kanssa. Siksi suomalaiset makaavat perseellään ja nostavat sosiaalietuuksia ja ulkomaiset tekevät "huonot" työt.


> Vaikka tulot ovatkin
> verottomia, niin melkein
> mmistä tahansa
> "paskaduunista" saa
> paremman palkan.

Ei saa. Marjojen poiminta on myöskin raskaampaa ja/tai epämukavampaa kuin moni muu työ, siksikään sitä eivät suomalaiset viitsi tehdä.


> Marjat myös maksaisivat
> enemmän (edellyttäen
> tietenkin, etteivät
> ulkomaalaiset poimisi
> niitä).

Miksi marjojen pitäisi maksaa enemmän?

maahanmuuttaja kirjoitti...

Suomalaistenhan oma vika onkin, kun eivät mene itse poimimaan. Näinhän se menee-ketään ne marjat eivät kiinnosta pätkääkään, kunnes joku saa kuulla, että toiset niillä tienaavat. Heti rupeaa vituttamaan, kun kuullaan, että rahaa menee sivu suun. Ja onhan se totta-jos ulkomaalainen yrittää ansaita rehellisesti rahaa, niin heti kauhea haloo, koska ulkomaalainen muka vie elannon ja häiritsee yms., ja silloin haukkuminen on täysin sallittua. Mutta jos sama ulkomaalainen muuttaa Suomeen nauttimaan sossun rahoista, niin sitä pidetään kaiken kritiikin yläpuolella olevana asiana ja täysin normaalina ja hyväksyttävänä.

Anonyymi kirjoitti...

"> Vietnamin protektionismi,
> eli pienet palkat.

Mitä ihmettä höpötät? Vietnamin pienet palkat eivät johdu protektionismista, vaan päin vastoin, vapaammasta markkinataloudesta ja siitä, ettei työn arvo ole siellä niin korkea kuin täällä."

Se, että Vietnamissa työn arvo on pienempi kuin täällä, johtuu siitä, että maahan ei investoida. Se taas johtuu siitä, että muutama länsimainen suuryritys on maksanut Vietnamin valtiolle siitä, että valtio ei päästä muita suuryrityksiä kilpailemaan. Se on protektionismia.

Millä perusteella väität, että Vietnamissa on vapaampi markkinatalous? Siellähän on paljon työttömiä, joten työvoimamarkkinat ovat rajusti vääristyneet työnantajien eduksi.


"Työehtosopimusten yleissitovuus nostaa alojen palkkoja epänormaalin korkeiksi"

Ei kuitenkaan kovin paljon korkeammaksi kuin mitä markkinapalkka olisi. Suomessa olisi varmasti täystyöllisyys, jos kaikkien tuntipalkkoja laskettaisiin yhdellä eurolla. Tällä hetkellä moni työtön on ihan siinä rajalla, että työllistyykö vai ei.


"> Marjat myös maksaisivat
> enemmän (edellyttäen
> tietenkin, etteivät
> ulkomaalaiset poimisi
> niitä).

Miksi marjojen pitäisi maksaa enemmän?"

En sano, että niiden pitäisi maksaa enemmän. Ne vain maksaisivat, koska Suomessa olisi täystyöllisyys. Silloin ei ole työttömiä, jotka vaivautuisivat poimimaan marjoja. Vapaamasssa markkinataloudessa ei marjojen poiminnan verottomuus ole niin suuri hyöty kiuin mitä se nyt on. Jotta joku yleensä suostuisi vaihtamaan normaalin palkkatyönsä marjanpoimintaan, niin siitä täytyisi maksaa enemmän

Markus Jansson kirjoitti...

> Millä perusteella väität,
> että Vietnamissa on
> vapaampi markkinatalous?
> Siellähän on paljon
> työttömiä, joten
> työvoimamarkkinat ovat
> rajusti vääristyneet
> työnantajien eduksi.

Siellä ei käsittääkseni ole työehtosopimusten yleissitovuutta. Kerro toki lisää, mikähän mahtaa olla Vietnamin työttömyysprosentti?


> Ei kuitenkaan kovin
> paljon korkeammaksi kuin
> mitä markkinapalkka
> olisi.

Riippuu paljon alasta.


> Suomessa olisi varmasti
> täystyöllisyys, jos
> kaikkien tuntipalkkoja
> laskettaisiin yhdellä
> eurolla. Tällä hetkellä
> moni työtön on ihan siinä
> rajalla, että
> työllistyykö vai ei.

Periaatteessa kyllä, mutta ehkä palkkaa pitäisi kuitenkin laskea enemmän. Parin-kolmen euron tuntipalkan alennus yhdessä sosiaaliturvan miltei totaalisen poistamisen kanssa takaisi täystyöllisyyden. Kysehän ei ole pelkästään siitä, onko työtä tarjolla vaan myös siitä, kannattaako mieluummin maata perseellään ja nostaa sosiaalietuuksia.


> Jotta joku yleensä
> suostuisi vaihtamaan
> normaalin palkkatyönsä
> marjanpoimintaan, niin
> siitä täytyisi maksaa
> enemmän

Ehkä. Monet voisivat hankkia kuitenkin lisätuloja esim. lomallaan tai vapaapäivillään marjoja poimimalla ja heillä olisi siihen kannustinkin, jos palkat eivät olisi näin korkeat kuin mitä ne nyt ovat.

Anonyymi kirjoitti...

"Siellä ei käsittääkseni ole työehtosopimusten yleissitovuutta."

Työehtosopimusten yleissitovuuden vaikutus talouden vapauteen on paljon pienempi kuin mitä Vietnamissa riistokapitalismin vaikutus. Todisteeksi Vietnamin sosialismista kelpaa sekin, että maan talous ei ole lähtenyt kasvuun lähimainkaan samalla tavalla kuin Kiinassa. Jos Vietnam olisi vapaa markkinatalous, niin sinne valuisi pääomaa suhteessa paljon enemmän kuin Kiinaan ja talous kasvaisi sen mukaisesit"> Ei kuitenkaan kovin
> paljon korkeammaksi kuin
> mitä markkinapalkka
> olisi.

Riippuu paljon alasta."

Yksittäisillä aloilla ei ole kokonaisuuden kannalta merkitystä mikäli kaikki palkat palautettaisiin markkinoiden määrittelemälle tasolle."> Jotta joku yleensä
> suostuisi vaihtamaan
> normaalin palkkatyönsä
> marjanpoimintaan, niin
> siitä täytyisi maksaa
> enemmänEhkä. Monet voisivat hankkia kuitenkin lisätuloja esim. lomallaan tai vapaapäivillään marjoja poimimalla ja heillä olisi siihen kannustinkin, jos palkat eivät olisi näin korkeat kuin mitä ne nyt ovat."

Toisaalta jos verotus olisi minarkistisen valtion luokkaa, niin lisätulot eivät paljon kiinnostaisi. Voi olla, että ihmiset jopa lyhentäisivät työviikkoaan nykyisestäkin.

Turkulaine kirjoitti...

Miten suhtautuisit sellaiseen, että marjanpoimijoiden lisäksi tuotaisiin sairaanhoitajia keikoille ulkomailta ja laskettaisiin koko alan palkka niin pieneksi, ettei sillä elä koko vuotta Suomessa? En väitä että asiat olisivat täysin rinnasteiset, mutta molemmat täyttävät vapaan kilpailun määritelmän.

Markus Jansson kirjoitti...

> tuotaisiin sairaanhoitajia
> keikoille ulkomailta ja
> laskettaisiin koko alan
> palkka niin pieneksi,
> ettei sillä elä koko
> vuotta Suomessa?

Tietääkseni aika monet suomalaisetkin toimivat tällä tapaa, eli esim. muuttavat vaikkapa eläkepäiviksi Espanjaan, koska Suomessa heidän eläkkeellään ei elä. Mikäs siinä, jos siltä tuntuu. Jos suomalaiset haluavat, että heitä hoitavat ulkomaalaiset keikkatyöläiset, jotka eivät edes kieltä osaa, niin ei minulla eikä kenelläkään muullakaan ole heiltä sitä oikeutta kieltää vain siksi, että haluaisimme itse itsellemme enemmän palkkaa.

Anonyymi kirjoitti...

"mikähän mahtaa olla Vietnamin työttömyysprosentti?"

8% kesäkuussa 2009.