30. heinäkuuta 2009

Asuntojen hinnat nousussa - WTF?

Olen kirjoittanut aikaisemmin varsin runsaasti asumisesta, asumisen säätelystä, asuntojen hintakuplasta ja kaikesta näihin liittyvästä hullutuksesta blogissani. Nyt kuitenkin MTV3 uutisoi, että asuntojen hintojen nousu on alkanut ja se on yllättävää.

Uutista lukiessa alkaa paljastua, mistä on oikeasti kysymys. "Vanhojen kerrostalo- ja rivitaloasuntojen hinnat kääntyivät huhti-kesäkuussa nousuun."

Tämä tarkoittaa, että ihmiset ovat huomanneet olevansa persaukisia, eikä heillä ole varaa ylihintaisiin isoihin ja uusiin asuntoihin tai omakotitaloihin, vaan ostavat nyt edullisempia vanhoja ja pienempiä asuntoja. Eli, he siirtyvät asumaan kerrostaloihin halvemmalla. Tietysti kysynnän ja tarjonnan lakien mukaisesti kyseisten asuntojen hinnat kipuavat, kun niiden kysyntä kasvaa. Asuntoihin käyttävän rahan määrä kuitenkin laskee, koska sikakalliit uudet asunnot ja ylihintaiset omakotitalot jäävät myymättä.

Odottakaapa vielä vuosi. Mikäli taloudessa ei sitä ennen tapahdu mystistä käännettä huomattavasti parempaan, asuntojen hinnat tulevat alas ja paljon. Etenkin juuri isojen ja uusien asuntojen osalta ja etenkin pääkaupunkiseudulla. Vasta vuoden päästä irtisanomiset, maksuvaikeudet, rakennusalan työttömyys ja talouden ahdinko alkaa kunnolla iskemään ja ihmisten on pakko alkaa myymään ostamiaan ylihintaisia asuntoja, tai vähintääkin reaaliteetit iskevät vasten kasvoja ja pähkähulluista asunto-ostoksista luovutaan. Jos korkotasokin vielä nousee, ovat katastrofin hedelmät valmiina poimittaviksi asuntosijoittajien taskuihin. Mustapekka jää siis asunnonomistajan käteen, koska raha ei lamassa katoa, vaan ainoastaan vaihtaa omistajaa.Lisäystä 3.8.2009:
Ylenanto uutisoi, että lainajärjestelyt ovat lähteneet kasvuun ja syksylle ennustetaan kasvun vielä kiihtyvän. Toisin sanoen, pää on tulossa vetävän käteen. Osalle lainojen uudelleenjärjestelyt toki tuovat helpotuksen, mutta osalle sekään ei riitä. Kuten sanoin, kuplan puhkeaminen vie hieman aikaa, kunnes ongelmat ja maksuvaikeudet ovat toden teolla alkaneet kasautua ja johtaa toimenpiteisiin. Lukekaa myös uutisen kommentit, asiallista tekstiä.

3 kommenttia:

 1. Kyse on ilmiöstä nimeltä konsensus ja sen käytännöntason ilmenemisestä kunnallispolitiikan jyrkimmässä lobbauksessa.

  Media kuuntelee ja toistelee ilman kritiikkia kiinteistöjen hintaa ylös lobbaavia firmojen ja tahojen "lausuntoja".

  Miksi?

  Tämä on juuri se oikeistolainen mantra, jota kokoomus on juntannut 20 vuotta. "Raha on saatava kiertämään" ja "kaikki arvonnousu on hyvästä". Tämä on sijoittajan näkökulma, sijoittajille luotua politiikkaa keinotekoisesta arvonnoususta poliitikkojen ensisijaisena huolena, joka on surullisesti ohjannut kunnallispolitiikkaa 20 vuotta. Veronmaksajat maksamaan ja aina vain enemmän.

  Uusliberalistit ovat torpanneet tehokkaasti suurten kuntien/kaupunkien säädellyn asuntorakentamisen nollaan.

  Helsinki piinaa omia asukkaitaan sijoittajakeskeisellä politiikalla - ja kohta Helsinki on Euroopan kallein asuinpaikka, kiitos Kokoomuksen junttapolitiikan.

  Hyvinvointiyhteiskuntaa ruuvataan alas ison rahan keinotteluperiaatteiden hyväksi.

  Wall streetin pörssiperiaate, luo pulaa ja uhkakuvia ("asuntopula tulee") ja hinnat nousevat. Kunnes keinotekoinen rahanpumppausmekanismi romahtaa. Kun ihmiset romahtavat.

  VastaaPoista
 2. > Uusliberalistit ovat
  > torpanneet tehokkaasti
  > suurten
  > kuntien/kaupunkien
  > säädellyn
  > asuntorakentamisen
  > nollaan.

  Minkä vuoksi asuntorakentamista pitäisi säädellä? Juuri se aiheuttaa kuplia ja keinottelua, kun valtio tai kunnat mielivaltaisesti manipuloivat rakennettavien ja vuokrattavien asuntojen määrää, eikä koko systeemi perustu todelliseen kysyntään ja tarjontaan.

  VastaaPoista
 3. Kyllä vielä tulee pää vetävään käteen, ei tarvitse edes korkojen nousta.

  Asuntovelallinen on hyvä velallinen pankille aina: Maksaa pitkään kovaa korkoa ja provikkaa ja jos ei maksa, pankki saa talon pilkkahinnalla. Taas tehdään kuoppaa pienelle ihmiselle jonne vajota, jotta isot saavat vetää tuhkatkin pesästä!

  VastaaPoista