8. kesäkuuta 2007

8. ydinreaktorikin tulossa Suomeen?!?

Tänään YLE:n uutisissa oli juttua, että Mauri Pekkarisen mukaan jopa kolme uutta ydinvoimalaa on tulossa. Kaksi ympäristövaikutusten arviointia on jo tehty ja "useampia on vireillä". Lisäksi Lapin maakuntajohtaja Esko Lotvosen mukaan Lappiinkin tarvitaan ydinvoimala varmistamaan Lapin teollisuuden sähkönsaantia.

Vaikuttaa siis siltä, että nyt Olkiluodossa rakenteilla olevan 5. ydinreaktorin lisäksi Olkiluotoon olisi tulossa 6. ydinreaktori, sekä Loviisaan 7. reaktori ja vielä Lappiin (Oulu-Tornio välille?) 8. reaktori. Veikkaanpa itse, että Lappiin rakennetaan lisäksi vielä 9. reaktori lähitulevaisuudessa, koska hölmöähän on yksittäistä reaktoria rakentaa kun miltei samalla vaivalla voi pykätä 2 tai useampiakin.

Tietysti riippuu reaktorin tehoista se, millainen merkitys sillä on kokonaissähköntuotannon kannalta. On hyvin mahdollista, että rakennetaan "täyskokoisia" 1600-1800MW reaktoreita, tai sitten "normaalikokoisia" 1200-1400MW reaktoreita. Riippuen reaktorityypistä, sähköä olisi tulossa lisää siis 5200-8800MW ydinreaktoreilla 5-8 tai 5-9 laskien. Tämä onkin tarpeen, sillä Suomen sähköntarve kasvaa ja mikäli omavaraisuutta aiotaan ylläpitää, kapasiteettia tarvitaan jopa 5000MW vuoteen 2020 mennessä. Kokonaiskulutuksen huippu on ollut talvipakkasilla nykyäänkin jo 15000MW.

Lisäksi on otettava huomioon, että kulutus kasvaa myös Ruotsissa, jossa, kiitos hörhöjen, ydinvoiman lisärakentaminen on toistaiseksi jäissä, eikä vaihtoehtoista keinoa tuottaa edullisesti ja turvallisesti energiaa ole. Näin ollen Ruotsin on pelattava kaksinaamaista peliä idiootteja miellyttääkseen ja tuotava ydinsähkönsä Suomesta (ja Venäjältäkin). Naurettavaa? Kyllä. Mutta mikäs siinä, antaa ruotsalaisten hörhöillä vapaasti - voimme myydä heille hyvään hintaan sähköä jatkossa ja rahastaa ruotsalaisten idioottien typerillä energiapoliittisilla linjauksilla! Hurraa!

Erilaisia reaktorityyppejä on saatavilla kasapäin, joista voidaan valita kuhunkin tarkoitukseen parhaiten sopiva malli. Luultavasti pyritään joka tapauksessa rakentamaan nimenomaan sähköntuotantoon mahdollisimman tehokkaita laitoksia. Pienempiä laitoksia voitaisiin, jos viherhipit säteilyfobialtaan antaisivat, käyttää tehokkaasti kaukolämmön- ja kylmän, sekä sähkön tuottamiseen kaupunkeihin.

Optimitilanteessa - ja ei, tämä ei ole mielipide vaan fakta - energia tuotettaisiin pääasiassa vesivoimalla sekä ydinvoimalla. Päälle tulisi sitten vielä hakkuiden hakepuiden ja jätteenpoltto. Hiilivoimalat pidettäisiin "reservissä" tasaamaan suurempia pitkäaikaisia seisokkeja (esim. isompi verkkovika tms.). Energiaa ei siis tarvitsisi ehdointahdoin tuottaa hiiltä, kaasua tai puuta polttamalla lainkaan, vaan kaikki tarvittava energia - lämmitystä myöden - tulisi ydinvoimalla ja vesivoimalla. Tämä olisi ympäristön ja ihmisten kannalta edullisin ja turvallisin vaihtoehto. Kun energiaa, sähköä lähinnä, olisi tarjolla tarpeeksi, voitaisiin harkita sähkö- tai polttokennoautojen laajempaa käyttöäkin kaupunki-ilman parantamiseksi, sekä pikkuhiljaa hiipuvien öljyvarojen suojaksi.

Valitettavasti ydinvoima on asia, jota suurinosa ihmisistä ei ymmärrä lainkaan. Ydinvoimavastaisuus on pääosin kuin uskonto: Pyhä, kiistämätön ja tosiasioista piittaamaton. Tämä on sääli, koska lopputuloksesta kärsivät kaikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti