24. joulukuuta 2006

George Orwell - 1984

Satuinpa tässä jälleen kerran katsomaan tuon 1984 -leffan. Kirjahan on tietysti tullut sekin luettua jo pariin kertaan. Pisti silmääni jo aikaisemminkin mainitsemani "poliittinen korrektius" = uuskieli ja törmäsin sattumalta tähän sivustoon, jossa esitellään uuskieltä oikein kunnolla. Vaikka sensuuri on paha asia, on itsesensuuri vielä pahempaa. Itsesensuuriakin paljon pahempaa on koko ajatusrakennelman synnyn estäminen ennalta. Kun kielestä poistetaan tai muokataan olennainen merkitys muuttaen sanoja, tulee tiettyjen asioiden toteaminen mahdottomaksi, koska sopivia sanoja ei ole enää käytettävissä. Tällöin ei ole enää edes mahdollista ajatella, kirjoittaa tai puhua mitään sellaista mikä on uuskielellä estetty "poliittisen korrektiuden" tai "totuuden" nimissä.

Juuri tähän suuntaan olemme koko ajan menossa. Väärät ajatukset ovat paitsi poliittisesti epäkorrekteja (aiheuttavat erilaisia ongelmia sanojalleen), myöskin laittomia (esimerkiksi "kiihottaminen kansanryhmää kohtaan", "uskonrauhan häiritseminen" ja "julkinen kehottaminen rikokseen" rikosnimikkeiden kautta). Mutta samaan aikaan yksilönvapauden viholliset myös salakavalasti muokkaavat ja tuhoavat kieltä siten, että "väärin" ajatteleminen on käymässä mahdottomaksi.

Jonkun mielestä neekerinpusujen nimen vaihtaminen on vain merkityksetöntä huomaavaisuutta neekereitä kohtaan. Neekeri -sanan korvaaminen muutenkin vaikkapa sanalla tummaihoinen on sekin "ihan ookoo juttu". Vammaisen kutsuminen rajoitteiseksi henkilöksi ja erilaisuuden kutsumista "toiseudeksi" ja niin edelleen. Minusta ei. Nämä sanat hukkaavat näet informaatiosisältöä ja historiallisen kontekstinsa ja juurensa. On muitakin tummaihoisia kuin neekerit, on muullakin tavalla rajoitteisia henkilöitä kuin vammaisia, on erilaisuutta ja on "muunlaisuutta" (= toiseutta). Niputtamalla nämä kaikki yhteen estetään muodostamasta todellista ja tarkkaa kuvaa asiasta.

Itävallassa muuan herra Irwin sai kolmen vuoden vankilatuomion, koska sanoi epäilevänsä että Hitler ei tappanutkaan 6 miljoonaa juutalaista kaasukammioissa. Äijä istui tuomiostaan reilun vuoden ja pääsi nyt ehdonalaiseen. Nyt...aivan, tätä tapahtuu tänä päivänä Euroopassakin. Sanot väärän asian ääneen - päädyt linnaan vuosiksi. Sananvapaus on kuin Neuvostoliitossa - mitä vain saa sanoa, jos se on linjassa valtaapitävien poliittisen linjan kanssa. Jos ei ole - naps.

Internettiäkin on alettu jo sensuroimaan salaisten listojen avulla Suomessa(kin), tietysti ilman mitään oikeata hyötyä (väitettyyn tarkoitukseen).

Joku alkaa jo ruikuttamaan, että enkös minä nyt sotke keskenään eri juttuja: Poliittista korrektiutta, rikoslakia ja netin sensurointia? Kyllä. Kyse on pohjimmiltaan näet samasta asiasta, eli sananvapauden rajoittamisesta valtion pakkotoimin. Lyhyen aikavälin tavoite on rajoittaa vapaata tiedonvälitystä ja ajastustenvaihtoa epämiellyttävistä asioista julkisuudessa keppihevosia (lapsiporno, tekijänoikeudet, rasismi) käyttäen. Pidemmän aikavälin tavoite on totuttaa kansalaiset siihen, että kaikkia mielipiteitä ei saa sanoa ääneen, eikä kaikkia tietoja hakea ja löytää (samaan aikaan kailotetaan tietysti että on sananvapaus, tätä kutsutaan siis doublethinkingiksi).

PGP:n kehittäjä Phil Zimmermann sanoi minusta hyvin:"200 vuotta sitten ketkä tahansa ihmiset pystyivät menemään ladon taakse ja puhumaan siellä keskenään mitä he ikinä halusivat, eikä kukaan voinut heitä salakuunnella eikä estää. Yhteiskuntamme kesti sen. Miksei se kestäisi sitä tänä päivänä?"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti