15. kesäkuuta 2007

IPTV voittaa antenni/kaapeli/satelliittiTV:n 20-0.

Valtavia summia veroeuroja on tuhlattu analogisen televisioverkon korvaamiseksi digi-tv:llä. Lisäksi ihmiset ovat itse joutuneet ostamaan halvimmillaan kymmeniä - kalliimmillaan satoja euroja maksavia digibokseja... Nimenomaan digibokseja, koska jokaista televisiota kohden tarvitaan oma boksi. Rahaa palaa kasapäin. Miksi?

Digitelevisio on sinällään ihan hyvä idea, koska sama määrä kanavia samalla kuvanlaadulla (sisällön laatu onkin tietysti aina ihan toinen juttu) voidaan välittää käyttäen pienempää taajuusaluetta, jolloin taajuuskaistaa jää muuhun radioliikennekäyttöön enemmän antenniverkkoa käytettäessä. Lisäksi digitelevisio tarjoaa helpommat mahdollisuudet selvästi parempaan kuvanlaatuun (full-HDTV:ssä 1920x1080 resoluutio verrattuna analogisen PAL television 720x576 resoluutioon), sekä helpompaan lisäpalveluiden (maksukanavat jne.) tuottamiseen ja käyttöönottoon.

Mutta haittapuoliakin on. Esimerkiksi tietoturvaongelmat digibokseissa, investointikustannukset ja yhteensopivuusongelmat. Suomen tapauksessa ongelmana on lisäksi se, että resoluutio ei ole parempi kuin analogisessa versiossa, eikä heikon pakkauksen (MPEG2 paremman MPEG4 sijaan) vuoksi taajuuskaistaakaan suuremmalti säästy analogiseen verrattuna. Myös ongelmia aiheutuu siitä, että jos ja kun jotakin muutetaan (resoluutio tai pakkaus esimerkiksi), pitää kuluttajien(kin!) ostaa taas uudet laitteet! Lisäksi kopiointisuojausmenetelmät voivat tehdä digiteeveen käytöstä melkoisen epäkäytännöllistä.

Olisi kuitenkin olemassa yksi hyvin tehokas ja kokonaistaloudellinen vaihtoehto nykyiselle digiteevee sekoilulle: IPTV. IPTV on yksinkertaisesti sanottuna järjestelmä, jossa nopeaa laajakaistayhteyttä käyttäen kuluttajille annetaan televisio- ja radiokanavia TCP/IP:tä käyttäen helposti esimerkiksi jonkinlaisen televisioon kytkettävän boksin avulla. Eli suoraan sanottuna, televisiokanavat tungetaan tai haetaan bittivirtana vastaanottajalle nettiyhteyttä käyttäen. Bonuksena on, että samalla käyttäjä saa myöskin nopean laajakaistayhteyden itselleen, sekä myös laajakaistaa käyttävän (käytännössä) ilmaisen puhelimen!

IPTV:n kaltainen vaihtoehto, jota itse kannatan, on, että yksinkertaisesti huippunopeaa laajakaista-internet, jota käyttäen asiakkaat hakevat netistä ne kanavat joita haluavat katsoa. Tavallaan samaan tapaan toimii esimerkiksi JLC's InternetTV, joka on ohjelma, jolla kuka tahansa nettiliittymän omaava voi katsoa satoja televisiokanavia täysin maksutta. Mikä tämän systeemin etuna sitten on antenni/kaapeli/satelliitti(digi)televisioon verrattuna?
  1. Et ole sidottu mihinkään tiettyyn standardiin tai laitteistoon tai palveluun joka juuri nyt on käytössä: Ainoa mitä tarvitset esimerkiksi uusien ominaisuuksien tai uusien palveluiden hyödyntämiseksi on uuden ohjelman asentamisen tietokoneellesi netistä tai palveluntarjoajaltasi!
  2. Voit katsoa helposti ja nopeasti mitä kanavia tai elokuvia huvittaa. Tuhansia ilmaisia tai tuhansia maksullisia kanavia. Et ole sidottuna kanaviin joita YLE tai Ficora meille suo tai elokuviin joita leffavuokraamoiden hyllyillä on.
  3. Voit perustaa oman televisiokanavan ja lähettää ohjelmaa muille ihmisille. Sananvapaus lisääntyy huimasti.
  4. Voit käyttää (yleensä täysin) ilmaisia internet-puheluita ja soitella vaikka toiselle puolen maailmaa ilmaiseksi tai pitää videoneuvotteluita vaikka kymmenen ihmisen kanssa samanaikaisesti - ilman maksua.
  5. Voit käyttää samalla huippunopeaa nettiä muutenkin mihin ikinä haluat ja tarvitset.
  6. Kaikesta em. johtuen järjestelmä on myös kokonaistaloudellisesti hyvin edullinen.
Joku tietysti alkaa nyt valittamaan, että eihän Pertti Peruspeelokäyttäjä voi osata asentaa ohjelmia ja hakea netistä kanavia joita hän haluaa katsoa jne. Heitä varten olisikin varmasti esimerkiksi Saunalahden tarjoama Saunavisio bokseja tai helposti asennettavia ohjelmistoja ja muuta vastaavaa. Nykyinen järjestelmä on jäykkä, kallis, rajoitettu ja sitoo kuluttajat käytännössä Yleisradion ja Ficoran suomaan tarjontaan.

Asiaa sivuten kirjoitin blogissani aikaisemminkin jo hieman digi-tv:stä. Mikäli käytetyt termit eivät tunnu tutuilta, kannattaa tutustua tähän sivuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti