28. toukokuuta 2017

Terveyskirjasto päivitti kroonisesta väsymysoireyhtymästä kertovaa artikkeliaan!


Kirjoitin reilu vuosi sitten blogissani Terveyskirjaston luokattoman huonosta kirjoituksesta krooniseen väsymysoireyhtymään (CFS/ME/SEID) liittyen. Nyttemmin ko. artikkeli on muotettu muotoon "pitkäaikainen väsymystila", heh. Nyt toukokuussa Terveyskirjasto on julkaissut uuden, huomattavasti paremman ja asiallisemman artikkelin krooniseen väsymysoireyhtymään liittyen. Tuota kelpaa jo suositella luettavaksi lääkäreillekin, jotka joutuvat tämän sairauden kanssa tekemisiin.

Uusi artikkeli on pääasiassa siis hyvä ja faktoja sisältävä, ainoa miinuspuoli siinä on, että siinä yhä valheellisesti esitetään, että liikunta auttaa (edes osaa) potilaista. Tutkimus, johon liikunnan "apu" perustuu, on vääristelty paskatutkimus, jossa mm. fyysisesti 65v tasolla olevat 30-vuotiaat potilaat katsottiin "parantuneiksi" ja "terveiksi", sekä tutkimuksen kriteeristöjä "parantuneesta" muutettiin kesken tutkimuksen (jotta edes joku saataisiin "parantuneeksi") yms. uskomatonta paskaa. Kannattaa lukea Maijan hyvä kooste aiheesta Suomen Kuvalehden artikkelista.

Hienoa nähdä, että vähitellen alkaa suomalaistenkin lääkäreiden nuppiin mahtua asiatieto tästä sairaudesta. Ehkä joskus voimme alkaa vielä saada toimivaa hoitoa ja asianmukaista kohteluakin osaksemme, kun tieto tästä sairaudesta tarpeeksi vielä valtaa alaa.

Sairastuneille tai sairastumista epäileville:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti