22. marraskuuta 2010

Hitaan tietokoneen optimointi nopeammaksi (ja turvallisemmaksi)

Yleensä kun törmään jossain tietokoneeseen ja pääsen sitä vähän sorkkimaan, huomaan, että se on helvetin hidas ja tukkoinen. Kaikenlaista turhaa paskaa täynnä, käynnistys kestää ikuisuuden ja turvallisuus on mitä on, eli luultavasti taustalla häärää jokin oletusasetuksin oleva virustentorjunta ja se siitä sitten. Kun ihmiset sitten lopulta kyllästyvät tähän koneensa hitauteen, he päättävät yleensä vain ostaa uuden koneen tai kutsua meikäläisen apuun.

Joten eiköhän jaeta vähän salaisuuksia Windowsin (versiosta riippumatta) virittämiseksi tehokkaammaksi ja turvallisemmaksi. Niin ja täysin ilmaiseksi - kaikki tässä kertomani jipot ja ohjelmat ovat ilmaisia!

Ihan ensiksi, ennen kuin alat tekemään mitään muuta, sinun kannattaa tietenkin tehdä varmuuskopiot omista tärkeistä tiedostoistasi, kuten dokumenteista ja kuvistasi, sekä kirjainmerkeistä. Polta ne vaikka rompulle tai säilö usb-tikulle, ihan vaan varmuuden vuoksi. Varmuuskopioita kun ei voi koskaan olla likaa. Liian usein käy niin, että tietokone tai kiintolevy jostain syystä menee rikki ja kaikki tärkeät tiedostot katoavat bittien taivaaseen. Tee varmuuskopioita säännöllisesti. Nytkin. Säilö ne turvallisessa paikassa, mieluiten pankin tallelokerossa tai vähintäänkin toisessa huoneessa missä tietokone on.

Perusjutut kannattaa tietysti laittaa kuntoon, vaikkapa tämän "Windows XP:n asennus uusiksi - ja hyvä niin" mukaan...sillä poikkeuksella tosin, että en enää suosittele Avast! virustentorjuntaa vaan Microsoft Security Essentialsia, koska se on paljon kevyempi ja silti erittäin tehokas. Poista vanha virustentorjuntaohjelmasi, ennen kuin asennat tuon koneellesi. Kun tämä aivan perustyö on tehty, voidaan lähteä sitten siis parantelemaan systeemiä.

Kun varmuuskopiot on tehty ja perusjutut laitettu kuntoon, kannattaa tehdä itsellesi Avira Antivir Rescue System -romppu, jolta sitten käynnistät tietokoneen (romppu asemaan ja annat sen käynnistyä sieltä kun käynnistät tietokoneen uudelleen - jos romppu ei käynnisty, mene BIOSiin ja laita boottausasetukset siten, että dvd/cd-rom asema käynnistyy ennen kiintolevyä), jotta se lähtee pyörimään. Tällä rompulla voit skannata koko tietokoneesi kaikki kiintolevyt ja tiedostot haittaohjelmien varalta ja juuri ladattu asennus sisältää aina uusimmat virustenetsintälangatkin. Koska systeemi käynnistyy rompulta eikä kiintolevyltä/Windowsista, siihen eivät voi esim. rootkit-ohjelmat vaikuttaa ja sabotoida sen toimintaa. Poista ehdottomasti kaikki haittaohjelmat, mitä tuo löytää tietokoneeltasi. Ne ovat aivan liian usein tietokoneen hitauden syynä. Avira on englannin/saksankielinen, mutta varsin helppokäyttöinen, jos edes perusenglanti on hanskassa.

Kun varmuuskopiot on hoidettu ja viruksen skannattu ja poistettu, on syytä lähteä liikkelle Windowsin suhteen menemällä sinne itseensä sisään, eli käynnistämällä mokoma.

Sitten onkin aika ladata ja ajaa hijackthis.exe ja käyttää sitä poistamaan kaikki tarpeettomat käynnistyvät ohjelmat pois käynnistymästä. Mitkä sitten ovat sellaisia? Yleisesti ottaen sanoisin, että kaikki muut voi ottaa pois "O4" riviltä, paitsi virustentorjunnan ja mokkulanettiyhteyden luomiseen, sekä tulostimeen liittyvät ohjelmat. Mitä ne sitten ovat, selviää ehkä parhaiten katsomalla ko. kansioita ja nimiä. Rivien "O17" ja "O23" kohdalta ei kannata luultavasti poistaa mitään, jos ei ole varma, mitä tekee. Muut rivit sisältävät toisarvoisia juttuja, joiden poistamisesta voi luultavasti olla enemmän hyötyä kuin haittaa. Mikäli et onnistu poistamaan kaikkea mitä haluat, kannattaa tietokone käynnistää uudelleen ja heti painella F8-nappia, jotta voit valita tietokoneen käynnistymään vikasietotilassa...siinä Hijackthis.exe:llä voi helpommin poistaa kaiken ylimääräisen kökön pois käynnistymästä. Jos jokin ei toimi tämän jälkeen, voit kumota muutoksia tuolla samalla ohjelmalla palauttamalla sen luomia varmuuskopioita.

Hijackthis ohjelman jälkeen lienee syytä alkaa siivota turhia tiedostoja pois kiintolevyltä. Yksi hyvä väline tähän on Dustbuster, joka siivoaa turhia tiedostoja pois kiintolevyltä ja sen käyttö on helppoa - senkun ajat sen! Toinen hyvä väline, jota kannattaa käyttää, on CleanAfterMe, josta voi valita kaikki ja ajaa puhdistuksen. Kolmas ohjelma tiedostojen puhdistukseen on BleachBit, josta siitäkin kannattaa valita kaikki puhdistusvaihtoehdot (paitsi "Vapaa levytila" ja "Firefox sijainnit") ja ajaa. Näin on melkoisella varmuudella tietokoneen kiintolevy putsattu kaikesta turhasta kököstä.

Tiedostojen puhdistamisen jälkeen on syytä käynnistää kone uudelleen ja aloittaa sen jälkeen rekisterin puhdistus. JV16 Powertools lienee tähän tarkoitukseen kaikkein paras. Käynnistä se ja mene "Registry tool" - "Tools" - "Registry Cleaner" ja katso, että "Show ignored entries" on kruksattuna. Sitten klikkaa "Continue" ja anna sen hakea roskat rekisteristäsi. Valitse lopulta kaikki löydetyt merkinnät ja sitten "Remove". Ohjelma varoittelee, mutta poista siitä huolimatta kaikki kökkö. Tämän jälkeen käynnistä tietokone uudelleen ja asenna ja aja nyt WinAso Registry Defrag ja valitse "Full defragmentation" ja anna sen ajaa itsensä läpi, jonka jälkeen sinun pitää käynnistää kone uudelleen. (Joskus WinAso Registry Defrag jumittuu 99% kohdalle, jos näin käy, käynnistä tietokone uudelleen sammuttamalla siitä virrat ja unohda tämän ohjelman käyttö jatkossa.)

Kun rekisterikin on putsattu ja eheytetty (niin, defragmentoitu), onkin aika eheyttää koko kiintolevy. Parhaiten se kokemukseni mukaan onnistuu käyttämällä MyDefrag ohjelmaa. Käynnistä se ja kruksita järjestelmäkiintolevysi (käytännössä aina C-levy) ja valitse "System Disk Monthly" ja anna palaa. Tässä kestää melkoinen tovi, mutta on todellakin vaivan arvoinen! Voit myös defragmentoida muita levyjä myöhemmin kruksaamalla (vain) ne ja valitsemalla esim. "Data Disk Montly", siitäkin on apua koneen toiminnan nopeuttamisessa.

Kiintolevyn eheyttämisen jälkeen seuraa vielä muutama pieni, mutta pirun tehokas vinkki (ohjeet pätevät kaikkiin Windowsseihin, mutta asetukset löytyvät eri paikoista eri Windowsseilla, tässä olen kuvannut ko. asetukset Windows XP:llä):
1. Vaihda tietokoneen virranhallinta-asetuksiksi (virrankäyttömalli):"Aina päällä". Tällöin tietokone ei säästele tehoja, vaan paahtaa täysin voimin.
2. Virranhallinta-asetuksista saa myöskin "Lepotila" välilehdeltä otettua lepotilatoiminnon pois päältä. Usko pois, se kannattaa, koska mokoma syö resursseja ja raksuttaa kiintolevyä melkoisestikin.
3. "Järjestelmä" asetuksista (paina Windows-nappia ja Pause/Break nappia samaan aikaan niin pääset tänne kätevimmin) kannattaa mennä "Lisäasetukset" välilehdelle ja edelleen "Suorituskyky" ja "Asetukset". "Visuaaliset tehosteet" välilehden säädöistä ei oikeasti ole apua, jos näytönohjaimesi on edes kohtuullisen tehokas, mutta sen sijaan "Lisäasetukset" lehdeltä pääset "Näennäismuisti" kohtaan. Mikäli sinulla on käytössäsi edes 1 Gigatavu muistia Windows XP:ssä tai muutama gigatavu Vistassa tai Windows 7:ssä, voit kytkeä koko näennäismuistin pois päältä ja nopeuttaa tietokoneesi toimintaa huimasti.
4. Kun joskus asennat jotain tietokoneelle, katsoppa, pyrkiikö mokoma ohjelma käynnistymään automaattisesti käynnistyksen yhteydessä. Jos se pyrkii, ota se pois käynnistymästä joko tuon Hijackthis.exe ohjelman avulla tai ko. ohjelman asetuksista itsestään. Ylipäätäänkin ole hyvin nirso sen suhteen, mitä asennat tietokoneellesi - mieti, tarvitsetko oikeasti ko. ohjelmaa vaiko et. Näin vältyt paljolta harmilta.

Eikun virittelemään ja ottamaan lisää tehoja irti Windowssista näillä vinkeillä! Kertokaapa, paljonko vaikkapa tietokoneen käynnistys nopeutui kun teitte kaikki nämä? Veikkaan, että se nopeutui yli 50%... Samoin kuin ohjelmien käynnistäminen jne. nopeutui.

17 kommenttia:

 1. Otsikon pitäisi olla :"Hitaan Windows -käyttöjärjestelmän optimointi nopeammaksi (ja turvallisemmaksi)"

  nimim. MacOsX

  VastaaPoista
 2. Helpommalla ja vähemmällä stressillä pääsee kun ostaa macin, se vaan toimii. Windows tukkeutuu ja sössii rekisterinsä pian taas kuitenkin.

  VastaaPoista
 3. MacHipeille tiedoksi, että pc-koneita saa ilmaiseksi jatkuvalla syötöllä, joten miksei käyttää Winskaa tai Linuxia kun se ei mitään maksa.
  Markukselle kiitokset taas hyvistä vinkeistä ja linkeistä.
  Ilkka Ahmavaara

  VastaaPoista
 4. Linux on kyllä kieltämättä varsin hyvä ja edullinen (ilmainen) vaihtoehto Macille.

  Windowsin käyttäjille Markuksen ohjeet ovat varsin toimivat ja suorastaan välttämättömät.

  VastaaPoista
 5. Itse käytän Macciä ja olisin valmis maksamaan siitä vaikka 5000 euroa, jos vaihtoehtona olisi hankkia ilmainen Windows- tai Linux-kone.

  Ainakaan Windowsiin en enää ikinä vaihda takaisin.

  VastaaPoista
 6. Mulla on käytössä vanhassa IBM T20 -läppärissäni Ubuntu ja olen siihen enemmän kuin tyytyväinen.

  Kun Mac tulee päivitysikäiseksi, harkitsen vakavasti tilalle Ubuntua.

  VastaaPoista
 7. Höh... Mulla on windows XP toiminut yhellä latauksella jo 5 vuotta.
  En oo kertaakaan joutunut asentaan uudestaan. Toki välillä teen "huoltotoimenpiteitä", kuten eheytän levyjä ja tarkistan virheitä.

  Jos on hyvät bavk-upit - siis kloonausohjelmat - tehtynä, kuten vaiks Acronis, niin ei tarvi huolehtia datan menetyksestä eikä tarvi nostaa päiväkausia Windowsia ylös.
  Huh... Viimeks siirsin tärkeet tiedostot toiseen levyasemaan 2v. sitten. Ois jo aika backupata (siis varmuuskopioida uudestaan).

  Mä neuvoisin, että kannattaa laittaa kaikki arvokas muualle kuin C-osioon ja kopioida ne suoraan vaikka tikuille tai mieluummin ulkoiselle HD-asemalle ja tehdä sit c-osiosta image jollain kloonausohjelmalla.
  Palautus mahdollisen crashin jälkeen on suht. helppoa ja ei ainakaan tiedot katoa.

  VastaaPoista
 8. Markuksen ohjeet ovat hyvät, mut ite en lataa epäilyttäviä ohjelmia mistään lähteistä.
  Hijackthis on hyvä ohjelma, mut en lataa sitä kuin valmistajan sivuilta.
  XP osaa ite tehdä eheytykset sun muut perusoperaatiot, mut ei osaa tappaa turhia ohjelmia.
  Tuosta RegCleaner.. Toimii XP:ssäkin. Olen käyttänyt sitä jo vuosia.
  http://www.pelikulma.net/ohjelmat/apu-ja-hyotyohjelmat/regcleaner/

  Valitkaa valikosta Tools-registry cleanup-Do them all ja homma hoituu. Se poistaa vain turvallisesti poistettavat merkinnät.
  Älkää sorkkiko muita poistoja, jos ette tiedä, mitä teette, mut tuo on turvallinen.

  VastaaPoista
 9. RegCleanerillä voi myös poistaa turhia käynnistysohjelmia, mutta en suosittele käyttöä ellet tiedä, mitä poistat.
  Se on valikossa Startup list. Siel on äänikorttien ja verkkokorttien ja näytön ohjaimia (etc) ja sit koneesta riippuen erilaisten päivitysohjelmien ja pysyvien ohjelmien käynnistysohjeet (kuten vaiks Javan)

  VastaaPoista
 10. Niin jos sielt löytyy käynnistysohjelmia, jotka tiedät, että ovat turhia esim. F-securen päivitysohjelma, mutta sulla ei enää ole F-Securee käytössä, niin merkkaa se ja poista.
  Sama kaikkien muittenkin ohjelmien kohalla.

  Parasta virustorjuntaohjelmaa ei ole olemassakaan, mutta kotikäyttäjälle ehkä paras on avast.
  Se on tsekkiläinen.
  Ehkä olen hieman vanhoillinen, mut uusi sukupolvi ei nää Tsekkiä enää itäblokin maana.
  Avastia minä käytän.

  VastaaPoista
 11. Ja eikä sanaakaan CClenaer ohjelmasta!

  VastaaPoista
 12. jv16 powertools ei suostu poistamaan mitään. laitan remove niin ei tee mitään???

  VastaaPoista
 13. hyvin kone toimii tän jälkee ei ollu mitä valittamista suositellu myös kavereille ja aika paljo kehuja kuullu siitä =)

  VastaaPoista
 14. Kiitos hyvistä neuvoista ja vinkeistä. Olen itse pitkäaikainen mac käyttäjä ja tyytyväinen kyllä siihen että kone on toiminut vuosia.

  VastaaPoista
 15. Kannattaa ladata myös ccleaner niin kone toimii nopeamin.

  VastaaPoista
 16. Kannattaa ladata myös ccleaner niin kone toimii nopeamin.

  VastaaPoista