10. syyskuuta 2011

Android-puhelimen käyttöönotto, tietoturva ja muu suojaaminen

Hellyin vihdoin ja viimein antamaan periksi ja luopumaan rakkaasta Samsungin E1080-puhelimestani, kun minulle luvattiin lahjaksi uutta puhelinta. E1080 on mitä erinomaisin puhelin. Nimenomaan puhelin. Siinä ei ole mitään ylimääräistä, pelkästään puhelin- tekstiviesti ja herätyskello-ominaisuudet, joten suosittelen kyllä lämpimästi, jos edullista ja hyvää puhelinta kaipaatte ja haluatte käytellä nettiä ihan oikeasta tietokoneesta käsin (kuten minulla on tapana).

Uudeksi puhelimeksi valikoitui ominaisuuksien ja hinta-laatusuhteen arvioinnin jälkeen Android-käyttöjärjestelmällä varustettu edullinen älypuhelin. Androidissa on käsittääkseni parhaat mahdollisuudet omaehtoiseen säätämiseen, sekä avoimena ohjelmistona sille löytyy myöskin tietoturvaa ja lisäohjelmistoja kiitettävästi. GPS ja Google Maps on tietysti erinomainen yhdistelmä. Sen sijaan Google-kytköstä pidetään tietoturvan ja etenkin tietosuojan suhteen arveluttavana. Ainakin itse omaan jo Google-tilin ja yhteystiedot jne. joten onko sillä väliä, jos ko. tiedot ovat puhelimessani netin lisäksi? Tai onko Googlen puhelimien sijaintitietojen keräilyllä suurempaa merkitystä, kun asetuksia voi kuitenkin säätää puhelimessa niin, ettei Google sen käytöstä kummempia koostu? (Windows Phone ja iPhone lähettävät myös dataa em. tavalla, mutta sitä ei tietääkseni pysty ottamaan pois käytöstä.) Niinpä, ajattelin ja valitsin Androidin.

Sitten itse asiaan.

Kun puhelinta käynnistää ensimmäisen kerran (tai totaalisen resetoinnin jälkeen), se kysyy, sallitko tietojesi anonyymin käytön Googlelle, tähän pitää tietysti vastata, että et salli. Näin on jo oikeastaan se olennaisin juttu tehty. Kuten kerron tuossa myöhemmin, tätä asetusta voi helposti myöhemminkin muuttaa asetuksista, joten pelko pois, jos jo olet Androidisi ottanut käyttöön ja moiseen luvan antanut.

Klikkaamalla keskellä näyttöä alhaalla olevaa, keskimmäistä nappia pääset valikkoon ja sieltä "Asetukset". Näistä järjestelmän asetuksista kannattaa mennä "Langattomat ominaisuudet ja verkot", sekä ottaa WLAN ja Bluetooth pois päältä, ne kuluttavat turhaan akkua normaalikäytössä (ja ovat tietoturvauhka). Alavalikosta "Internet-jako ja langaton verkko" kannattaa varmistaa, että nettiyhteyden jako on poissa päältä. Mikäli joskus haluaa jakaa sen langattomasti vaikkapa kotikoneille, täältä sen voi sitten säätää asianmukaiseksi (eli salatuksi jne.). Alavalikosta "Matkapuhelinverkon asetukset" kannattaa ottaa "dataverkkovierailu" pois päältä. "Data käytössä" ja "Ota jatkuva mobiilidata käyttöön" asetuksien suhteen kannattaa pohtia hyötyä ja akunkulutuksen haittaa ja ehkäpä ottaa ne pois päältä.

Järjestelmän asetuksista mene pikaisesti "Näyttö" kohtaan ja laita "Näytön aikakatkaisu" kohtaan jokin järkevä minuuttimäärä, vaikkapa 10 minuuttia. Näin tehden paitsi säästät akkua, myöskin lisää turvallisuutta, kun puhelin ei jää mielipuolisiksi ajoiksi ruutu auki kaikkien väärinkäytettäväksi, jos jätät sen jonnekin. Puhelimen näytön voi useissa Androidia käyttävissä puhelimissa myöskin lukita ja laittaa virransäästötilaan painamalla nopeasti kerran virtanappia, suosittelenkin tekemään niin vaistonvaraisesti aina kun lopetat puhelimen käytön.

Järjestelmän asetuksista pitää myös käydä läpi "Sijainti ja turvallisuus", sekä ottaa sieltä pois käytöstä "Käytä langattomia verkkoja" ja "Käytä GPS-satelliitteja". Ensiksi mainittu estää paikkatietojen keruuta ja lähettämistä Googlelle, sekä viimeksi mainittu kuluttaa turhaan akkua normaalitilanteissa. "Muuta näytön lukitusta " on syytä käydä lävitse ja huolehtia siitä, että näyttö on lukittu kuviolla (huonoin vaihtoehto), pin-koodilla (parempi) tai salasanalla (paras). Näin puhelimen sisäinen muisti ja puhelimen käyttö pysyy turvassa, vaikka puhelin päätyisi varkaan käsiin. Kuvio on mahdollista tunnistaa näytön pinnasta sormien jättämien jälkien perusteella ja koko suojaus ohittaa toki käynnistämällä puhelin palautustilaan ja asentamalla sinne rosvofirmware, mutta suojaus on muussa tapauksessa melko hyvä. Estääpä ainakin taskustasi varastetulla puhelimella soittelun varkaan laskuun ja myöskin ei-niin-asiantuntevaa-tahoa pääsemästä käsiksi puhelimesi tietoihin. "Aseta SIM/USIM-kortin lukitus" on ehdottomasti syytä käydä lävitse ja varmistaa, että puhelin tosiaankin kyselee pin-koodia, kun sim-korttia tarvitaan käyttöön (lähinnä puhelimen käynnistyksen yhteydessä)!

Järjestelmän asetuksista on myös syytä mennä "Sovellukset" ja sieltä katsoa, että "Tuntemattomat lähteet" ei ole kruksattuna, jottei ihan mitä tahansa moskaa tule asennetuksi puhelimeen. Alavalikosta "Kehitys" on syytä katsoa, että "USB-virheenkorjaus" ei ole kruksattuna, koska tämä mahdollistaa laitteen suoran hallinnan usb-johdon kautta ilman sen enempiä kyselyitä ja lupiakaan! Jotkin sovellukset vaativat, että tämä asetus on valittuna, esimerkiksi kun "roottaat" puhelimesi, mutta muussa tapauksessa ja muina aikoina se on syytä pitää visusti poissa päältä.

Järjestelmän asetuksissa ollaan edelleen ja mennään "Tili- ja synkronointiasetukset" kohtaan. "Taustadata" ja "Automaattinen synkronointi" asetusten suhteen kannattaa pohtia hyötyä ja akunkulutuksen haittaa ja ehkäpä ottaa ne pois päältä. Sitten tulee se vaikea valinta, ottaakko vaiko ei käyttöön Google-tili puhelimeesi? Suosittelen sen ottamista käyttöön, mikäli sinulla on Google-tili olemassa. Se helpottaa monia asioita, mm. asiointia Android Marketissa ja sähköpostien lukua jne. Google-tilin ja Picasan jne. avulla voit helposti lähettää valokuvia puhelimestasi paitsi kavereillesi, niin myöskin ihan omaan Picasan kansioosi, jonne muut eivät pääse käsiksi. Myös Googlen dokumenttien ja yhteystietojen synkronointi onnistuu näppärästi. Miinuspuolena mainittakoot, että tällöin joudut kirjoittamaan ja tallentamaan salasanasi puhelimeesi, joka voi olla tietoturvariski varkaus- ja hukkaamistilanteissa, vaikka olisitkin suojannut puhelimesi aikaisemmin kertomallani tavalla (kuvio, pin-koodi tai salasana).

Järjestelmän asetuksissa vieläkin: Mene "Tietosuoja" kohtaan. Kannattaa ottaa kruksi pois "Varmuuskopioi omat tiedot" kohdasta. Tällöin ihan kaikenlaista tietoa ei sentään mene Googlen palvelimelle ja toisaalta jonkun väärinkäytettäväksi, jos puhelin onnistutaan varastamaan ja murtamaan (ja palauttamaan sitä kautta noita tietoja). Varmuuskopiointi on hyvä ja tarpeellinen juttu, mutta kerron myöhemmin tässä kirjoituksessani, miten sen voi hoitaa paljon tietoturvallisemmin ja luotettavammin.

Nyt on sitten suurinosa puhelimen asetuksista laitettu tietoturvan ja yksityisyyden suojan suhteen kuntoon.

Sitten ei muuta kuin kipinkapin takaisin alkuruutuun ja laitetaan sinne yksi todella hyödyllinen Widget. Klikkaa "Menu" ja "Lisää" ja "Widgetit" sekä valitse "Virranhallinta". Voila! Nyt aloitusruudullasi on suoraan näppiesi ulottuvissa erittäin tehokas ja näppärä työkalu: Voit suoraan siitä käsin laittaa päälle ja ottaa pois päältä niin wlan, bluetoothin, gps:n, datayhteydet ja tilien synkronoinnin, sekä säätää näytön valoisuutta mielesi mukaan. Näytön valoisuus kannattanee pitää automaattisena (joskin joillain näytöillä valoisessa ulkoilmassa se pitää naputella kirkkaaksi, jotta näkee jotain), mutta muut kaikki pois päältä - paitsi juuri silloin kun tarvitset niitä! Esimerkiksi Google Maps tarvitsee sekä gps:ää, että myöskin datayhteyksiä, joten jos aiot ryhtyä vaikkapa navigoimaan, napauta nuo molemmat päälle ja sitten vasta käynnistä Google Maps-sovellus jne. Kun lopetat sen käytön, ota nuo taas näpäytyksellä pois päältä. (Nämä asetukset säätävät myös tuossa aikaisemmin kertomiani "Taustadata", "Käytä langattomia verkkoja", "Jatkuva mobiilidata" jne. koskevia, mutta on silti järkevää käydä ensin virittämässä ne asetuksista kohdalleen - nappia painamalla tästä Widgetistä voit vain karkeasti hallita niitä.)

Android mahdollistaa paljonkin erilaisia säätämisiä ja kytkemisiä, joten tutustumalla ajan kanssa järjestelmään, voit tehdä siitä juuri mieleisesi näköisen ja toimivan. En lähde tässä sen tarkemmin näihin asioihin perehtymään, mutta sellaisen vinkin annan, että kannattaa käyttää Googlen yhteystietoja hyväkseen pitämällä ne Gmailissa ajantasalla ja synkronoimalla ne sitten puhelimeen. Yhteystietojen hallinta ja käyttö erilaisiin tarkoituksiin (sähköpostin, tekstiviestin, puhelun, osoitteen, jne.) on todella helppoa Androidissa, mistä ainakin minä annan koko systeemille suuren plussan. Tästä taas ei saa tehoja irti, jos ei ole laittanut Gmailissa kontaktejaan järjestykseen ja kuntoon. On toki makuasia, tykkääkö tästä vaiko ei.

Puhelimen valmistajat ja/tai operaattorit tarjoavat yleensä päivityksiä puhelimiin enemmän tai vähemmän satunnaisesti. Kannattaa tarkkailla valmistajan ja/tai operaattorien sivuja päivityksien varalta. Puhelimen päivitettynä pitäminen on tietoturvan ja käytettävyyden kannalta tärkeätä. Mikäli moisia päivityksiä ei virallisesti ole saatavilla kyseisistä lähteistä, voi aina koettaa onneaan erilaisin "vapaamuotoisin" ja "kehittäjien luomien" päivitysten kanssa. En kuitenkaan suosittele sitä, mikäli et todella hallitse Androidin käyttöä ja ole valmis ottamaan melkoisia riskejä. Mikäli olet siihen silti halukas, osaat varmasti itse etsiä netistä tarpeelliset ohjeet ja ohjelmistot ko. omaehtoista päivittämistä varten, joten en niitä ryhdy tässä nyt tarjoamaan.

Tähän emme suinkaan vielä jätä Androidin käsittelemistä, ehei. Nyt ollaan vasta pääsemässä vauhtiin.

Puhelimen roottaus on kaksiteräinen miekka. Roottaamalla puhelimen saa mahdollisuuden asentaa siihen tehokkaan palomuurin ja muita työkaluja, sekä tarvittaessa vaikkapa päivittää sen toisella firmwarella. Toisaalta, kun roottaus on tehty, myös haittaohjelmat voivat käyttää sitä hyväkseen ja tehdä todella paljon pahaa puhelimessa. Roottaus myöskin romuttaa puhelimen takuun ja voi tietysti voi joissain tapauksissa sekoittaa sen totaalisesti ja lopullisesti, joten jos etenet, teet sen omalla vastuullasi. Mikäli et halua rootata puhelintasi, siirry suoraan eteenpäin kirjoitukseni "ohjelmat" kohtaan, eli kolmen kappaleen päähän tätä tekstiä.

Androidin roottaukseen on useita keinoja. Helpoin on käyttää SuperOneClick -ohjelmaa, jonka saa http://shortfuse.org/ sivustolta tai täältä ketjusta tai tästä suoralla linkillä. Lataa ja asenna ohjelma tietokoneellesi. Mene sitten puhelimesi asetuksiin ja laita "usb-virheenkorjaus" päälle. Kytke puhelin usb-johdoilla kiinni tietokoneeseesi (mikäli tietokoneesi ei löydä puhelinta, lataa puhelimen valmistajan sivuilta puhelimen Windows-ajurit ja asenna ne koneelle ensin), mutta kun Android alkaa kysyä, yhdistetäänkö puhelin/muistikortti, älä anna sille siihen lupaa. Laita vain puhelin kiinni niin, että Windows sen löytää ja anna olla. Käynnistä sitten SuperOneClick sovellus ja paina sieltä "Root". Ohjelma raksuttaa tovin ja kas kummaa, saa puhelimen rootattua (yleensä ainakin). Ohjelmalla voi myös peruuttaa roottauksen myöhemmin, jos niin haluaa.

Roottaus ei ole kuitenkaan vielä ihan valmis. Android Marketista kannattaa asentaa Superuser-sovellus puhelimeen (tai maksullinen Superuser Elite). Tämä jakaa su-oikeuksia ohjelmille puhelimessa, jotka niitä tarvitsevat (käyttäjän luvalla, tietysti). Ohjelma voi joillakin virustorjuntaohjelmilla näyttäytyä haittaohjelmaksi, mutta se ei oikeasti ole haittaohjelma - kyse on vain virustentorjuntaohjelmien tavasta niputtaa se haittaohjelmaksi, koska se kykenee nostamaan ohjelmien oikeuksia (superuser-tasolle). Kun Superuser-ohjelma on asennettu, homma onkin puhelimen roottauksen osalta ns. pihvi.

Ohjelmat.

Android tulee vain murto-osaltaan käytettäväksi, jos siihen ei asenna sen käyttöä ja turvallisuutta edistäviä ohjelmia. Helpoiten ohjelmia saa puhelimella, kun menee sen Android Markettiin -sovellukseen. Ulkopuolisia sovelluksia ei kannata asentaa, koska tällöin on haittaohjelmien armoilla. Android Marketissakin on toisinaan ollut haittaohjelmia, mutta ne ovat sentään helposti löydettävissä ja Googlen poistettavissakin, joten riski on huomattavasti pienempi. Android Market on myös siitä hyvä hankintapaikka, että suurinosa sovelluksista ja peleistä on ilmaisia. Maksullisetkin sovellukset maksavat yleensä vain eurosta muutamaan euroon, eli ovat todella edullisia verrattuna pc:lle hankittaviin ohjelmistoihin. Sovellusten osto edellyttää kuitenkin luottokortin omistamista ja sen tietojen lähettämistä Android Markettiin ja tallentamista puhelimen muistiin, mikä on tietty riski, joka ehkä kannattaa kuitenkin ottaa.

Virustentorjunta on älypuhelimessa ehdoton. Aivan ehdoton. Vaikka et mitään ohjelmia haluaisi asentaa puhelimeesi, asenna edes vain virustentorjunta. Ilmaisia virustentorjuntaohjelmia löytää hakemalla, mutta itse suosittelen Lookout Security Antivirusta, NetQin Security & Anti-virusta ja Dr.Web Anti-virus Lightia. Niistä on saatavilla myös maksulliset versiot, jossa on lisätoimintoja perusversioon nähden.

DroidWall tarjoaa palomuurin Androidiin, jossa sitä ei oletuksena ole lainkaan. Suosittelen DroidWallia (vaatii rootatun puhelimen) sen helppokäyttöisyyden ja varmatoimisuuden vuoksi. Sillä on helppo esimerkiksi määritellä mitkä ohjelmat saavat päästä nettiin ja toisaalta, mitkä 3G-verkossa ja mitkä wlan-verkossa. Näin esimerkiksi julkisia avoimia wlaneja käytettäessä ei tule vahingossakaan käyttäneeksi niissä arkaluonteisia tietoja lähettäviä ohjelmia salakuunteluvaaran vuoksi.

LBE Privacy Guard mahdollistaa sovellusten toiminnan rajoittamisen (vaatii rootatun puhelimen). Sovellusten toimintaa Androidissa ei näet ole helppoa rajoittaa ilman erillistä ohjelmaa, Android vain kertoo, mihin kaikkeen sovellus voi päästä käsiksi puhelimessasi ja joko hyväksyt tai hylkäät sitten sen mukaan ko. ohjelman asennuksen puhelimeesi. LBE Privacy Guard mahdollistaa ohjelmakohtaisten rajoitusten tekemisen todella näppärästi. Voit määritellä tarkkaan, millä sovelluksella on oikeuksia mihinkin asiaan Android-puhelimessasi. Voit helposti kieltää vaikkapa selainta pääsemästä käsiksi gps-paikantimen tietoihin tai jotain muuta ohjelmaa pääsemästä käsiksi yhteystietoihisi. Ohjelman käyttö tehokkaaksi apukeinoksi, siten, että puhelimen ohjelmien asianmukainen käyttö onnistuu vielä sujuvasti vaatii hieman harjoittelua, mutta tulos on hyvin palkitseva. Ohjelman tuottaneita lokeja tutkimalla paljastuu helposti, mitä mikin harmittomaltakin ohjelma pyrkii (esimerkiksi AVG:n virustentorjunta haluaa jostain käsittämättömästä syystä jatkuvasti selvittää sijaintitietoja, lukea puhelimen IMEI:n ja sim-kortin IMSI:n...miksi ihmeessä?).

Titanium Backup (Pro) on SE varmuuskopiointiohjelmisto, jota ilman ei yhdenkään Android-käyttäjän pitäisi koskaan olla. Pro-versiosta köyhtyy alle 5 euroa, mutta se kannattaa. Ohjelmistolla voi tehdä täydelliset varmuuskopiot paitsi omista tiedostoista ja asetuksista ja ohjelmista, niin myöskin (rootatussa puhelimessa) koko käyttöjärjestelmästä...eikä siinä vielä kaikki, nuo voi tallentaa puhelimen muistikortille "automaattiseksi palautustiedostoksi" (jonne pääsee Androidin "vikatilan" kautta käsiksi puhelinta käynnistettäessä)! Tämä vastaa Windows-maailmassa ajateltuna koko kiintolevystön varmuuskopioimista yhdelle palautusrompulle tms. Kun olet tehnyt ko. palautustiedostot, kopioi ne vielä puhelimen muistikortilta tietokoneellesi turvaan ja tämä sektori on hoidettu perinpohjaisesti kuntoon.

Opera Mobile on huomattava parannus Androidin omaan selaimeen verrattuna. Mikäli käytät 2.2 version Androidia, sen oma selain on muuten yhä haavoittuvainen tietoturvan suhteen, joten vaihtoehtoisen selaimen käyttö on siitäkin syystä suotavaa. Operassa on mahdollista käyttää Opera Link-palvelua, jolla voi synkronoida mm. kirjainmerkit sun muut kätevästi kaikkien eri puhelimissa ja tietokoneissa pyörivien kaikkien Opera-selainten kanssa.

Orbot mahdollistaa Androidin nettiliikenteen kierrättämisen Tor-verkon kautta yksityisyytesi suojaamiseksi. Voit myös kierrättää muiden Tor-verkkolaisten liikennettä oman Androidisi kautta, mikä on tietysti verkon kannalta erittäin hyvä asia. Orbotilla voit helposti valita, mitkä ohjelmat haluat automaattisesti käytättää Tor-verkon kautta ja mitkä eivät.

APG on yksinkertaisesti sanottuna PGP-ohjelmisto Androidille. Sillä voi salata sähköpostia ja tiedostoja vahvalla salauksella. Eipä taida sen parempia perusteluita tarvita kyseinen ohjelma.

History Eraser tekee mitä nimikin kertoo, eli pyyhkii kaikenlaisia historiatietoja puhelimestasi pois. Erittäin suotava hankinta Androidiin. Tiettävästi ohjelma ei kuitenkaan päällekirjoita, vaan ainoastaan poistaa ko. tietoja puhelimestasi, mikä tietoturvan suhteen on hieman valitettavaa, mutta paljon parempi kuin ei mitään.

Autorun Manager mahdollistaa Androidissa käynnistyvien sovellusten tarkkailun ja käynnistymisen estämisen. Näin turhat ohjelmat voi estää alunperinkin käynnistymästä ja nopeuttaa Androidin käynnistystä ja säästää sen käyttömuistia johonkin muuhun. Jälleen kerran varovaisuutta kannattaa noudattaa ohjelman käytössä.

SD Maid tarjoaa mahdollisuuden säädellä ja putsailla Androidia ja turhia tiedostoja siitä. Erinomainen valinta, maksullinen versio tarjoaa tietysti lisää ominaisuuksia.

Android Booster mahdollistaa turhien järjestelmäresurssien ja ohjelmien vapauttamisen taustalta. Hyvä ohjelma, ei voi muuta sanoa.

Root Explorer on hyvä valinta tiedostonhallintatyökaluksi Androidin oman tiedostonhallinnan sijaan. Ohjelma tarvitsee rootatun puhelimen, mutta samalla pääsetkin sitten katselemaan ja näpertelemään Androidin järjestelmäosion tiedostoja, jonne muuten ei ole mitään asiaa.



Eiköhän näillä eväin saada Android-puhelin toimintakuntoiseksi ja turvalliseksi käyttää. Palaan luultavasti Androidin turvallisuuteen ja yksityisyydensuojaan liittyviin asioihin jatkossakin, kun niitä minulle vastaan tulee ja maailmalta tietoa kuuluu.

12 kommenttia:

  1. En ole oikein vakuuttunut virustorjuntaohjelmien hyödyllisyydestä, sillä ne eivät tunnista läheskään kaikkia haittaohjelmia. Tietoturvan tulee perustua aivan muihin seikkoihin. Ei yksinkertaisesti pidä suorittaa mitään epämääräistä koneellaan/puhelimellaan. Ohjelmistot täytyy myöskin pitää päivitettyinä.

    VastaaPoista
  2. Olen samaa mieltä kanssasi, tietoturvan ei tule perustua virustentorjuntaohjelmiin. Virustentorjunta vain on hyvä lisä suojauksissa, aivan kuten palomuuri jne. on.

    VastaaPoista
  3. vaikutti hätäisesti luettuna paremmalta kuin laitteiden mukana seurannut ns,ohje. Valitettavasti laitevalmistajat laittavat niin vaatimattomasti tietoa, että käyttö lähes varmasti estyy, ja näin huollolla riittää työtä. vielä kun jostain selviäisi, mitä kukin kuvake tarkoittaa, ja onko toiminnalla mitään käyttöä.

    VastaaPoista
  4. Siis hetkinen? Eikö näissä android kapuloissa siis todellakaan ole mitään palomuuria edes suojana? Miksi sitä ei mainita käyttöohjeessa? Tekeekö avastilla(virustorjunta) mitään? Sitäkin saa android kapuloihin. Korvaako takuu jos huoltoon pöpön takia vie?

    VastaaPoista
  5. Jep, ei ole palomuuria suojana. Takuu ei periaatteessa kata, jos puhelin saastuu haittaohjelmasta. Valitettavaa sinällään, koska esimerkiksi operaattoreiden myymissä puhelimissa on vuosia vanhat versiot Androidista.

    Uusin Android, jonka saa esimerkiksi ZTE Blade-puhelimeen on versioltaan 4.1.1 mutta mm. Saunalahti/Elisa tarjoaa ko. puhelimessa vain 2.2 versiota. Että silleen.

    VastaaPoista
  6. PS. Niin, puhelimen fläshääminen mitätöi takuun, eli et voi itse päivittää edes turvallisempaan versioon tai takuu raukeaa. Hupaisaa.

    VastaaPoista
  7. Tuo tor-ohjelmahan ei yksityisyyden kannalta ole hyvä juttu koska viimeinen exit node näkee kaiken liikenteen salaamattomana.

    VastaaPoista
  8. Nykyään pitää olla pahis anonyymissä verkossa että voi luottaa olevansa todella anonyymi. Kehitys menossa siihen suuntaan ettei "piilossa" oleminen ole mahdollista enää (kohta!). Jopa "turvalliseksi" julistettujen salasanahallintaohjelmien on julistettu olevan haavoittuvia ihan piakkoin, luvattiin tuossa keväällä (!!??).Kansalaisten suhtautuminen on välinpitämätöntä, eihän meitä kukaan jaksa seurata, mitä "ne" mun elämästä seuraamalla saavat hyötyä... -tyyliin.

    VastaaPoista
  9. Miten voin säätää usb asetuksia

    VastaaPoista
  10. "Androidin roottaukseen on useita keinoja. Helpoin on käyttää SuperOneClick -ohjelmaa, jonka saa http://shortfuse.org/ sivustolta tai täältä ketjusta tai tästä suoralla linkillä. Lataa ja asenna ohjelma tietokoneellesi. Mene sitten puhelimesi asetuksiin ja laita "usb-virheenkorjaus" päälle. Kytke puhelin usb-johdoilla kiinni tietokoneeseesi (mikäli tietokoneesi ei löydä puhelinta, lataa puhelimen valmistajan sivuilta puhelimen Windows-ajurit ja asenna ne koneelle ensin), mutta kun Android alkaa kysyä, yhdistetäänkö puhelin/muistikortti, älä anna sille siihen lupaa. Laita vain puhelin kiinni niin, että Windows sen löytää ja anna olla. Käynnistä sitten SuperOneClick sovellus ja paina sieltä "Root". Ohjelma raksuttaa tovin ja kas kummaa, saa puhelimen rootattua (yleensä ainakin). Ohjelmalla voi myös peruuttaa roottauksen myöhemmin, jos niin haluaa."
    .
    Siis mitä tuo SuperOneClick -ohjelman roottaus käytännössä tarkoittaa, eli mitä se tekee Androidille? Muurtaako se puhelimen root-salasanan tai muuttaako se järjestelmän root-tiedostot uusiksi? Miten rootin peruutus tapahtuu, huomaako esim. takuu palautuksen jälkeen aiemman roottauksen?
    Onnistuuko tuolla myös uusimman Android 6.0 Marshmallow-version roottaus?

    VastaaPoista
  11. Mitä tehdä puhelimen sähköpostitileille kun laite joutuu huoltoon, onko ainut konsti estää huollon lukemasta niitä poistaa tilit?

    VastaaPoista
  12. Itse olen poistanut siksi aikaa sähköpostitilin + Samsungin oman e-mailsovelluksen.

    VastaaPoista