7. elokuuta 2020

Maskeista ja hengityksensuojaimista ynnä muusta

Kun maski/hengityssuojain keskustelu on taas virinnyt, on aivan pakko puuttua tähän hullunmyllyyn. Päätin tehdä asiasta puolen tunnin mittaisen videon, jonka katsottuaan jokaisella pitäisi olla riittävä tieto ymmärtää, miten vähän maskit/hengityksensuojaimet maksavat, miten pahuksen pitkään niitä voi oikeasti käyttää (ja uudelleenkäyttää!), miten niitä puetaan ja riisutaan ja käytetään oikeaoppisesti, mitä eroa niillä on ja mitä muita juttuja pitää ottaa huomioon. Eli siis suurinpiirtein kaikki mahdollinen koko aihepiiristä. 

FFP2/FFP3 ja KN95 kanssa on aina oltava erityisen tarkkoja siitä, että ne tiivistää nenän lisäksi myös muualta, tarkoitushan on, että hengitätte sisään tuon härvelin läpi, ettekä omia poskianne tai leukaanne pitkin. Jos ilmaa tulee sisälle jostain muualta kuin suojaimen läpi, se on väärin aseteltu naamallenne. Pienikasvoiselle ihmiselle tämä voi olla haastavaa, minun kokoisella naamalla ei yleensä ole ongelma kuin nenävarren kohdalta. Venttiilisen härvelin osalta pätee yllä olevan lisäksi vielä se, että uloshengitysilman tulisi tulla ulos venttiilistä, eikä suojaimen läpi tai poskianne tai leukaanne tai nenänvarttanne pitkin. Venttiilittömissä härveleissä uloshengitysilman tulee luonnollisesti tulla (ainakin suurimmaksi osaksi) ulos suojaimen läpi.

Jos siis joku kysyy neuvoa tästä aihepiiristä, linkitä tämä juttu tai tuo video (Youtubessa ja Bitchutessa).

Näitä eri tuotteita saa esim. apteekeista kiskurihintaan, mutta edullisesti niitä voi tilata esim.

PS. Videollani en maininnut kangasmaskeja sanallakaan. Syy siihen on yksinkertainen: Ne ovat suojaukseltaan kirurgisen suu-nenäsuojuksen tasoa, eli suojaavat lähinnä muita jos sinulla sattuu olemaan koronavirus. Toisin sanoen, ne ovat parempia kuin eivät mitään, mutta miksi tyytyä moisiin, kun voitte hommata kunnon KN95 hengityssuojaimet sen sijaan!EDIT 15.9.2020 LIITTYEN HENGITYSSUOJAINTEN SÄILYTTÄMISEEN:
KN95 maskissa on sen ulkopinnat aina ulkopuolella, koska maski on keskeltä taittunut sisäänpäin voimakkaasti ja tämä osa maskistahan on se, joka tulee naamaa vasten. KN95 maskissa ei ole siis luonnostaan kuin "ulkopintaa", koska "sisäpinta" on koko ajan sisällä. KN95 ulkopinnat koskettavat säilytyspussin sisäpintoja, eli kontaminoivat sen ja ne taas kontaminoivat puolestaan KN95 maskin ulkopinnat, oli KN95 pussissa miten tahansa. KN95 maskissa maskin sisäpinta pysyy koko ajan maskin "sisällä", jos maskia ei nyt ala väkisin kääntämään ympäri/ylösalaisin. Tällöin ei ole ongelmia kontaminaation siirtymisessä (muuta kuin käsiin, jos käsillä koskee pussin sisäpintoja maskia käsitellessään).

FFP2/FFP3 hengityksensuojaimissa taas on yleensä toisin, siinä toinen puoli maskista on sisäpintaa ja toinen ulkopintaa (jos ei taas väkisin käännetä puolikovaa maskia ylösalaisin/ympäri). FFP2/FFP3 maskissa pitää pussiin merkitä, kumpi on yläpuoli ja kumpi alapuoli ja sitten laittaa maski aina samoinpäin sinne sisään, koska maskin yläpuoli on kontaminoitunut ja kontaminoi pussinkin yläpinnan. Alapintaa se ei kontaminoi, koska maskin alapintahan on puhdas, se on se pinta, joka tulee naamaa vasten.

MUTTA:
Periaatteessa jos FFP2/FFP3 maskin pussia rypistää tai painaa sen kasaan tai vaikka ravistelee, voi pussin kontaminoitunut yläpinta toki kontaminoida pussin alapinnan ja sitä kautta FFP2/FFP3 maskin sisäpinnan eli kasvot. Tämä on jo hyvin teoreettinen riski tosin: Teoreettisesti kontaminoituneen FFP2/FFP3 kankaan sisältä irtoava ja toiseen pintaan tarttuva ja siitä vielä uudestaan toiseen pintaan tarttuva ja siitä vielä FFP2/FFP3 kankaaseen tarttuva virus...mutta olemassa oleva silti. TÄMÄ ON HYVÄ HUOMIO.

Luultavasti parempi tapa kuin muovipussi olisi säilyttää FFP2/FFP3 maskia muovirasiassa tms. kovassa säilytystilassa likainen puoli pohjaa kohden ja pitää se rasia/säilytystilakin aina "oikeinpäin", eli pohja alaspäin. Tällöin rasian pohjalle tullut kontaminaatio ei pääse missään vaiheessa rasian yläpintaan ja sitä kautta maskin sisälle (ja vaikka pääsisikin, ei se päätyisi siitä maskin sisäpintaan koska maskin sisäpinta ei kosketa normaalisti rasian kantta).

6 kommenttia:

 1. Erinomainen video, kiitos. Yksi kysymys heräsi kangasmaskin pussisäilytyksestä: ilmeisesti pussi ei ole kertakäyttöinen, sillä sen puhdas puoli merkittiin teipillä. Tapahtuuko siinä ristikontaminaatio, kun pussissa on ensin säilötty käytettyä maskia, ja maski otetaan uudelleen käyttöön, ja pussi taitellaan esim. taskuun? Tällöinhän pussin likainen sisäpuoli pääsee kosketuksiin teipillä merkatun puhtaan puolen kanssa. Eli onko tässä kohtaa turvallista säilöä kangasmaski samaan pussiin uudestaan käytön jälkeen? Vai oliko uudelleenkäyttö järkevää vasta sen parin viikon kuivumisen jälkeen?

  VastaaPoista
 2. Ei, vaan nimenomaan pussi ei ole kertakäyttöinen ja siksihän se merkitään teipillä se puhdas puoli. Likainen puoli on pussin sisällä pussin alapuolta vasten aina. Mikäli pussia ei käännä ympäri (sisäpuoli ulkopuolelle), ei ristikontaminaatio ole mahdollista pussista taskuun tai muuallekaan: Kontaminaatiohan on ja pysyy pussin sisällä sen alapinnalla koko ajan, eikä muualla.

  VastaaPoista
 3. Tuo viimeinen kohta oli se mitä tarkoitin ja johon vastasitkin, mutta en vielä ymmärtänyt perustetta. Siksi kysyn vielä toiselta kantilta. Siirtyykö kontaminaatio pussin sisäpuolella alapinnalta yläpinnalle? Ei tietenkään silloin kun siellä on maski. Mutta entä sillä aikaa kun maskia käytetään ja pussin sisäpuolinen alapinta pääsee kosketuksiin yläpinnan kanssa? Väkisinhän ala- ja yläpinta koskevat toisiinsa, jos pussin vaikka taittelee taskuun. Ja kun sen jälkeen pussiin laittaa taas maskin, niin maskin puhdas puoli on pussin yläpintaa vasten, joka hetki sitten oli kosketuksissa pussin alapinnan kanssa. Joka puolestaan oli kosketuksissa maskin likaisen puolen kanssa. Toivottavasti ymmärsit selostuksen ja jos vielä viitsit tarkentaa, niin olen kiitollinen.

  VastaaPoista
 4. Millä tavalla korona tietää pysyä tyhjän pussin sisällä vain pussin alapinnalla? Eli miten pussia pitää säilyttää, ettei tyhjän pussin sisällä likainen alapuoli pääse koskemaan puhdasta yläpuolta?

  VastaaPoista
 5. Siis KN95 maskissa on sen ulkopinnat aina ulkopuolella, koska maski on keskeltä taittunut sisäänpäin voimakkaasti ja tämä osa maskistahan on se, joka tulee naamaa vasten. KN95 maskissa ei ole siis luonnostaan kuin "ulkopintaa", koska "sisäpinta" on koko ajan sisällä. KN95 ulkopinnat koskettavat pussin sisäpintoja, eli kontaminoivat sen ja ne KN95 maskin ulkopinnat, oli KN95 pussissa miten tahansa. KN95 maskissa maskin sisäpinta pysyy koko ajan maskin "sisällä", jos maskia ei nyt ala väkisin kääntämään ympäri/ylösalaisin.

  FFP2/FFP3 hengityksensuojaimissa taas on toisin, siinä toinen puoli maskista on sisäpintaa ja toinen ulkopintaa (jos ei taas väkisin käännetä maskia ylösalaisin/ympäri). FFP2/FFP3 maskissa pitää pussiin merkitä, kumpi on yläpuoli ja kumpi alapuoli ja sitten laittaa maski aina samoinpäin sinne sisään, koska maskin yläpuoli on kontaminoitunut ja kontaminoi pussinkin yläpinnan. Alapintaa se ei kontaminoi, koska maskin alapintahan on puhdas, se on se pinta, joka tulee naamaa vasten.

  Periaatteessa jos FFP2/FFP3 maskin pussia rypistää tai painaa sen kasaan tai vaikka ravistelee, voi pussin kontaminoitunut yläpinta toki kontaminoida pussin alapinnan ja sitä kautta FFP2/FFP3 maskin sisäpinnan eli kasvot. Tämä on jo hyvin teoreettinen riski tosin: Teoreettisesti kontaminoituneen FFP2/FFP3 kankaan sisältä irtoava ja toiseen pintaan tarttuva ja siitä vielä uudestaan FFP2/FFP3 kankaaseen tarttuva virus...mutta olemassa oleva silti. TÄMÄ ON HYVÄ HUOMIO.

  Luultavasti parempi olisi säilyttää FFP2/FFP3 maskia muovirasiassa tms. kovassa säilytystilassa likainen puoli pohjaa kohden ja pitää se rasia/säilytystilakin aina "oikeinpäin", eli pohja alaspäin. Tällöin rasian pohjalle tullut kontaminaatio ei pääse missään vaiheessa rasian yläpintaan ja sitä kautta maskin sisälle (ja vaikka pääsisikin, ei se päätyisi siitä maskin sisäpintaan koska maskin sisäpinta ei kosketa normaalisti rasian kantta).

  VastaaPoista