2. elokuuta 2017

Vaihteeksi jotain muuta: Pesukonevinkkejä! :)

Sattuipa oma pyykinpesukoneeni hajoamaan. Se olikin jo kohtuu vanha, käytettynä saatu ja olin pessyt sitä jatkuvasti ylikuormilla, kun se oli niin pieni. Joten, eikun uutta hommaamaan ja käyttöön ottamaan. Samalla tulikin mieleeni, että voisin tehdä pienet vinkit siitä, miten itse kukin saa enemmän pesukoneestaan irti, viherhörhöjen kauhuksi.

Viherhörhöthän uskovat, että vesi on uusiutumaton luonnonvara ja maapallo pelastuu, jos ihmiset käyttävät paskaisia ja pesuainejämiä täynnä olevia vaatteita. Tämän vuoksi uudet pesukoneet on säädetty käyttämään mitättömät määrät vettä niin pesuihin kuin huuhteluihin, sekä fosfaattipitoiset pesuaineet on pyritty korvaamaan zeoliittipitoisilla. Tälle viherhullutukselle, kuten muullekaan Vihreän Uskonnon Sakramenteille, ei pidä antaa tilaa, vaan haistattaa paskat! Vesimäärät ja pesulämmöt ylös, sekä zeoliitti helvettiin, niin pyykistä tulee puhdasta ja huuhdottua!

Video puhukoot puolestaan, mutta lyhyesti pääasiat:

  1. Irroita ruuvit kannen takaa ja koko kansi, sekä yksinkertaisesti säädä videon ohjeiden mukaan vedenpainemittaria ruuvimeisselillä, jotta kone käyttää jatkossa reilusti vettä pesuihin ja huuhteluihin.
  2. Pese normaalit pyykit aina 60C valkopesuaineella, jotta pyykki oikeasti puhdistuu ja desinfioituu. 40C:ssä tai ilman valkopesuainetta pestäessä pyykki ei oikeasti puhdistu kunnolla mm. rasvasta ja myöskin pesukone kärsii ja paskastuu.
  3. Katso pesuaineesi! Älä pese koskaan zeoliittipitoisella pesuaineella, zeoliittipaska kertyy vaatteisiin ja pesukoneeseen, saa ne ummehtuneeksi ja aiheuttaa allergisia reaktioita. Lisäksi pesukoneen käyttöikä lyhenee huomattavasti. Zeoliitittomia pesuaineita on kasapäin.
  4. Muista jättää aina pesukoneen luukut auki kun et käytä konetta, tai muuten koneeseen kertyy hometta, kun jäännöskosteus ei pääse haihtumaan sieltä.
  5. Muista aina välillä pestä kone 90C valkopesussa JA myös pestä kalkinpoistajalla tms. puhdistuspesulla sitä. Myös tiivisteet ja pesuainelokerit. Näin paskat ja kalkki lähtee pois ja kone pysyy raikkaana ja toimintakykyisenä pitkään.
Ja kas näin se sujuu:

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kohta 1 tosi mielenkiintoinen. Olen itsekin huolissani kun aika joskus jättää 16 vuotta vanhasta Siemens-koneestani että onko enää olemassa muita kuin "kuivapesukoneita". Hyvä tietää että niitä voi hakkeroida noinkin helposti.

Kohta 2: 60C tekee kyllä periaatteessa puhtaampaa, mutta ellei kyse ole pahoista tahroista niin en suosittele. Eihän sitä muuten mutta kun värit ja painatukset lähtevät vaatteista, jopa ihan perus mustat paidat haalistuvat. Jos kyse ei ole perushikoamista ihmeellisemmästä asiasta niin en ainakaan jatkuvasti pistäisi 60C:tä. Petivaatteet ja pyyhkeet toki.

Kohta 3: Valitettavasti nykyään ei saa fosfaattipitoisia pesuaineita mistään kuluttajille myyvästä kaupasta (Jos viemärivedet menevät jätevedenpuhdistamolle, fosfaatti jää siellä talteen - ei siis rehevöitä vesistöjä. Ainoastaan jos pesee suoraan luonnonvesissä niin kannattaa jättää fosfaatit pois). Erilaisia entsyymipohjaisia aineita kyllä löytyy (esim. ihan perus Pirkka-pesuaine), ja ovat nekin zeoliittipohjaisia parempia.

Kohdat 4 ja 5 ovat luonnollisesti hyviä ideoita. Kalkinpoistoaineena voi muuten käyttää etikkaa ja tavallista ruokasoodaa.

Markus Jansson kirjoitti...

> Kohta 2: 60C tekee kyllä periaatteessa puhtaampaa, mutta ellei kyse ole pahoista tahroista
> niin en suosittele.

Nimenomaan pitää suositella. Etenkin kaikki alusvaatteet, sukat ja paidat. Ja jos ei edes joka kerta niin edes tyyliin silloin tällöin. 40C ei irrota rasvaa eikä tapa bakteereja (valkopesuaineenkaan kanssa). Muistaakseni 50% paskabakteereista on pyykissä 40C pesun jälkeen, eli ikäänkuin pistäisit puolet päivästä päälläsi olleet alusvaatteet uudelleen päällesi "puhtaina". Toki kun tarpeeksi hajustetta käyttää niin peittyyhän se rasvan ja paskan haju... Minulla ei ole lähtenyt kyllä mitään painatuksia tms. mistään pois, eikä mustakaan haalistunut käytännössä havaittavasti, vaikka jatkuvasti valkopesen 60C paitoja.

> Kohta 3: Valitettavasti nykyään ei saa fosfaattipitoisia pesuaineita mistään kuluttajille
> myyvästä kaupasta

Ei, mutta fosfonaattia sisältäviä saa. Ne ajavat saman asian ja ovat vaihtoehto zeoliittipaskalle.

Anonyymi kirjoitti...

Normaalipyykissä ei lähde painatukset eikä värit 60C:ssa jos kääntää vaatteet nurin.
Itse pesen aina 60C:ssa.

Anonyymi kirjoitti...

Noudatitko omia ohjeitasi, koska pesukoneesi hajosi? Vai kännissäkö sähläsit jotain?

Markus Jansson kirjoitti...

> Noudatitko omia ohjeitasi, koska pesukoneesi hajosi? Vai kännissäkö sähläsit jotain?

Et vissiin osaa lukea mitään. Sanoin:"Sattuipa oma pyykinpesukoneeni hajoamaan. Se olikin jo kohtuu vanha, käytettynä saatu ja olin pessyt sitä jatkuvasti ylikuormilla, kun se oli niin pieni"