7. maaliskuuta 2012

Totuus ruoasta - Madventures

Tähänkään minulla ei ole mitään lisättävää. Juuri näin. Asiaa ja paljon!

6 kommenttia:

 1. Johon olikin melkoista schaibaa. Vai että mukamas natriumnitriittiä laitetaan ruokaan. Se on kyllä natriumnitraaatti jota löytyy ihan luonnostaan esimerkiksi punajuuresta ja lehtisalaatista paljon enemmän kuin mitä makkaroihin ja nakkeihin laitetaan.

  Lisäksi monet E-aineet on ihan luonnonaineita, vaikka ne synteettisesti valmistetaankin. Monet ihan luonnolliset aineet mitä ruoassa on, ovat paljon vaarallisempia kuin E-aineet

  VastaaPoista
 2. Huh .. Huh huh, se oli aika raflaavasti esitetty, mutta noin sanoma menee kyllä perille.

  Ei kannata syödä ainakaan kananugetteja tätä katsoessa.

  VastaaPoista
 3. Kyllä se on kuules natriumnitriittiä jota sinne ruokiin laitetaan. E250.
  http://fi.wikipedia.org/wiki/Natriumnitriitti

  Natriumnitraatti puolestaan on E251, sitäkin käytetään kyllä, mutta vähemmässä määrin.

  VastaaPoista
 4. Ok, oli mitä oli, niin myrkyn määritelmään kuuluu oleellisesti annosmäärä. Melkein mikä tahansa on myrkkyä, jos sitä on tarpeeksi

  Eismerkiksi omenansiemenet ja mantelit sisältävät syanidia. Siinä vasta onkin paha myrkky!

  VastaaPoista
 5. Ennen natriumnitriitin ja sen kaltaisten säilöntäaineiden keksimistä ihmiset kärsivät jatkuvasti vakavista ruokamyrkytyksistä ruoan pilaantumisen vuoksi. Ennen oikeita säilöntäaineita liha oli pakko suolata tönköksi, millä oli puolestaan omat ymmärrettävät haittavaikutuksensa.

  Minulla ei ole faktaa käsillä, mutta en yllättyisi jos E250 kaltaiset aineet ovat pelastaneet eniten ihmishenkiä, enemmän kuin penisilliinin keksiminen.

  Turhia lisäaineita kannattaa välttää silloin kun se on mahdollista, mutta myös ylimääräinen hysteria on tarpeetonta. Itse olen ihan tyytyväinen että moni syömäni liha on käsitelty säilöntäaineilla, etten sairastu esimerkiksi botulismiin.

  Maalaisjärkeä kannattaa käyttää tässäkin. En suosittele ostamaan kaupan valmiita hampurilaisia, en siksi että ne sisältävät lisäaineita, vaan koska ne eivät yleensäkään ole hyvää ravintoa. Hyvä ruoka ei muutu siksi huonoksi, että se on käsitelty säilöntäaineilla. Esimerkiksi vakuumipakattu kylmäsavulohi on ihan hyvää ruokaa, vaikka siinä onkin E-koodeja.

  Monet E-koodit ovat elintärkeitä ihmiskunnalle, joita ilman moderni yhteiskunta romahtaisi. On yksinkertaisesti tyhmää niputtaa kaikki E-koodit yhteen jotenkin vaarallisina.

  VastaaPoista
 6. Olennainen pointti kai tässä klipissä oli, että ihmiset eivät juurikaan tiedä mitään siitä, mitä suuhunsa laittavat, kun kaupan ruokaa ostavat.
  Eivät tosin tiedä varmaksi kotikokitkaan. Eihän meistä tavallisista kuluttajista kukaan ole terveys- ja ravintotietouden expertti. Ne jotka tietävät, niin sitten antavat suosituksia ja määräyksiä siitä, mitä ruokaan saa laittaa ja mitä pitää välttää.
  Botuliini om muuten eräs maailman tappavimmista myrkyistä, joka syntyy tiettyjen bakteerien erittäminä. Botuliinia kehittyy joihinkin elintarvikkeisiin ajan myötä, jos niitä ei ole säilötty oikein.

  VastaaPoista