11. lokakuuta 2011

Gestapo tietokoneella(si)

Vihdoin ovat myöntäneet, että Saksassa poliisi on käyttänyt jo pari vuotta epäiltyjen tietokoneisiin asennettavia takaporttiohjelmia. Onko tämä sitten jokin ongelma, vai onko hyvä juttu, että Isoveli pääsee vakoilemaan ihmisten tietokoneita - eihän syyttömillä ole mitään pelättävää?

Ihan ensimmäiseksi sellainen pikkujuttu kuin laki. Saksan laki kieltää puhelinliikenteen salakuuntelun ilman nimenomaista tuomioistuimen lupaa (Suomessa poliisi voi kuunnella kenen tahansa puheluita ilman mitään riippumattoman tahon lupaa). Tuolla ohjelmalla on kuunneltu paitsi netin kautta kulkevia puheluita, niin myöskin huonetiloja, joissa tietokone on. Niin ja pystytty myöskin webbikameran avulla tarkkailemaan ko. tiloja. Ilman mitään lupia tietysti. Huppista. Mitäs sitä suotta poliisi lakia noudattamaan, parempi olla samalla viivalla konnien kanssa, eikös vaan?

Toinen merkittävä asia on, että kyseisellä ohjelmalla on ollut mahdollista ladata ja asentaa epäillyn tietokoneelle ihan mitä tahansa halutaan. Toisin sanoen, poliisi voi vapaasti vaikka asettaa raskauttavaa todistusaineistoa epäillyn koneelle "löydettäväksi" kotietsinnän yhteydessä. Kuten arvata saattaa, tuossa on ihan "pikkuisia" ongelmia oikeusturvan kannalta. Pelkkä mahdollisuus siihen, että todistusaineistoa on peukaloitu tai istutettu, riittää yleensä länsimaisissa oikeusvaltioissa kumoamaan syytteet epäiltyä kohtaan, mutta mitäs moisen pikkuseikan noudattamisesta, Isoveli kyllä tietää, mikä on parasta lammaslaumalle.

Kolmas huomioon otettava seikka on, että ohjelma on tietysti ollut buginen paska. Kyseisiä tietokoneita on ollut mahdollista hallita netin kautta oikeastaan miltei kenen tahansa toimesta. Eli, epäillyn koneeseen on voinut myöskin joku muu kuin poliisi murtautua ja tehdä sillä mitä lystää. Ihan pienoinen tietoturva- ja oikeusturvaongelma. Onneksi muut ihmiset ovat kaikki paljon rehellisempiä kuin poliisi, joten moisesta pikkuisesta asiasta ei tarvitse tehdä ongelmaa...tai siis tuota...eikun...

Suomessa poliisi on haluamassa samanlaista ohjelmaa ja laillista oikeuttakin sen käyttöön. Ei hyvää päivää.

Taitaa olla parasta kryptata koko kiintolevy alusta loppuun asti Truecrypt-ohjelmalla, sekä estää viranomaisia pääsemästä fyysisesti käsiksi kyseiseen tietokoneeseen salaa. Myöskin jonkin muun kuin Windowsin käyttö lienee suotavaa, jos haluaa suojella yksityisyyttään poliisin mielivallalta ja lavastuksilta. Poliisi ei näet ole ystäväsi.

3 kommenttia:

 1. Antaa myös valtavat mahdollisuudet yrityssalaisuuksien vakoiluun. Oikein kunnon valtion mahdollistamaa teollisuusvakoilua!

  VastaaPoista
 2. Minä ainakin kryptaan kaiken. Koska olen erittäin vainoharhainen.
  Naamioidun aina kauppaankin mennessäni ja katson, että lähistöllä ei ole ketään tai ainakin mahdollisimman vähän ketään ja peitän aina hupulla laitteen, johon näppäilen tunnuslukuni.

  VastaaPoista
 3. Tulevaisuuden Suomi "Onnela".

  Vuonna 2011 valvontaa, kieltoja, rajoituksia,
  vakoilua - ja veroja kiristetään.

  Vuonna 2021 valvontaa, kieltoja, rajoituksia,
  vakoilua - ja veroja x 10.

  Happi loppuu.

  Ei täällä kukaan muu kuin korruptoitunut
  virkamies ja vapaamuurari enää kykene
  hengittämään.

  3 vaihtoehtoa:

  1) maasta pako(nimenomaan pako pakon edessä)
  2) väkivaltainen kapina
  3) saappaan alle vainotuksi orjaksi ikuiseen
  vero ja valvontahelvettiin.

  VastaaPoista