15. kesäkuuta 2011

Asuntojen hinnat ovat pudonneet kullassa mitattuna 80% vuosikymmenen aikana

Zerohedgessä on lyhyt ja ytimekäs artikkeli aiheesta. Pistää miettimään taas vähän asioita. Jatkuvasti puhutaan, että asuntojen hinnat vain nousevat ja nousevat, pienestä pyllähdyksestä huolimatta. Samoin on polttoaineidenkin hinta noussut ja ruoan hinta on nyt kovassa nousussa. Kyse on inflaatiosta. Mutta suhteessa mihin?

Valuutoista ja varallisuudesta vanhimpaan ja luotettavimpaan nähden tietysti: Kultaan.

Asian ymmärtämistä helpottaa, kun leikkii ajatuksella, että olisit sopinut vuonna 2000, että palkkasi maksetaan tiettynä grammamääränä kultaa paperirahan sijaan. Palkkasi ostovoima olisi n. 4-kertaistunut (kun tuotteiden hintojen nousu otetaan siis huomioon). Jos sinulla siis on nyt 1 auto ja 1 asunto, voisi sinulla olla nyt aivan samalla työpanoksellasi 4 eri autoa, 2 asuntoja ja 2 eri mökkiäkin. Tämän lisäksi tietysti voisit tehdä vuodessa 4 lomamatkaa sen yhden sijaan jne.

Paljonko sinun ostovoimasi paperirahassa on kasvanut 10-vuoden aikana? Vai, kas kummaa, onko laskenut?

Vituttaako, kun yksityiset pankit ja valtio kusettavat sinun työsi hedelmiä pyramidiponzihuijauksella nimeltä "raha"? Syytä olisi. Minua ainakin vituttaa ja rankasti.

2 kommenttia:

jaska kirjoitti...

Toi kertoo kyllä enemmän kullan arvostuksen noususta kuin rahan arvon laskemisesta, mutta toki myös siitä.

Olisi hyvä, jos olisi joku ns. absoluuttinen johon verrata hintoja, mutta sellaista on vaikea löytää. Joku, jonka tuotanto ei ole tehostunut ja kysyntä on pysynyt vakiona.

Jarkko kirjoitti...

Inflaatio tietysti syö myös ostovoimaa. Mutta kyllä kullan hinnan nousussa on kyse suurimmaksi osaksi vain kullan hinnan noususta eikä paperirahan inflaatiosta. 4 vuoden takaisen palkkani ostovoima ei kuitenkaan ole laskenut 80 %.