27. maaliskuuta 2011

Utah tyytymätön dollariin - ottaa hopean ja kullan maksuvälineeksi!

Pitipä hieraista pariin kertaan silmiä, kun lukaisin tämän Taloussanomien uutisen. Vaikka USA:ssa on monissa osavaltioissa puhuttu hopeaan ja/tai kultaan perustuvan rahan käyttöönotosta, en olisi uskonut, että näin radikaali tavoite voisi mennä läpi. Nyt kuitenkin Utahin osavaltion kongressin ylä- ja alahuone ovat hyväksyneet lain, joka mahdollistaa arvometallien käytön maksuvälineinä. Samalla myös kullan vero on poistettu.

Tämä kaikki on aivan looginen seuraus siitä, että velkaan perustuva raha ja talous on havaittu toivottomaksi pitkällä aikavälillä. Uskottavuus Federal Reserve Bankkiin on mennyt lopullisesti. Kun FED luo tyhjästä rahaa nappia painamalla ja antaa sitä velaksi Yhdysvaltojen hallinnolle ja toisille pankeille, ei lopputulos voi olla mikään muu kuin dollarin romahtaminen. Ennen kuin yhtäkään dollaria voidaan kuluttaa, se pitää ensin lainata - korkoa vastaan. Loputon velkakierre on valmis sillä seurauksella, että inflaatio kasvaa huimasti ja sen lisäksi entistä suurempi osa ihmisten rahoista kuluu vanhojen velkojen korkojen maksuun. Hullunmylly pyörii tasan niin pitkään, kunnes siitä sanoudutaan suorasukaisesti vain irti.

Ainoat tahot, jotka voittavat nykyisessä rahan tyhjästä luomisessa velaksi, ovat pankit ja hallitukset. Ne voivat kasvattaa tuottojaan tai kulujaan mielivaltaisesti, jättäen laskun maksettavaksi tavallisille ihmisille ja tuleville sukupolville inflaation ja kasvavien korkojen ja lainanlyhennysten muodossa. Rahan arvolla pelaaminen on niin ison luokan huijausta ja ryöstöä, että sitä on vaikea edes käsittää.

Arvometalliin sidottu raha estää tehokkaasti kaikenlaisia rahalla kikkailuja ja loputonta velanottoa. Koska ko. rahaa voi olla olemassa vain tietyn arvometallin määrän verran, sitä ei voida luoda tyhjästä lisää nappia painamalla. Rahan arvo säilyy ja jopa kasvaa ajan myötä. Inflaatiosta ei ole pelkoa. Hinnat ovat vakaat. Säästäminen kannattaa ja siihen on myöskin varaa.

Paras asia arvometalliin sidotussa rahassa on kuitenkin se, että millään taholla, mukaanlukien kulloinkin vallassa oleva hallitus, ei ole mitään mahdollisuutta huijata tai manipuloida rahan arvoa. Ainoa keino, jota edes teoriassa voisi käyttää olisi laskea rahan arvometallipitoisuutta, mutta se olisi petos ja helposti havaittavissa. Arvometallirahassa olevan tai sillä pankin tiskiltä saatavan arvometallin arvo olisi joka tapauksessa aina jotakin, vaikka tuleva hallinto päättäisikin lakkauttaa kyseisen arvometalliin perustuvan valuutan kokonaan.

Hopea.fi sivuilta löytyy erinomainen selostus hopean historiasta sekä hopean hyödyistä rahana.

Toivon hartaasti, että dollarin (ja euron ja kaikkien muidenkin olemattomaan leikkirahaan perustuvien valuuttojen) lopullinen kuolinisku on nyt tullut. Kyseisten valuuttojen käyttö tuntuu olevan romahtamassa sisältäpäin. Samaan aikaan hopean arvo on noussut vuodessa yli kaksinkertaiseksi ja kullankin arvo on noussut miltei 50%...siis suhteessa tuohon tyhjästä velaksi luotuun leikkirahaan, joka meillä on käytössämme nykyään.

9 kommenttia:

 1. Miten lie riittäisi hopean ja kullan määrä rahanvaihdon välineeksi ? Mitenkäs nuo 300 000 euron asuntolainat hoidettaisiin ? Arvometallit ovat tietenkin turvasatama sijoituksille, mutta tavallinen kansa kuitenkin joutuu yhä niitä seteleitä käyttämään. Kun hopea ja kulta on pankissa maksusitoumuksemme vakuutena, niin niillä keinottelu onnistuu ja olemme taas kusessa.

  VastaaPoista
 2. Jopa Aku Ankassa opetettiin, että kullan arvo lässähti täysin, kun Roopen varat tulivat tarkalleen tietoon ja sitä kautta julkiseksi.

  Toisin on Janssoniassa, siellä kiiltävä ja pehmeä metalli ei kadota arvoaan, sen määrällä ei voi keinotella ja se varmaan parantaa myös syöpiä.

  Nämä jutut olisivat ehkä uskottavampia, jos ottaisit edes hieman kriittisyyttä teksteihisi. Nyt vaikutat yhtä fiksulta kuin verkostomarkkinointia levittävät kaverit, kun hehkutat asioita, joilla ei ole mitään yhteyttä tosimaailmaan.

  VastaaPoista
 3. > hehkutat asioita, joilla ei ole
  > mitään yhteyttä tosimaailmaan.

  Eli mitä ja miksi?

  VastaaPoista
 4. Vuonna 1971 Richard Nixonin hallitus purki dollarin ja kullan välisen suhteen

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Bretton_Woodsin_j%C3%A4rjestelm%C3%A4

  VastaaPoista
 5. Olet ehkä selittänyt tämän joskus, mutta kun arvometallikantaan perustuvassa rahajärjestelmässä ei kuitenkaan kuljeteta aina fyysistä metallia mukana vaan vaihdettavissa olevia "seteleitä", mikä estää keskuspankkia tai valtiota painamasta niitä ylimäärin? Ehkä se on petos ja laitonta, mutta entä sitten?
  Nykyistä parempi ja helpommin hallittava tuo järjestelmä epäilemättä olisi, mutta erilaisia kuplia on aina ollut ja tulee luultavasti olemaankin.

  Anna Nyymi: aivan kaikkea mitä Aku Ankassa lukee ei kannata ottaa tosissaan, mutta mistä tarinasta oli kyse?

  VastaaPoista
 6. > mikä estää keskuspankkia tai
  > valtiota painamasta niitä
  > ylimäärin?

  Ensinnäkin, ei missään ole sanottu, että keskuspankki tai valtio on ainoa taho, joka niitä painaa. Kyse on luottamuksesta. Toiseksi, huijaus paljastuisi kun ihmiset nostaisivat setelit jalometalleissa.

  VastaaPoista
 7. Nykyinen rahajärjestelmä

  Nykyisin kultakannasta on luovuttu ja rahan arvo määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan.

  asia paremmin selitetty:
  ( jos ymmärtää lukemansa ;) )

  http://fi.wikipedia.org/wiki/Kultakanta

  VastaaPoista
 8. "Ensinnäkin, ei missään ole sanottu, että keskuspankki tai valtio on ainoa taho, joka niitä painaa. Kyse on luottamuksesta. Toiseksi, huijaus paljastuisi kun ihmiset nostaisivat setelit jalometalleissa."

  Vaan niin ei käy. Yleensä. Eivät ihmiset lähde massoittain vaatimaan pankeilta arvometallejaan takaisin, paitsi ehkä jonkin syvällisen kriisin oloissa.

  VastaaPoista
 9. Koko otsikko on hieman harhaan johtavaa.

  " While gold and money are finally legal tender in Utah for all state debts, such as taxes, they are only valued at the face amount on the coins.."

  Toisin sanoen, jos sulla on 1oz Gold Eagle, jonka face value 50 dollaria, kelpaa se 50 dollarin maksuun. Todellisuudessahan tuon kolikon arvo pyörii jossain 1400 tuntumassa. Joten tuota lakia varmaan kukaan hyödynnä. Piissejä.

  VastaaPoista