8. maaliskuuta 2011

Kodinhoidontuki ansa naisille?

Taas sain törmätä netissä tämmöiseen väitteeseen, tällä kertaa Taloussanomien sivuilla. Kodinhoidontuki esitetään naisia syrjiväksi ja orjuuttavaksi tukimuodoksi, joka ajaa naiset jopa pysyvästi työmarkkinoiden ulkopuolelle. Selitellään, että etenkin avioerotilanteessa köyhyysloukkuun putoaa nimenomaan äiti. Mutta, kas kummaa, sitten, jutun loppupuolella paljastuukin se todellinen "ongelma":
"... kasautuu tällä hetkellä yli 90 prosenttia kotona tehtävästä pienten lasten hoidosta äitien vastuulle."

Niin. Miksi kasautuu ja onko tämä jokin tasa-arvo-ongelma?

Lasten hankkiminen on vapaaehtoista. Etenkin naiselle, joka voi aina viime kädessä päättää abortistakin itse. Mies ei voi pakottaa naista tekemään aborttia edes siinä tapauksessa, että nainen on raiskannut miehen ja tullut raskaaksi. Kodinhoidotuelle jääminen lapsen syntymän jälkeen on sekin vapaaehtoista. Kodinhoidontuelle voi lisäksi jäädä kumpi tahansa, äiti tai isä. Yhdenkään naisen ei ole siis pakko hankkia lapsia, eikä jäädä kodinhoidontuelle kotiin, vaan naiset voivat jatkaa uraohjuksina työelämässä koko ikänsä niin halutessaan, tai vähintäänkin pistää lapsen isän kotiin lasta hoitamaan kodinhoidontuelle. Niin siis, jos eivät pistä miehiään pihalle ja saa lasten huoltajuutta heiltä, kuten niin kovin usein käy. Mikäli mies ei suostu jäämään kotiin lasta hoitamaan, voikin nainen tietysti pohtia, onkohan tullut valinneeksi vähän vääränlaisen miehen lastensa isäksi...

Taloudellisesti on tietysti järkevää, että paremmin tienaava tekee töitä ja huonommin tienaava jää kotiin. Mikään ei kuitenkaan pakota naista valitsemaan lastensa isäksi hyvin tienaavaa miestä. Nainen voi aivan yhtä hyvin ottaa miehekseen / lastensa isäksi itseään huonommin tienaavan miehen...tilastojen mukaan noin tapahtuu todella harvoin, miksiköhän? Ehkä on niin, että itseään paremmin tienaavan miehen valitseminen elättäjäksi on naiselle kokonaisuutensa parempi vaihtoehto kuin se, että nainen menisi itse tekemään vaarallisia ja raskaita töitä, tienatakseen miestään enemmän (jotta mies jäisi kotiin lapsia hoitamaan kodinhoidontuelle).

Voisiko joku vihdoinkin kertoa, miksi tämä on muka jokin nimenomaisesti naisia koskettava tasa-arvo-ongelma? Vai onko vain niin, että jälleen kerran, naisten vapaaehtoisten valintojen lopputulosten ollessa naisille itselleen huonot, keksitään syntipukiksi tietysti koko miessukupuoli tai sukupuolinen epätasa-arvo?

Se kyseisessä Taloussanomien jutussa kyllä todettiin oikein, että nykyinen vanhempainvapaajärjestelmä ei ole tasa-arvoinen ja aiheuttaa tietysti siksi ongelmia työnantajien ja vanhempien osalta. Vanhemmuudesta johtuvat kulut kuuluisivat tietysti vain ja ainoastaan vanhempien itsensä maksettaviksi, eikä veronmaksajien tai työnantajien kuluiksi. Vähintä, mitä voisi vaatia olisi, että ne eivät ainakaan päätyisi työnantajien niskaan, eivätkä varsinkaan sukupuolisesti epätasa-arvoisesti, vaan että valtio kustantaisi kaikki vanhemmuudesta johtuvat kustannukset työnantajille ja takaisi myös molemmille vanhemmille yhtä pitkät vanhempainvapaat.

Mutta sitä ennen, minulla on muutamia yksinkertaisia ratkaisuja niille naisille, jotka pelkäävät joutuvansa "Kodinhoitotuen Orjuuttamiksi":
- Älkää hankkiutuko huonosti palkatuille aloille, vaikka ne ovatkin yleensä siistejä ja turvallisia sisätöitä, vaan hakeutukaa rohkeasti esim. hitsareiksi, rakennushenkilöiksi, sähköhenkilöiksi, tietokoneasiantuntijoiksi, insinööreiksi jne. kovapalkkaisiin töihin, vaikka nuo työt ovatkin usein raskaita ja/tai vaarallisia.
- Suosikaa lastenne isiksi teitä itseänne alhaisemman sosiaalisen statuksen ja tulotason omaavia miehiä, jotta voitte hyvin jatkaa itse raskaassa työelämässä ja jättää ko. miehet kotiin lasta hoitamaan.
- Älkää tehkö lapsia huonojen miesten kanssa, jotka eivät suostu jäämään kotiin lasta hoitamaan.

Kas noin helposti ratkeaa tuokin "ongelma". Tietysti lopputuloksena voi olla naisten kannalta entistäkin epämiellyttävämpiä vaihtoehtoja, kuten vaikka ihan oikea sukupuolisen tasa-arvon toteutuminen.PS. Muistakaa katsoa tilastotietoja aiheeseen liittyen.

4 kommenttia:

 1. Tksi ongelmista tähän kotihoidontukeen liittyen ovat sen vaikutukset niihin naisiin, jotka eivät itse ikinä saa lapsia tai jos saavatkin, eivät vietä lastensa kanssa vuosikausia kotona, vaan joko jakavat tasan lastensa isän kanssa tai laittavat lapsensa päiväkotiin.

  Se, että osa (ja hämmentävän iso osa) naisista valitsee (ja useimmiten kai miestensä kanssa) sen, että äidit jäävät vuosiksi kotiin, vaikuttaa myös muiden naisten tilanteeseen työmarkkinoilla. Kun kolmekymppinen nainen hakee työpaikkaa työnantaja olettaa, että tämä nainen aikoo sitten varmaan pian jäädä kotiin esimerkiksi kolmeksi vuodeksi lapsen kanssa, tai kuudeksi kahden lapsen kanssa, eikä palkkaa naista työhön, tai maksaa naiselle pienempää riskiarviolla laskettua palkkaa. Tämä tietenkin on laitonta, mutta työnantajan näkökulmasta ehdottoman järkevää. Ilman lastentekoaikeita töitä hakevan naisen näkökulmasta kuitenkin kohtuutonta ja epäoikeudenmukaista. Naiset maksavat toisten naisten valinnoista.

  Ja sitten samaan aikaa ylipäätään lapsettomat maksavat lapsia saaneiden kulut.

  Ja sitten tietenkin on se, että jos vanhempainvapaa ja kotihoidontuki olisi kiintiöity isälle ja äidille, myös isien olisi helpompaa paineista huolimatta jäädä kotiin. Silloin yhä useampi lapsi saisi kaksi todella sitoutunutta vanhempaa, naisilla menisi paremmin työelämässä ja isät saisivat useammin olla lastensa kanssa ja vieläpä varmaankin alkaisivat useammin saada huoltajuuksia erotilanteissa, kun oikeasti olisivat olleet läsnä lapsilleen jo ennen eroa. Kaikki voittaisivat.

  Tätä minä feministinä vaadin, en mitään kummaa surkuttelua, tai varsinkaan yksinoikeutta (mahdollisesti joskus saamiini) lapsiin.

  VastaaPoista
 2. Kiva kuvituskuva.

  Olethan selvittänyt Jill Greenbergiltä, että varmasti saat käyttää tuota juttusi kuvituksessa? Vai onko ajatuksenasi se, että kuvan kääntämällä peilikuvaksi sen tekijänoikeudet katoavat ja voit sitä vapaasti mielesi mukaan käyttää?

  http://www.manipulator.com/Fine-art/photos/end-times#/4

  "All materials contained on this web site are protected by United States copyright law and may not be reproduced, distributed, transmitted, displayed, published or broadcast without the prior written permission of Jill Greenberg Studio, Inc "

  VastaaPoista
 3. > Olethan selvittänyt Jill
  > Greenbergiltä, että varmasti saat
  > käyttää tuota juttusi
  > kuvituksessa? Vai onko
  > ajatuksenasi se, että kuvan
  > kääntämällä peilikuvaksi sen
  > tekijänoikeudet katoavat ja voit
  > sitä vapaasti mielesi mukaan
  > käyttää?

  EVVK

  VastaaPoista
 4. "Libertaarina kannatan minimivaltiota eli minarkiaa, jossa valtio pyrkii huolehtimaan vain siitä, että ihmisten fyysistä koskemattomuutta ja omaisuuden suojaa ei loukata."

  Miten suhtaudut Jill Greenbergin omaisuuden suojaan?

  "EVVK"

  VastaaPoista