20. helmikuuta 2008

Ministry of Truth syntymässä Suomeen

Kauppalehti uutisoi tänään, että Liikenne- ja viestintäministeriö perustaa erillisen yksikön, mediafoorumin, jonka tarkoituksena on "etsiä ja esittää keinoja haitallisiin sisältöihin puuttumiseksi ja niiden levittämisen estämiseksi."

Suomeksi sanottuna, tuon "mediafoorumin" tarkoitus on luokitella nettisisältöä "sopivan" ja "sopimattoman" mukaan ja pyrkiä aikaansaamaan lakeja, jotta pääsy "sopimattomaan" materiaaliin estettäisiin tai siitä suoranaisesti rangaistaisiin. Toisinsanoen, ryhmän tarkoituksena on nettisensuuri erilaisissa muodoissaan. Ryhmän tarkoituksena on pyrkiä estämään pääsy "väärään" tietoon ja edistää "oikean" tiedon hakemista ja leviämistä.

Sen sijaan, että ihmisten annettaisiin itse päättää mitä tietoa he haluavat katsoa ja mihin luottaa, ministeriö pyrkii nyt aktiivisesti päättämään sen heidän puolestaan. Pakostakin tästä tulee mieleen Orwellin kuvailema "Ministry of Truth", joka pyrkii kitkemään yhteiskunnasta kaikki valtion kannalta ja mielestä epämieluisan materiaalin. Toisaalla Keskusrikospoliisi toimii "Ministry of Love" asemassa, joka rankaisee julmasti "väärää" tietoa hakevia ja edes sitä ajattelevia.

2 kommenttia:

  1. Moni ajattelee, että tuosta on vielä pitkä matka varsinaiseen sensuuriin. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa. Ensimmäisessä vaiheessa netinkäyttäjät näkevät vain Isoveljen ilmoituksen siitä, että sivulla saattaa olla sopimatonta tai virheellistä tietoa. Käyttäjä pystyisi silti siirtymään sivulle.

    Tämän jälkeen onkin helppo saada tyhmän enemmistön tuki varsinaiselle sensuroinnille

    Alkuun tietenkin tuollainen ilmoitus tulisi vain ihan extreme-hörhöilysivustoista, mutta vähitellen siirryttäisiin aina vaan lievempiin sivustoihin. Sensurointikynnystä on vaikea asettaa tietylle tasolle, koska mitään objektiivisia ja yksiselitteisiä rajoja ei voi vetää. Pitäisikö esim. jokin sivusto sensuroida, jos se sisältää pornokuvia? Entäs sivusto, jossa esitellään naisia bikineissä seksuaalisesti vihjailevaan tapaan?

    VastaaPoista
  2. Hyvä postaus. Keep on keepin' on!

    VastaaPoista