1. maaliskuuta 2011

Suomen Pankki: Pankit luovat rahaa tyhjästä velaksi

Kiitoksia Kaninkololle tästä löydöstä. Noniin, kyllä Suomen Pankkikin myöntää lopulta, että rahaa luodaan tyhjästä pankkien luodessa velkoja. Suomen Pankkihan ei osannut minulle vastata rahan ja luoton luomiseen liittyvään kysymykseen yhtään mitään aikoinaan. Ilmeisesti siis Suomen Pankissa ei edes tiedetä, mitä he itse julkaisevat.

Tuosta dokumentista käy ilmi, että ensin pankki luo velan tyhjästä ja sitten tuosta tyhjästä luodusta velasta muodostuu (myöhemmin) talletuksia pankkiin. Koko homma siis toimii täsmälleen päinvastoin kuin mitä ihmisille annetaan koulussa ja mediassa ymmärtää. Pankki luo itse tyhjästä rahaa, jota se lainaa korkoa vastaan ihmisille. Tuosta rahan määrän kasvattamisesta syntyy inflaatiota.

Lainaus sivulta 8:
Pankkiraha, eli likvidi pankkitalletus, syntyy nykyisin valtaosin pelkkänä tilikirjauksena luotettavan talletuspankin myöntäessä luottoa asiakkaalleen. Tässä ostovoimaa syntyy tyhjästä. Rahalaitosten toteuttama rahan luominen on pitkän päälle inflaation välttämätön ehto ja tavallaan aina sen pohjimmainen lähde...Raha on nykyisin pääosin aineetonta, vain numeroita pankkien tietokoneissa. Se onkin pohjimmiltaan pelkkää luottamusta siihen, että joku lopulta vastaa maksusitoumuksesta. Raha on velkarahaa, käytännössä keskuspankin (keskuspankkiraha) tai yhä hallitsevammin talletuspankkien (pankkiraha) likvidiä velkaa, jota voidaan käyttää maksuvälineenä. 

Eipä tähän sen kummempaa lisättävää. Mahtaa velallisia vituttaa, kun joudutte maksamaan pankille paitsi pankin tyhjästä keksimät lainarahat, niin myöskin vielä korot olemattomasta luodusta rahasta! Tuplakusetusta siis koko homma - ja kansalaiset maksavat vuosikymmeniäkin rahoja, jotka pankki on vain luonut tyhjästä nappeja painelemalla!

13 kommenttia:

  1. Suht tuore tee-se-itse suomenkielinen video raha/talousjärjestelmästä. Melkoinen systeemi, sano.

    VastaaPoista
  2. Sen verran vielä tuosta videosta, että siinä on mainittu tuo tekstissäsikin mainitseman hra Korhosen julkaisu yhtenä lähteenä videon todenperäisyyden puolesta.

    VastaaPoista
  3. Eipä se asiaa muuta suuntaan tai toiseen onko kyseessä numerot tietokannassa vai FIAT-paperiraha. Samaa paskaa eri paketissa.

    VastaaPoista
  4. Onneksi sen rahan voi maksaa takaisin pankin tyhjästä kehittämällä rahalla, jota saa työnantajalta. Ongelmaa ei siis olekaan!

    VastaaPoista
  5. "Mahtaa velallisia vituttaa, kun joudutte maksamaan pankille paitsi pankin tyhjästä keksimät lainarahat, niin myöskin vielä korot olemattomasta luodusta rahasta!"

    Jos rahaa ei luotaisi tyhjästä, niin lainojen korot olisivat huomattavasti korkeammat (ainakin siis reaalikorot)

    Ainoat, joita tässä vituttaa on rahansa pankkiin tallettaneet. Ne menettävät arvoaan jatkuvasti.

    VastaaPoista
  6. Kaninkolo on meikäläisenkin suosikki-bloki. Siltä mieheltä tulee hyvää materiaalia ja ajatuksia nostattavaa matskua. Mielestäni jokaisen ihmisen koulusivistykseen pitäisi kuulua esim. youtubessa hakusanalla "raha on velkaa" näiden suomenkielisten osa 1, 2, 3, 4 ja 5 katsominen. Tuovat ihan uuden näkökulman rahaan ja sen luomiseen.

    VastaaPoista
  7. "Koko homma siis toimii täsmälleen päinvastoin kuin mitä ihmisille annetaan koulussa ja mediassa ymmärtää."

    Kyllä meille peruskoulussa kerrottiin aika suoraan siitä, että rahat laitetaan suoraan kiertoon tileiltä ja näin paisutetaan rahakantaa.

    Kaninkololla on selvästi hyvä ymmärrys nykyjärjestelmän kusetusmeiningistä, mutta minua huolestuttaa tämä nykyisen kritiikin talousdemokratiakeskeisyys. Voitko Jansson joku päivä kirjoittaa myös kyseisen opin negatiivisita puolista? Talousdemokratian FIAT-raha on vain velkakusetuksen poistumisen kannalta parempi, mutta muuten se toistaa FIAT:in virheet.

    VastaaPoista
  8. Pankit kyllä luovat rahaa tyhjästä mutta eivät edelleenkään sillä sinun mainitsemallasi tavalla. Samalta sivulata lainattua:
    Yksittäinen pankki on tietenkin omasta näkökulmastaan lähimain rahoituksen välittäjän asemassa, eli sen on varattava rahoitus luotonantoonsa.

    Tuolla sinun lainaamallasi kohdalla siis tarkoitetaan sitä että se pankin antama laina muuttuu sillä lainan antohetkellä jollekkin pankkitilille talletukseksi, jolloin siitä voidaan heti lainata vaikkapa se 90% uudestaan, jos vakavaraisuusvaatimus on 10 %.

    VastaaPoista
  9. Vaikka tossa hieman oikaistaan, niin verrattuna siihen, että pankki lainaisi vain niitä rahoja, joita niillä on jo talletuksina ei lopputulos eroaisi millään tavalla.

    Rahan syntyminen "tyhjästä" johtuu siitä, että pankilla on oikeus lainata eteenpäin sinne talletettuja rahoja. Jopa 98% niistä, mikä tuntuu kyllä minustakin korkealta.

    Onko Markus sitä mieltä, että pankki ei saisi lainata eteenpäin pankkitalletuksia vai onko ongelma vain tämä, että asiassa oikaistaan, vaikka lopputulos on ihan sama?

    VastaaPoista
  10. Kansan Uutisten keskusteluissa väitellään siitä luoko pankki uutta rahaa jos se saa vakuudet. Yhden keskustelijan väite on, että pankki ei luo uutta rahaa saadessaan vakuudet. Toiset väittävät, että lainaa myöntäessä luodaan uutta rahaa riippumatta vakuuksista.
    Keskustelua käydään osassa Ele Alenius analysoi uuden aikakauden alkua.
    Mistä saisi sinne virallista faktaa ? Voi joku jotakin kirjoittaa sinne.

    VastaaPoista
  11. Eihän tuo systeemi sinänsä kusetusta ole, mutta edellyyttää tiukkoja sääntöjä ja niiden noudattamista, jotka moraalikato tuhonnut.
    Vaihtoehtona on että joku virkamies miettii paljonko rahaa on liikkeellä, aika kauhistuttava ajatus sekin.

    VastaaPoista
  12. > Vaihtoehtona on että joku
    > virkamies miettii paljonko rahaa
    > on liikkeellä, aika
    > kauhistuttava ajatus sekin.

    Vaihtoehtoja on lukematon määrä muitakin. Vaihtoehtona on myöskin esimerkiksi Bitcoin tai kultakanta, jolloin yksikään virkamies tai poliitikko ei voi vaikuttaa rahan määrään mitenkään. Rahan määrästä voisi myös säätää lain, joka vaikkapa kertoo, että joka vuosi valtion keskuspankki lisää rahan määrää markkinoilla 3% tms.

    VastaaPoista
  13. Aika teoreettisia noi, kultakanta olisi liian rajoittava, jos menetelmä on laki, niin käytännössä sitä ohjaavat virkamehet enemmän kuin poliitikot, virkamiehet kirjoittaa lait, ei poliitikot, ne vain "ohjaavat" ja hyväksyvät, nykylait niin laajoja että tuskin itse lukevat, ehkä avustajat.

    VastaaPoista