23. tammikuuta 2020

Suomessa ei osata taaskaan torjua pandemiaa

On säälittävää lukea viime päivien uutisia. Kiinassa tuntematon koronavirus leviää ja tappaa ihmisiä, tuhannet ovat sairastuneet ja koko kaupunki on pistetty karanteeniin. Kiinassa sentään toimitaan ja tehdään vaikka ja mitä, Kiinan viranomaiset ovat ottaneet todella järeät keinot käyttöön, kuten kuuluukin. Vaikka epätoivoista tuo onkin, eikä tuon taudin leviämistä pystytä luultavasti enää mitenkään estämään. Surkuhupaisaa tässä onkin se, että tuon eteneminen Suomeen ja muualle maailmaan voitaisiin kyllä estää. Mutta se edellyttäisi nopeita ja päättäväisiä toimia viimeistään NYT, mieluiten jo useita päiviä sitten.

Lentoyhtiöillä on omat keinonsa koettaa rauhoitella muita matkustajia sairastuneista erilaisia systeemeitä käyttäen, mutta karu tosiasia on, että jos yksikin ihminen lentokoneessa sairastuu ilmateitse tai pisaratartuntana leviävään tautiin, takuuvarmasti kaikki hänen ympärillä istuneet altistuvat ja sairastuvat, sekä teoriassa kuka tahansa koneessa ollut voi altistua. Game over niin sanoakseni. Tämäkin lentoyhtiöiden toiminta on vain tämmöistä ajan pelaamista ja muiden matkustajien rauhoittelua, joka ei loppupeleissä juurikaan mitään auta pandemiaa vastaan, vaikka se voikin jonkin muun sairauden kanssa jotain auttaakin.

Ei voi kuin ihmetellä suomalaisten terveydenhuoltoviranomaisten ja päättäjien välinpitämättömyyttä ja ammattitaidottomuutta. Siinä vaiheessa, kun tuo leviää Suomeen, ei mitään ole enää tehtävissä. Ei mitään. Se on siinä sitten. Sitten se tulee leviämään ja käymään käytännössä koko kansan läpi ja ihmisiä tulee kuolemaan. Tämä ei ole mikään kauhuskenaario, vaan fakta. Jostain syystä korkeasti palkatut huippuluokan lääkärit ja epidemologit eivät kuitenkaan tajua tätä, tai eivät vain välitä tästä mitään, eivätkä ole oppineet sikainfluenssan torjunnasta mitään.

Suomessa oli aikoinaan sikainfluenssasekoiluun aikaa varautua kuukausimääriä. Siltikään pandemian kulkua Suomeen saatu estettyä, eikä pandemian kulkua Suomessa hillittyä. Voisi hyvällä syyllä kysyä, mitä järkeä oli tehdä yhtään mitään, kun pandemia kuitenkin jylläsi läpi koko Suomen? Sama tulos olisi saatu tekemättä mitään ja olisi säästetty aimo tukku rahaa. Tällä tasolla on pandemian hoito Suomessa. Sikainfluenssan osalta pelastus oli se, että koko tauti olikin onneksi hyvin mieto. Tämä koronavirusinfektio ei välttämättä ole.

Mikä sitten auttaisi? Mitä pitäisi tehdä - olla jo tehtynä?
 1. Kaikki matkustajat, jotka tulevat ulkomaanlennoilta, pitäisi olla jo viikon ajan ollut mittautettuna kuumeen varalta. Yksikin kuumeinen matkustaja koneessa --> Koko lentokone karanteeniin. Sanomattakin on selvää, että kaikki koneeseen menijät ja koneesta tulijat tulisi huolellisesti desinfioida edes käsistä ja jalkapohjista, sekä koneet toki huolellisesti desinfioida lentojen välissä.
 2. Jos ja kun näitä tapauksia sitten ilmenee useampia koneita, olisi koko lentoliikenne kaukoidästä lakkautettava. Mieluusti tämä tulisi tehdä joka tapauksessa viimeistään nyt. Maahan jo tulleet matkustajat käytävä huolella läpi ja laitettava karanteeniin, jotta oireettomatkin sairastuneet saataisiin "kiinni". Lentokenttien yhteyteen olisi hyvä perustaa karanteenitiloja.
 3. Kun sitten tapauksia alkaa ilmentyä todennäköisesti yhä vaan lisää, eli parin-kolmen päivän päästä tästä hetkestä, pitäisi yksinkertaisesti kaikki rajat sulkea kokonaan. Ei poikkeuksia. Ei yhtään. Ei mistään syystä. Piste. Aamen.
 4. Viimeistään tässä kohtaa lentokentät ja matkustajasatamat pitäisi julistaa vaara-alueiksi, joita kohdeltaisiin kuin bioterrorialueita. Oikeasti.
 5. Mikäli tautia ilmenee muualla Suomessa, maan sisäinen liikkuminen pitäisi yksinkertaisesti lakkauttaa ja ulkonaliikkumiskielto asettaa voimaan. Jokaisellahan on se kahden viikon kotivara, eikös, häh, joten ei muuta kuin kaikki menevät koteihinsa terveydenhuoltoviranomaisia, poliisia ja palokuntaa lukuunottamatta ja pysyvät siellä kaksi viikkoa. Case fucking closed. End of story.
Mutta ei. Ei näin tehdä. Ei tietenkään. Kenelläkään ei ole ymmärrystä, eikä uskallusta, eikä haluta sitä, että talous kärsii. Ikään kuin talous ei muka kärsisi, jos vaikkapa muutamakymmenentuhatta suomaloista kuolee ja satojatuhansia sairastuu viikoiksi? Ainiin, mutta julkisen sektorin ajattelussa pandemian pysäyttäminen on jotain, jota ei ole pakko tehdä - sen sijaan jos ja kun ihmiset sairastuvat ja kuolevat niin no, se on sitten vaan voivoi - jotain joka vaan tapahtuu ja josta pitää sitten maksaa miten paljon se ikinä tuleekaan maksamaan. Juuri näin ajattelee julkinen sektori verovarojen käytöstään.

Toki vika ei ole vain Suomen viranomaisissa. Vika on ihmisissä itsessään, jotka eivät hallitse alkeellisempiakaan hygienianhoito-ohjeita ja toimia tartuntavaaratilanteissa. Ihmiset eivät esimerkiksi osaa pestä käsiään saippualla, osaa välttää koskemasta käsin tartuntavaarallisiin paikkoihin, yskivät ja aivastelevat käsiinsä (vaikka pitäisi yskiä nenäliinaan tai hihaan), menevät kipeänä työpaikoilla ja julkisiin tiloihin, jne. lista on loputon. Ihmisillä on myös jokin ihme pakkomielle matkustella pitkin maailmaa sellaisiinkin paikkoihin ja aikoihin, jolloin on olemassa selvä tartuntavaara. Ikään kuin asioita ei voisi hoitaa internetin, videopuheluiden jne. välityksellä lainkaan, vaan olisi ehdoton pakko päästä paikalle paikkaan X juuri silloin, kun siellä riehuu jokin mysteerinen epidemia. Ihmiset ovat oikeasti näin saatanan tyhmiä ja välinpitämättömiä.

Jos olisi mahdollista, niin kohtapian olisi se aika, että kannattaisi ottaa omat muksut turvaan ja painua heidän kanssaan jonnekin korpeen piilopirttiin elelemään muutamaksi viikoksi. Sitten minun puolestani saisikin kyseinen virus iskeä Suomeen, enkä minä kyllä itkisi, vaikka puolet populaatiosta kuolisi siihen. Ei näin tyhmä kansa ansaitse edes elää. Varoitettu on.PS. Pelatkaapa sitä odotellessa loistavaa klassikkopeliä Pandemic 2

PPS. Tämä postaus on tehty 23.1. ja sanoin, että lentoliikenne kaukoidästä olisi viimeistään nyt pitänyt lopettaa. 24.1. Suomeen saapui ensimmäinen koronaviruspotilas kaukoidästä, eli tämä virus päätyi Suomeen. Harmittaa sanoa, että olinpas taas oikeassa, mutta olinpas taas oikeassa vaan.

5 kommenttia:

 1. Niin, voisi tosiaankin olla aika päivittää asetusta tartuntataudeista (146/2017). Siinä kyllä mainitaan SARS ja MERS (1 pykälä, yleisvaaralliset tartuntataudit, kohta 14), mutta ei varauduta mahdollisiin muihin hengitysteiden koronavirusinfektioihin. Tartuntatautilain tarvittaessa todella järeät toimenpiteet kun edellyttävät tätä luokitusta. Vältetään sitten kuitenkin odotettavissa oleva kansallinen käninä terveydenhuolto-organisaatioiden ja -henkilöiden valtuuksien ylittämisistä.

  VastaaPoista
 2. Maanantai-iltana 20.1.2020 Hämeenlinnassa tehtiin perusteettomasti turvapaikkaahakenneen Israelissa asuneen muslimi Hasan Alqinan toimin raaka suomalaisneidon murha, mistä virallinen poliisi on ollut hiljaa ja kusi sukassa. https://vuoden-tamperelainen.blogspot.com #Hiljaisuuden aika ohi on?

  VastaaPoista
 3. Mitähän sä kuvittelet, että tapahtuu siinä vaiheessa, kun Suomen talous on raahannut kaksi viikkoa nollissa ja pk-sektorin yritykset alkavat kaatumaan taloudellisiin vaikeuksiin? Meinaatko, että yritykset voivat lopettaa palkanmaksun, koska tulojakaan ei tule sisään? Kahden viikon totaalista seisokkia ei kovinkaan monen yrityksen likviditeetti kestä. Eikä myöskään palkansaajien sektori monelta osaltaan kestä kahden viikon palkanmaksun seisahtumista. Tämä kaikki vaikuttaisi varmasti myös sinun nauttimiisi työttömyyskorvauksiin.

  Kaaos on ainakin varmaa siinä vaiheessa, kun ihmiset jäävät sankoin joukoin työttömömiksi. Se tappaa varmemmin kuin 2019 nCoV. Tämä virus on pääasiassa ongelma kehittyville maille. Ei Suomen kaltaisille maille, jossa terveydenhuolto on hyvällä tasolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vieläköhän edellisen viestin kirjoittaja on samaa mieltä, nähtyään mitä tapahtuu Italiassa, Ruotsissa ja mikä on tapahtumassa myös Suomessa? Kumpi olisi ollut parempi, estää taudin leviäminen Suomeen ajoissa (antaa sen levitä hallitusti, hitaasti tai sitten kun siihen on rokote saatavilla) vai se mitä tapahtuu nyt?

   Poista
 4. > Tämä kaikki vaikuttaisi varmasti myös
  > sinun nauttimiisi työttömyyskorvauksiin.

  Kenellä tämä oli suunnattu? Ainakaan minä en ole millään työttömyyskorvauksilla.

  VastaaPoista